Xavier Antich: «Bona Gents és símbol i emblema d’un país que s’estima, s’enorgulleix de si mateix i és capaç de mostrar al món el seu talent»
Òmnium Cultural atorga el 38è Premi Internacional Joan B. Cendrós al projecte Bona Gents, per la seva voluntat de projectar la llengua i la cultura catalanes internacionalment a través de la música, des d’un projecte de mirada jove. Els membres del jurat destaquen que Bona Gents aconsegueix, a més, enfortir els llaços de la diàspora catalana amb el territori. “Des d’Òmnium considerem molt important reconèixer projectes com Bona Gents, no només per la gran tasca de maridar cultura i internacionalització que porten a terme sobre tot allò que representa ser català, sinó també perquè és símbol i emblema d’un país que s’estima, s’enorgulleix de si mateix i és capaç de mostrar al món el seu talent”, ha afirmat el president d’Òmnium, Xavier Antich. Es tracta, segons ha dit, “d’un projecte que ens internacionalitza, però també que mostra al món les capacitats i la vàlua joves del nostre país”.
El jurat del Premi Joan B. Cendrós, format per Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Carme Colomina, Josep Gifreu, Elena Jiménez i Mary Ann Newman, destaca que Bona Gents és un projecte d’emprenedoria cultural iniciat fa menys de dos anys per dos joves catalans residents a Londres, que busca la projecció internacional de l’escena musical actual en llengua catalana entre el públic jove de Regne Unit, i que treballa de manera molt estreta diverses entitats catalanes de l’exterior, ja siguin culturals, populars, del món acadèmic o de la societat civil. En aquest sentit, també fomenta avantatges per a la comunitat catalana a l’exterior. Els membres del jurat també han considerat la seva obra social, destinant part dels beneficis dels concerts a l’Escola Catalana de Londres; la bona relació amb les universitats locals i l’Institut Ramon Llull; la priorització de proveïdors catalans en els projectes que promou; la col·laboració amb creadors de contingut catalans, i la promoció a través d’artistes catalanes com la Pirarín Bayés.
El guardó es lliurarà en el marc de la 74a edició de la Festa Òmnium de les Lletres Catalanes – Nit de Santa Llúcia, que se celebrarà el 10 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya.
El guardó
Aquest premi es diu Joan B. Cendrós en homenatge a un dels cinc fundadors d’Òmnium Cultural, l’any 1961. Joan B. Cendrós va ser un gran mecenes, que va dedicar el seu patrimoni privat a promocionar i enfortir la cultura catalana. També va dedicar esforços a portar artistes catalans a l’estranger, internacionalitzant així la cultura catalana arreu. És per això que, en homenatge, aquest premi pren el seu nom.
N’han estat mereixedors el periodista finès Pertti Pesonen; l’alemany Alex Rühle; l’escriptor gallec Suso del Toro; el corresponsal francès Henry de Laguérie; el diari nord-català L’Indépendant; la revista acadèmica Catalan International View; el Col·lectiu Emma; l’editorial Catalonia Press, l’activista nord-americana Jody Williams, premi Nobel de la Pau el 1997, i el filòsof i comissari d’art Paul B. Preciado, els editors nord-americans Jill Schoolman i Chad W. Post, l’artista xinès, Ai Weiwei, i la traductora Mara Faye Lethem. En l’edició anterior, el guardó va recaure en la futbolista Aitana Bonmatí, pel seu paper en la internacionalització de Catalunya a través del futbol femení.