La Diputació activa les ajudes directes per a ajuntaments i associacions en matèria de memòria democràtica

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

La Diputació de València ha activat les subvencions directes als ajuntaments i les associacions memorialistes i de familiars destinades a projectes de localització, excavació, exhumació i identificació de les restes de víctimes de la Guerra Civil i la postguerra a les comarques valencianes. Les sol·licituds per a participar en la convocatòria, primer pas perquè la delegació de Memòria Democràtica que dirigix Natàlia Enguix contacte amb els interessats, poden presentar-se fins al pròxim 2 de maig, en la carpeta d'ajuntaments en el cas dels consistoris i pel registre general per a les associacions.

Esta partida, que ascendix a 210.000 euros, se suma als 850.000 euros -700.000 per a ajuntaments i 150.000 per a associacions- que la Diputació va convocar el mes de març passat, pel procediment de concurrència competitiva, per a recuperació de patrimoni memorialista, en el cas de l'exhumació de trinxeres o la rehabilitació de refugis impulsades pels consistoris; i per a les exposicions, congressos, accions educatives i la resta d'activitats proposades per les associacions.

En paraules de la vicepresidenta Enguix, “el pressupost de més d'un milió d'euros que destinem enguany a memòria demostra que, per a este govern de la Diputació, continua sent una ferramenta essencial en la societat actual per a construir un futur sòlid i democràtic”. “La partida econòmica és important perquè confirma la nostra voluntat de reparació i dignificació de les víctimes del conflicte, però no és menys important la tasca divulgativa perquè les noves generacions coneguen una història que se'ns ha contat incompleta i que mai ha de tornar a repetir-se”, afig la responsable de Memòria Democràtica.

Jornada de memòria a Xàtiva

Natàlia Enguix es va expressar en estos termes este dijous durant la seua participació en les jornades d'educació i memòria democràtica organitzades per l'Ajuntament de Xàtiva, en les quals va participar al costat de l'alcalde, Roger Cerdà, i el regidor Alfred Boluda. A la Casa de la Cultura de la capital de la Costera, Enguix va destacar la importància de “acostar la memòria als centres educatius i als nostres joves”, en la línia de “treballar més que mai perquè els errors passats marquen el camí que s'ha d'evitar”.

En este sentit, la diputada de Memòria Democràtica explica que les ajudes directes a ajuntaments i associacions “permeten recuperar les restes de víctimes que seguixen enterrades en cunetes o fosses comunes, així com la seua posterior identificació”. En la seua opinió, “la Diputació té l'obligació moral d'estar al costat de les víctimes i els seus familiars, perquè la nostra democràcia només pot avançar si ha tingut en compte a eixes víctimes del nostre passat més negre i als seus descendents”.

Amb estes subvencions de 2024 i 2025 -alguns projectes es prolonguen durant mesos-, la corporació provincial ha invertit quasi quatre milions d'euros en exhumacions i anàlisis genètiques de víctimes de la guerra tant del règim franquista com del bàndol republicà, i actes i monuments memorialistes, des de la creació de la primera delegació de Memòria Democràtica de la Diputació en 2016.

L'aposta per les accions de reparació i reconeixement dels represaliats s'ha traduït en estos anys en desenes de projectes desenvolupats en quasi 20 municipis, amb 1.160 víctimes exhumades i més d'un centenar identificades després de l'anàlisi antropològica i les proves d'ADN.

Cada vegada més ajuntaments se sumen als familiars de víctimes per a buscar les restes de persones desaparegudes durant i en els anys posteriors al conflicte bèl·lic. A més de les 700 víctimes exhumades a Paterna, on continuen els projectes, s'han realitzat excavacions en els cementeris d'Ontinyent, Castelló, Alcublas, Chelva, Cullera, Gilet, Rafelbunyol, Alfarb, Gandia, Higueruelas, Andilla, Utiel, Venta del Moro, Villar del Arzobispo, Énguera, Llíria o Albaida.

Detalles de contacto
33450976Y