Dediquem el PEnsem d’aquest mes de juliol al cooperativisme. I compartim amb vosaltres aquest article del coordinador de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, Marc Poy. I és que el passat 6 de juliol es va celebrar el Dia Internacional de les Cooperatives (#CoopsDay) sota el tema “Les cooperatives construeixen un futur millor per a totes les persones”.
Els Ateneus Cooperatius
Els Ateneus Cooperatius som dispositius territorials per la difusió i promoció de l’Economia Social i Solidària, i actuem com un dinamitzador econòmic del territori promovent una altra manera de fer empresa, posant al centre les persones.
Som un conjunt de 14 Ateneus, que formem la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya on compartim idees, bones pràctiques, recursos i estratègies, per tal d’enfortir tot l’ecosistema català de l’economia social. Cadascun dels Ateneus, en si mateix, ja som una xarxa d’entitats, públiques i privades, que intercooperem per enfortir l’Economia Social en els nostres territoris.
La visió de Plataforma Educativa és ser una organització referent, a partir de treballar per ubicar les persones al centre i actuar des d’una perspectiva comunitària, responsable i innovadora. Per això, des dels inicis dels Ateneus l’any 2016, va recolzar i participar en l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, mitjançant la Fundació El 7, i en l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines, amb Fundació Gentis.
Els Ateneus realitzem diferents tipus d’accions:
- Des d’accions de sensibilització, on presentem experiències rellevants i debatem sobre models alternatius per tal de cobrir les necessitats de les persones.
- Passant per accions de formació, tant per aquells emprenedors que volen iniciar un negoci col·lectivament, com per cooperatives i entitats de l’ESS que volen millorar i consolidar la seva activitat, aprofundint en els aspectes de cures a les organitzacions, d’estratègia, de governança, de màrqueting, entre d’altres.
- Fins accions d’acompanyament, amb l’itinerari per la creació de cooperatives, on assessorem els emprenedors per contribuir a la viabilitat econòmica i d’equips del nou negoci, i l’itinerari per la consolidació de les entitats, on ajudem a definir línies estratègiques, noves línies de negoci o la millora organitzativa per possibilitar el creixement.
Estem en un any especial per al cooperativisme català, ja que celebrem els 125 anys del Cooperativisme a Catalunya, i en un mes especial, ja que el primer dissabte de juliol celebrem el Dia Internacional de les Cooperatives.
Per això és un bon moment també per recordar els 7 principis cooperatius que es van acordar a l’Aliança Cooperativa Internacional: Adhesió Voluntària i Oberta; Gestió Democràtica; Participació Econòmica; Autonomia i Independència; Educació, Formació i Informació; Cooperació Entre Cooperatives; Interès per la Comunitat.
Crec que, especialment els dos darrers, el d’intercooperació i d’interès per la comunitat, són bàsics per als temps actuals. Estem vivint un canvi sistèmic, la fi d’un model insostenible del qual venim, essent necessària una Transició EcoSocial, que és possible fer amb els valors i principis del moviment cooperatiu, posant a les persones i les seves necessitats al centre, cooperant entre persones i organitzacions, i tenint en compte els reptes socials i ambientals que tenen les nostres comunitats, i als que col·lectivament podem donar resposta.