El futbol sala també és de les noies, a Sant Roc i arreu - Casal dels Infants

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

Tarda d’un dimarts de principis de juny. La calor afluixa una mica i la pista de l’Institut Eugeni d’Ors, al barri de Sant Roc de Badalona, s’omple d’una vintena d’adolescents. Es posen petos, fan diverses files i escalfen passant-se la pilota. Són totes noies: avui la pista i la pilota són per a elles, i són aquí precisament perquè això no sigui una excepció. Per segon any consecutiu, el Casal dels Infants, el Centre Sant Jaume i la Fundació Ateneu Sant Roc organitzem un torneig amb participants de les tres entitats per reivindicar que el futbol sala també és de les noies.

La idea va sorgir de la lliga Fair Play que les tres entitats impulsem des de fa anys als barris de Sant Roc i Llefià. Una competició on, més enllà de guanyar o perdre, es premia el respecte per tots els jugadors i jugadores i per les normes del joc. No hi ha àrbitre, perquè s’autogestionen el compliment de les normes. «Vam pensar que calia anar més enllà i crear un toreig no mixt, només per a noies. Un espai que les empoderés, on se sentissin segures i partícips del futbol sala», explica la Kautar, integradora social del Casal dels Infants al Centre Obert Adolescent de Sant Roc.

La pista de l’institut Eugeni d’Ors va ser de les noies

Empoderament, referents i visibilitat

En un descans entre partit i partit —s’han fet quatre equips entre totes les participants, que van enfrontant-se durant la tarda—, les jugadores agafen aire i comparteixen com és per a elles jugar a futbol sala. «A l’hora del pati, a vegades els nois no te la passen per ser noia, et diuen que ets dolenta o et pregunten per què jugues», explica la Marian. «A algunes els fa vergonya jugar. No és el nostre cas, perquè de fet ja hem jugat en un equip femení. Cada cop som més», comenta la Fatima.

«Sóc aquí perquè m’agrada el futbol, per dir als nois que nosaltres també hi podem jugar i per animar altres noies a fer-ho», explica l’Esperanza, una altra de les noies participants. Per sentir-se part d’aquest esport, li ha servit tenir referents ben a prop: la Kautar, més enllà de ser la seva integradora social, també és jugadora de la Queens League, a l’equip de Tronkas, i del CN Caldes, que competeix a la segona divisió femenina espanyola i està disputant els play-off per pujar a primera. «La Kautar és molt bona i s’ha esforçat molt per arribar fins aquí. M’encanta», comenta l’Esperanza. Avui dues jugadores més del CN Caldes, la Celia i la Gemma, acompanyen les noies durant el torneig.

La periodista Anna Palet, de la SER, entrevista la Fatima i la Marian

La pista, doncs, ja se l’estan fent seva. Però cal seguir transformant mentalitats perquè l’esport femení continuï obrint-se pas. Donar-li visibilitat és clau, i avui les noies marxen a casa sabent que es parlarà d’elles als mitjans: la Televisió de Badalona i la cadena SER han vingut a fer difusió. Ben jugat, i a començar a pensar en la tercera edició del torneig.

Recupera aquí la connexió en directe amb el torneig que va fer el programa Fet a mida de la Xarxa (minut 1:40:33). Aquí, la connexió en directe del programa Via 15 de la Televisió de Badalona (minut 51:34). Escolta aquí l’entrevista a jugadores del torneig i a la Kautar que van fer al programa El balcó de la SER (minut 1:49:45).

Ajuda’ns a seguir apostant per la coeducació i l’empoderament de les noies per fer front al masclisme.

Fes un donatiu

Fes voluntariat

Detalles de contacto
Pau