Una plataforma de comerç d'empresa a empresa (B2B per les sigles en anglès) de productes agraris i una consultora de recursos humans, tots dos creats per graduats de la Universitat de Lleida (UdL), són els projectes guanyadors de la quarta edició dels Premis Santander Alumni UdL a l'Emprenedoria i l'Ocupació. Zona Agraria s'ha imposat en la categoria Idea i Isprox, en la categoria Fet. Els guardons, dotats amb 4.000 euros cadascun, s'han lliurat aquest dimarts per la tarda al Saló Víctor Siurana en un acte encapçalat pel rector de la UdL, Jaume Puy; el president del Consell Social, Delfí Robinat; i el de l'Associació d'Antics Alumnes i Amics de la Universitat de Lleida - Alumni UdL, Josep Maria Sentís.
Zona Agraria és una plataforma B2B de compra i venda en línia de productes per a les explotacions agrícoles i ramaderes (fertilitzants, fitosanitaris, llavors o bioestimulants) que facilita la interacció entre els proveïdors (fabricants i distribuïdors) i els consumidors (ramaders, pagesos i cooperatives). L'empresa Zona Agraria SLU, amb seu a Torrent de Cinca, està formada pels graduats de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV), Adrián Gil i Adrià Puntos; la Facultat de Dret, Economia i Turisme (FDET), Damián Villas; i l'Escola Politècnica Superior (EPS), Josep Mir. Rebran els 4.000€ del Premi Idea en dos pagaments.
El jurat - format per representants d'Alumni UdL, la UdL, Banco Santander, el Parc Agrobiotech i el món de l'empresa- ha valorat la capacitat que han tingut persones de diferents titulacions i promocions per crear un equip interdisciplinari, d'enginyeria agronòmica, enginyeria informàtica i Administració i Direcció d'Empreses, i tirar endavant un projecte de negoci "que pot millorar l'economia de les explotacions agràries i ramaderes i de les zones rurals". També ha destacat "la planificació perquè es pugui posar en funcionament en un breu termini de temps".
La consultora d'Isprox Consulting SL, guanyadora de la categoria Fet, es dedica la recerca i avaluació de perfils laborals per a empreses locals, nacionals i internacionals de 40 a 400 treballadors, utilitzant eines digitals i d'intel·ligència artificial predictiva. Està present en diferents ciutats de l'Estat espanyol, França, Mèxic, els Països Baixos i Perú. El jurat ha valorat la capacitat d'un graduat en Enginyeria Tècnica Industrial de l'EPS, Sergi Martí, de reorientar la seua carrera professional. També que l'empresa disposi d'un departament d'I+D que desenvolupa eines pròpies i de tercers i l'execució d'accions de responsabilitat social corporativa.
El jurat ha considerat que les dos candidatures s'ajustaven als objectius de la convocatòria de consolidar un ecosistema emprenedor format per titulats per la UdL, d'acord amb el programa Horizon Europe 2021-2027 de la UE i els ODS de la Nacions Unides, de crear ocupació de qualitat, implantar tecnologies digitals i de ciberseguretat i contribuir al desenvolupament econòmic i la cohesió social de la comunitat.