FINS EL DIUMENGE 16/6
F. BANCAJA. Pl. Tetuán, 23
Nassio Bayarri va viatjar a Estats Units en 1963 convidat per l’Our Lady of Cincinnati College of Ohio (hui, l’Edgecliff College) com a artista resident, sis anys abans de què els humans arribàrem per primera vegada a la lluna. Aquest fet històric va despertar la curiositat de l’escultor valencià per la carrera espacial i els vols orbitals, tot i que, dos anys abans, al 1967, ja havia publicat el Manifest Cosmoísta on preconitzava un art del cosmos que imaginava mons màgics en al·lusió a l’origen i el futur de l’home. Admirador d’Oteiza, va desenvolupar un estil artístic que sintonitzava amb la seua creença en l’existència de vida en altres mons i galàxies, i aquest és la base de la retrospectiva que li dedica la Fundació Bancaixa un any després de la seua mort per reivindicar-lo com a un modernitzador de l’escultura. Huitanta obres entre les que hi trobem instal·lacions, dibuixos de volums, pintures, tables amb collages cubistes, ceràmiques en blanc i negre i, sobretot, escultures, fetes amb fang, pedra, metalls i fusta. Trobareu una escultura d’Adán i Eva de 1969, feta en fusta, influenciada pel Picasso més africanista, prop d’una altra amb els mateixos protagonistes, de 2018, esculpida en acer i amb accent futurista, com a clar exemple de l’evolució i la versatilitat de Bayarri en l’ús de materials i de tècniques. El tema, no canvia: el cosmos i la figura humana. S.M.
También te puede interesar…
Un contínuum comú indefinidament llis
FINS EL DIUMENGE 20/10
La curadora Diana Guijarro trasteja amb el conflictiu concepte de «la contemporaneïtat» en la seua revisió de la col·lecció de l’IVAM.
Esther Ferrer
HASTA EL DOMINGO 29/9
La Premio Nacional de Artes Plásticas 2009 nos invita a conocer parte de la obra que ha desarrollado desde principios de los años sesenta.
Els 15 anys d’Equipo Límite
FINS EL DIUMENGE 1/9
Cuqui Guillén i Cari Roig begueren del pop art estatunidenc i l’incorporaren una òptica local, còmica i feminista.
Visiones expandidas
HASTA EL DOMINGO 1/9
La historia no convencional de la fotografía desde principios del siglo XX hasta la actualidad siguiendo un eje temático, no cronológico.
Neo Rural. Utopía o barbarie
DEL SÁBADO 1/6 AL SÁBADO 27/7
Este dibujante referente de la creación independiente cierra la temporada de Lanevera Gallery con dibujos expresivos que no limpian la suciedad.