Notícies | Sala de premsa
Artistes visuals i investigadors conflueixen a Barcelona per explorar les vies de contacte entre art i ciència de la mà de l’AE-BKH
05 setembre 2024 | Notícies, Sala de premsa
El Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (AE-BKH) convoca a la capital catalana el pròxim dimecres 18 de setembre un selecte equip internacional d’artistes, líders actuals de la intersecció i integració visual i digital entre ciències i arts, que interactuaran amb especialistes i investigadors locals en vàries taules rodones a la trobada AE-BKH d’Art i Ciència “Formes de conèixer: línies de contacte entre les ciències i les arts” (RACAB, de 09.30 h a 13.00 h i Barcelona Gallery Espai 2, de 16.00 h a 18.00 h). L’objectiu de la jornada, en anglès, és explorar la relació i confluència, cada cop més estreta, entre les diferents disciplines científiques i les arts.
La trobada comptarà amb la salutació prèvia del director acadèmic de l’AE-BKH, Jaume Bertranpetit, catedràtic de Biologia de la Universitat Pompeu Fabra i ex director de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), i serà introduïda per Lluís Nacenta, comissari d’exposicions, músic, matemàtic i investigador de la relació entre ciència i art. A continuació, els 4 artistes convidats faran una intervenció, posteriorment complementada amb una conversa i taula rodona amb un/una participant local.
En horari de matí, a la RACAB, la primera persona que hi intervindrà serà l’artista portuguesa Marta de Menezes, llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Lisboa i màster en Història de l’Art i Cultura visual per la Universitat d’Oxford. Ha explorat la intersecció entre l’art i la biologia, treballant en laboratoris de recerca, demostrant que les noves tecnologies biològiques es poden utilitzar com a nou medi artístic. Menezes dialogarà posteriorment amb Lúa Coderch, doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, que treballa actualment en pràctiques escultòriques, llenguatges audiovisuals i processos de recerca i experimentació en art i disseny.
La segona protagonista serà la britànica Anna Dumitriu, artista visual pionera radicada a Brighton, Anglaterra, especialitzada en BioArt. Les seves instal·lacions, intervencions i performances utilitzen mitjans digitals, biològics i tradicionals, inclosos bacteris, tecnologia digital i tècniques artesanals, treballant amb audiències diverses. El seu company de conversa serà Josep Perelló, catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la Universitat de Barcelona. El 2012 va crear OpenSystems, un grup de recerca que concep una recerca científica basada en la participació ciutadana i les pràctiques artístiques que es troba sota l’ àmplia etiqueta de la Ciència Ciutadana Social.
La tercera intervenció anirà a càrrec de Javier Forment, responsable del Servei de Bioinformàtica de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, IBMCP (UPV- CSIC), coordinador d’AR(t) IBMCP, el programa de residències artístiques d’aquest centre. Conversarà amb ell, Paula Bruna, doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i doctora en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de la seva doble perspectiva com a ambientòloga i artista, utilitza la recerca artística com una forma de coneixement en la qual s’ hibriden diferents disciplines.
Tancarà el matí a la RACAB, l’artista britànic Alex May, que crea tecnologies digitals per desafiar i augmentar les fronteres físiques i emocionals humanes. May treballa amb la llum, el codi i el temps; en particular la fotografia algorítmica, obres d’art robòtiques, instal·lacions de mapatge amb projecció de vídeo, obres interactives i generatives, videocultura i videoart. Completarà la taula, el català Joan Llort, oceanògraf del Barcelona Supercomputing Center, expert en tractament de dades per estudiar les interaccions atmosfera-oceà i els seus impactes en el plàncton i el cicle del carboni. Llort lidera un projecte de ciència i art sonor amb l’artista Pablo Sanz i l’equip de Playmodes, finançat amb un Ajut FCRI de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
A la tarda, la trobada es trasllada al Barcelona Gallery, Espai 2, on es portarà a terme un taller conduït per Marta de Menezes i Anna Dumitriu.