La Diputació de València suma 25 municipis a una Xarxa contra la Violència de Gènere que arriba al 90% de la província

V
Fuente
Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

L'onzena Assemblea de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València va aprovar este dimarts l'adhesió de 25 nous membres a la plataforma que treballa conjuntament per a donar resposta a la violència exercida contra les dones. Al final de l'assemblea, celebrada en les instal·lacions de l'IVAF, centre educatiu dependent de la Diputació, el president Vicent Mompó va destacar que amb estes adhesions “són ja 236 dels 266 municipis valencians els que formen part d'una Xarxa que arriba al 90% de la província”.

Mompó va participar al costat de la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, en una assemblea que va dirigir la mateixa Enguix com a responsable d'Igualtat de la corporació. “Donem la benvinguda als 25 ajuntaments que han sol·licitat la seua incorporació a la Xarxa i que han complit amb els requisits exigits; amb estes adhesions estem molt més prop del nostre objectiu que tots els municipis de totes les comarques treballen en equip per a donar la millor resposta davant la xacra social de la violència exercida contra les dones”, va assenyalar Enguix.

El president Mompó va posar en valor “el treball que realitza l'àrea d'Igualtat de la Diputació, un treball que este govern entén de manera transversal en tots i cadascun dels departaments de la institució”. El màxim responsable provincial va assegurar que mantindrà “la determinació necessària per a fomentar el treball en xarxa dels nostres ajuntaments, fent un esforç educatiu per a acabar amb els maltractadors”.

Per part seua, la vicepresidenta Enguix va confirmar l'increment de 200.000 euros en les subvencions que rebran enguany els consistoris que formen part de la Xarxa i va avançar “una nova convocatòria que eixirà pròximament per a mancomunitats i consorcis, quan s'actualitze el reglament”. A més, Enguix va recordar que formar part de la Xarxa “és un incentiu que ha puntuat favorablement en el repartiment d'inversions del Pla Obert, la qual cosa demostra la nostra implicació en una lluita que per a nosaltres és prioritària”.

Novetats i guia de recursos i serveis

En l'assemblea s'ha informat de l'inici d'un procés de revisió al detall del reglament de la Xarxa, per a obtindre un document que incloga les novetats legislatives que puguen incorporar les diferents administracions, així com les propostes que puguen aportar els propis membres en un procés obert i participatiu. El text actual pot consultar-se en l'àrea d'Igualtat de www.dival.es, i els suggeriments poden enviar-se al correu igualtat@dival.es fins al divendres 26 d'abril.

El pressupost anual per a les ajudes passa de 700.000 a 900.000 euros, i les subvencions seran prepagables al cent per cent, en el moment en què es resolga la valoració del projecte. En este sentit, només cal presentar un projecte, que pot incloure més d'una activitat. En el cas de presentar diversos projectes se subvencionarà el de major quantia i es desestimarà la resta. Quant a la valoració, el 55% del pressupost es prorrateja entre els ajuntaments, el 35% es repartix en funció del nombre d'habitants i el 10% restant en funció del propi projecte.

La vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha explicat durant la seua intervenció en l'assemblea que els responsables locals disposaran d'una guia de recursos i serveis per als consistoris adherits a esta plataforma de treball conjunt enfront de la violència exercida contra les dones.

236 municipis treballen ja en Xarxa

La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València compta ja amb 236 ajuntaments adherits, després de la incorporació de Higueruelas, Alpuente, la Yesa, Calles i Bugarra en la Serranía; Quartell, Albalat dels Tarongers, Algímia d'Alfara, Torres Torres i Segart al Camp de Morvedre; Alfarb, Alginet, L'Énova i Antella a la Ribera Alta; Palmera, Daimús i Potries a la Safor; Pinet, Carrícola i Terrateig a la Vall d'Albaida; Casas Bajas i Castielfabib en el Rincón de Ademuz; Emperador a l'Horta Nord; Dos Aguas en l’Hoya de Buñol; i Jarafuel en el Valle de Ayora.

Amb les noves incorporacions, la Vall d'Albaida i la Ribera Alta són les comarques amb més consistoris en la xarxa provincial contra la violència de gènere, amb 32 municipis cadascuna, seguides per la Safor, amb 29 ajuntaments adherits i l'Horta Nord amb 22. La llista la completen l'Horta Sud (19); el Camp de Túria (16); la Costera i la Serranía (15); la Ribera Baixa (11); la Plana Utiel-Requena i el Camp de Morvedre (9); la Canal de Navarrés i l’Hoya de Buñol-Chiva (8); el Valle de Ayora-Cofrentes (6); i el Rincón de Ademuz (4).

Bones pràctiques

La responsable d'Igualtat de la Diputació, Natàlia Enguix, ha recordat que la institució valorarà especialment els projectes que promouen les bones pràctiques, i ha posat com a exemple algunes de les iniciatives exposades en l'anterior assemblea de la Xarxa, com el programa de prevenció de les agressions sexuals en àmbits festius d'Alzira; el programa de prevenció del consum de prostitució d'Oliva; el projecte desenvolupat per Olocau amb Mabe Lozano que aprofundix en la relació entre les noves tecnologies, la pornografia i l'explotació sexual; el programa d'intervenció i prevenció Empodera-TE de l'Ajuntament d'Albal; o els tallers d'autoestima dirigits a dones a Torrent.

Els requisits bàsics per a accedir a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València, que inclou ja a 236 dels 266 municipis de la província, són disposar d'una Regidoria i un Pla d'Igualtat o contra la violència de gènere propis, i estar adherits al Servei Telefònic ATENPRO d'atenció i protecció a les víctimes, en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants.

Detalles de contacto
33450976Y