Els 264 ajuntaments beneficiaris del Pla Obert d’*Inversions de la Diputació de València poden presentar des d'este divendres els seus projectes en el marc del principal programa inversor de la corporació provincial, amb una assignació històrica que arriba als 340 milions d'euros per als municipis i altres 10 milions per a les mancomunitats. Els consistoris podran presentar les seues sol·licituds en qualsevol moment, i la Diputació que presidix Vicent Mompó habilitarà diferents convocatòries al llarg de l'any per a aprovar-les.
El BOP va publicar este dijous l'anunci d'un pla que es va aprovar en el ple provincial amb sis mesos d'antelació respecte a l'últim Pla d'Inversions de l'anterior legislatura, amb un nivell d'execució lleugerament superior al 10%. En resposta a estos problemes amb els quals s'han trobat els ajuntaments per a concretar i executar les obres, “la principal novetat del Pla Obert és que es convoca a quatre anys per a facilitar el procés als alcaldes i alcaldesses, que tenen temps més que suficient per a madurar i definir les seues necessitats, presentar i convertir en realitat els projectes”, explica la vicepresidenta i diputada de Cooperació, Natàlia Enguix.
En este sentit, Enguix destaca que “hem complit la paraula que vam donar als responsables locals que a principis de gener sabrien la seua assignació en el pla, i que en la primera mitat de l'any podrien començar a presentar ja els projectes”. No obstant això, “l'obertura del termini de presentació després de la publicació del programa en el BOP no significa que els ajuntaments s'hagen de sentir pressionats, perquè l'essència del pla és justament el contrari, disposar de temps suficient per davant per a pensar bé els projectes i que quan es presenten reunisquen tots els requisits per a tirar avant i transformar-se en millores reals per als pobles i ciutats”.
Millorar l'execució
La responsable de Cooperació Municipal insistix que amb el Pla Obert “tots els municipis ixen beneficiats, ja que la dotació s'ha incrementat en un 20%, i els pocs que reben menys assignació que la passada legislatura la veuran compensada amb un pla de nuclis per a pobles amb aldees en el qual estem treballant”. Amb tot, Natàlia Enguix insistix que, més enllà de les xifres, “la prioritat és incrementar considerablement els nivells d'execució perquè els ajuntaments no hagen de renunciar a ajudes ni retornar un sol euro a la Diputació”.
El Pla Obert modifica lleugerament la fórmula de repartiment, amb major pes de la població respecte a la superfície, incorpora l'habitual discriminació positiva en favor dels municipis xicotets i incentiva actuacions com la millora del cicle integral de l'aigua, les zones verdes i instal·lacions esportives, i els projectes arriscats i transformadors per als municipis, entre ells els d'urbanisme amb perspectiva de gènere. També s'ha tingut en compte la pertinença a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació.