- “La clau de millora del sistema resideix en la gestió de projectes des de la proximitat”, afirma Pere Macias, comissionat de la Generalitat de Catalunya per coordinar el Traspàs Integral de Rodalies al Fòrum Empresarial del Llobregat
- La competitivitat de les empreses depèn de la fiabilitat del servei, i d’un traspàs que ha d’anar acompanyat d’un compromís real i sostenible de finançament per al manteniment i millora del servei, i d’una inversió molt important en infraestructures, d’entre les quals destaquen l’intercanviador de La Torrassa i la connexió de l’aeroport
El Fòrum Empresarial del Llobregat ha celebrat un Desdejuni amb Pere Macias, comissionat de la Generalitat de Catalunya per coordinar el Traspàs Integral de Rodalies, qui ha exposat quines són les claus per a què el procés de traspàs es dugui a terme amb èxit i amb la mínima afectació en els serveis. L’esdeveniment ha estat presidit per Santiago Ballesté, president d’AEBALL, qui ha mostrat la disposició de la patronal per tal de col·laborar en aquest procés de transformació i d’aportar, segons ha indicat, “tota l’experiència i coneixement de les empreses del territori per construir junts un sistema de Rodalies que estigui a l’altura de la importància econòmica i social d’aquesta regió”. A l’acte també ha asistit David Gómez, Tinent d’Alcaldia de l’Àrea de Qualitat Urbana de l’Ajuntament de L’Hospitalet, qui ha afirmat que una bona infraestructura fa que hi hagi millor accés a l’educació, al talent, a la competitivitat de les empreses i, en conseqüència, a la generació de riquesa.
Pere Macias ha afirmat que el sector s’ha d’especialitzar. En les dues últimes dècades, aquest ha viscut una revolució a tot el món pel seu ús com a transport urbà, com a transport de mercaderies i com Intercity o llarga distància. Aquesta transformació té una influència a la Unió Europea en l’àmbit polític, que afecta principalment a Adif i Renfe. ‘Això ens porta a parlar sobre la gestió de proximitat. Des que es va decidir centralitzar el sistema des de Madrid i dividir-lo sectorialment, es van veure afectades les relacions laborals. Es perd, doncs, el valor de la proximitat en la gestió. I això es paga. L’operador ha de tenir una autonomia total (depengui de qui depengui), aquí radica el valor de la gestió de proximitat. Per a ser competitius, Rodalies ha de tenir aquesta autonomia, i això és el que s’està tractant de fer des del comissionat de la Generalitat de Catalunya per coordinar el Traspàs Integral. En el sector ferroviari és primordial la descapitalització humana de les línies convencionals. Per aconseguir-ho, els esforços han de focalitzar-se en la gestió de projectes. I això es pot i s’ha de fer des de la proximitat’, ha sostingut Macias.
El president d’AEBALL ha destacat al Desdejuni que “la mobilitat és un pilar fonamental per al desenvolupament econòmic de qualsevol territori, i que el sistema de Rodalies juga un paper absolutament crític per garantir que els treballadors i treballadores es puguin desplaçar amb fiabilitat i puntualitat”. També ha manifestat “la importància d’aquest servei és encara més rellevant en zones amb alta densitat poblacional i activitat econòmica”, com el Baix Llobregat i l’àrea metropolitana de Barcelona. Ballesté, a més, ha compartit algunes propostes i demandes, aprofitant que el procés de transferència ofereix una oportunitat única per millorar el sistema, adaptar-lo a les necessitats actuals i, en definitiva, fer-lo més eficient i fiable.
La mobilitat dels treballadors depèn, abans que res, d’un servei de Rodalies que funcioni correctament. Sabem que, en els últims anys, Rodalies ha estat objecte de crítiques per la seva manca de puntualitat, avaries freqüents i la insuficient capacitat de moltes de les seves línies en hores punta. La baixa fiabilitat d’aquest servei representa un obstacle no només per a la mobilitat personal, sinó també per a la competitivitat de les empreses. Quan un treballador no pot comptar amb un transport fiable, les empreses també se’n veuen perjudicades, ja sigui per retards acumulats, reducció de productivitat o augment de l’estrès laboral.
