Us fem arribar un resum de com va anar el congrés i de les ponències a les quals vam assistir
La Fundació Punt de Vista va assistir, representada pel director de la Fundació, Gabriel Mattioli, a l’ARVO Annual Meeting 2024, del 5 al 9 de maig a Seattle (Estats Units). L’ARVO Annual Meeting és la principal reunió per a científics dedicats al camp de la visió de tot el món. L’esdeveniment és el punt de trobada de les investigacions científiques més innovadores del moment. A continuació us fem un petit resum de l’activitat seguida per la Fundació Punt de Vista durant el congrés.
DIA 1:
Vam assistir a una sessió de IA aplicada a qüestions d’oftalmologia: suport a la diagnosi d’imatge mèdica, cirurgia combinada humà-màquina i models d’IA per temes d’oftalmologia personalitzada.
La ponència inaugural la va fer l’Ed Yong (premi Pulitzer 2021), on va parlar de la diversitat de com “veuen” tota mena d’animals.
A continuació va ser la cerimònia d’entrega dels awards i vam conèixer personalment els doctors Mehrdad Rafat i Neil Lagali, guanyadors de la darrera edició del Point of View Award, guardó concedit per Punt de Vista i ARVO.
Vam conèixer a E-Sight, una empresa que desenvolupa unes ulleres per a pa-cients amb patologies que els hi han creat problemes en la visió central.
Per últim vam conèixer l’Arnau Espinosa, creador de la fundació Save Sight Now Europe (SSNEU), entitat que es dedica a potenciar i finançar investigacions en Usher.
DIA 2:
Destaquem una ponència molt interessant que organitzava RreSTORe, un altre consorci molt potent que agrupa grups de recerca de tot el món per afrontar els reptes de les teràpies amb cèl·lules mare. Van parlar tant del cultiu d’aquestes, de la seva diferenciació, de la seva supervivència al trasplantar-les, de la seva funcionalitat, de models animals on s’està provant i és més òptim provar això i dels reptes de la connexió ull-cervell.
DIA 3:
Punt de Vista va assistir a la presentació del projecte guanyador del Champalimaud Award 2023. És el premi més important del món del sector (1 milió de dòlars) i està destinat a projectes de recerca els anys parells i de cooperació els anys senars. El 2023 va guanyar el Saint John Eye Hospital d’East Jeru-salem, hospital que dona cobertura a àrabs, cristians i jueus per igual i que té 141 anys d’història. Des de fa dècades són la principal institució oftalmològica que dona servei a Gaza, West Bank i Jerusalem. Allà, la prevalença de la cegue-sa és 10 cops superior a la que hi ha a Occident. Des de l’inici del conflicte actual entre Israel y Palestina, iniciat un mes després de rebre el premi, l’hospital que tenen a Gaza va ser evacuat i bombardejat. Malgrat la guerra, segueixen donant cobertura i assistència mòbil a tota la població que poden, també a Gaza, on estan iniciant un programa de cobertura per la gent desplaçada i refugiada.
DIA 4:
La quarta jornada del congrés va estar més dedicada al Networking per part de la Fundació. Vam assistir a la sessió del Weisenfeld Award, on es va parlar de la importància dels processos immunològics i inflamatoris a diferents malalties.
A continuació, de la mà de l’Arnau Espinosa, vam conèixer dues persones i enti-tats amb qui volem col·laborar segur. La primera és RARE-X (Global Genes), que estan fent un registre mundial de les dades de pacients (tests, diagnosi, genoma, símptomes…) per construir una gran base de dades oberta i accessible de la que tothom es pugui nodrir.
La segona reunió va ser amb la Foundation Fighting Blindness que també es de-dica principalment a DHR. Aquesta entitat té més de 50 anys de trajectòria i ens vam instar a tenir-nos en compte per col·laborar futurament.