En aquest sentit, Ballesté ha demanat que es prioritzi una revisió i actualització completa de la infraestructura, que inclogui des de la millora de la senyalització i la tecnologia fins a una renovació de les unitats de trens, moltes de les quals estan obsoletes.
Per poder “parlar d’una mobilitat realment sostenible, no n’hi ha prou amb optimitzar el servei existent; es necessiten també infraestructures que el recolzin i en reforcin el rendiment”. En aquest sentit, segons el representant d’AEBALL, és necessari abordar un problema d’infraestructura que arrosseguem des de fa anys: no pot ser que els trens de mercaderies entrin per les mateixes línies de Rodalies a l’àrea metropolitana de Barcelona. Això no només genera un risc de col·lapse per als usuaris de Rodalies, sinó que també impacta negativament en la fluïdesa del transport públic diari. És fonamental que es treballi per una separació clara entre les línies de Rodalies i les de mercaderies per garantir la qualitat i seguretat del servei.
FERRMED estima que les inversions necessàries per adequar les infraestructures de Rodalies a les necessitats de l’àrea metropolitana ascendeixen a uns 25.000 milions d’euros. Aquest és un esforç significatiu que s’ha de prioritzar i executar amb la màxima eficàcia per assegurar que l’àrea metropolitana compta amb una xarxa moderna i robusta que respongui a les exigències de mobilitat actuals.
Quant a aquestes infraestructures, segons Ballesté, un dels projectes més importants respecte a les infraestructures és el del recobriment de les vies de l’intercanviador de La Torrassa. Aquesta obra és crucial per a la cohesió urbana i la connectivitat de la ciutat de L’Hospitalet, a més de ser imprescindible per garantir l’eficiència del servei de Rodalies.
També és vital connectar millor l’aeroport de Barcelona, un punt clau tant per al trànsit turístic com per a l’activitat empresarial. La connexió actual no és suficient, i millorar l’accessibilitat a l’aeroport via Rodalies és una necessitat estratègica per impulsar la competitivitat de la regió.
Així, per AEBALL, el traspàs a la Generalitat pot representar una oportunitat per acostar la gestió a la realitat territorial, però això ha d’anar acompanyat d’un compromís real i sostenible de finançament per al manteniment i millora del servei. Sense aquestes garanties, el traspàs seria insuficient i, en lloc de solucionar els problemes actuals, podria afegir noves complicacions.
D’altra banda, l’ús de Rodalies no és només un mitjà de transport aïllat, és l’eix central d’un sistema de mobilitat multimodal que connecta amb autobusos, metros i altres serveis de transport. La multimodalitat perd sentit quan el servei principal, Rodalies, no ofereix un servei fiable. “No podem demanar a la ciutadania que abandoni l’ús del vehicle privat mentre el transport públic no li ofereixi una alternativa veritablement competitiva”, ha afirmat el president de la patronal.
“Per aconseguir un sistema de mobilitat realment sostenible, necessitem que Rodalies es converteixi en una opció de mobilitat robusta i de confiança. És crucial que el traspàs del sistema contempli mesures clares per reduir les incidències i minimitzar l’impacte ambiental, promovent l’ús del tren com a mitjà de transport interurbà en lloc de vehicles privats.”
Des d’AEBALL es demana que el traspàs no només impliqui una transferència de competències, sinó també una transparència en l’operació. Les empreses i els ciutadans necessiten disposar d’informació clara i accessible sobre l’estat del servei, incidències i plans de millora, per una correcta gestió de la mobilitat i generar confiança en el sistema.
Finalment, es proposa també que els objectius del traspàs vagin acompanyats de mètriques i resultats mesurables, amb terminis d’execució clars i revisions periòdiques dels avenços, així com la creació d’un comitè de seguiment que inclogui representació del teixit empresarial per garantir que les necessitats reals del sector productiu estan sent ateses.
“Confiem que aquest traspàs sigui una oportunitat per revitalitzar i transformar el servei, fent-lo més eficient i adaptat a les necessitats dels nostres treballadors i empreses”, ha conclòs Ballesté, i ha reiterat la disposició a col·laborar en aquest procés de transformació i a aportar tota l’experiència i coneixement de les empreses per construir junts un sistema de Rodalies que estigui a l’altura de la importància econòmica i social de la regió.