L’AVL presenta a Albaida ‘El toc manual de campanes’, el còmic que explica l’última de les distincions de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aconseguida pels valencians

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua presenta El toc manual de campanes, el còmic que explica l’última de les distincions de Patrimoni Immaterial de la Humanitat aconseguida pels valencians. L’acte tindrà lloc el dissabte 22 de juny al peu del campanar d’Albaida i hi participaran la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, l’acadèmica Carme Manuel, el president dels campaners d’Albaida, Martí Jordà, la directora del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (Mit-Mac), Remei Arévalo, i el guionista del còmic, Jordi Pla.

La presentació barrejarà dos dels tresors de la capital de la Vall d’Albaida. El primer, les titelles, ja que es representarà amb marionetes la història creada per Jordi Pla i la il·lustradora Helga Ambak. I és que a Albaida es troba el Museu Internacional de Titelles d’Albaida (MITA), l’únic museu internacional de titelles que existix a Espanya i el primer centre dedicat a l’art de la marioneta que va obrir les portes. El segon element del qual podran gaudir els assistents serà el toc manual de campanes, amb tres revoltejos de solemnitat tocats pels campaners d’Albaida. Cal recordar que a Albaida començaren a tocar les campanes després de la conquesta de Jaume I, un patrimoni que es manté intacte des de fa huit segles, ja que les campanes es toquen a mà de forma diària i ininterrompuda des del segle XVIII, i que des de novembre del 2022 té el reconeixement de la Unesco.

El toc manual de campanes forma part de la col·lecció Gràfica de l’AVL i narra la història de Jaume, que, després d’uns anys absent, torna al poble de la seua infància, on estan celebrant les festes patronals. Allí es retroba amb els amics de sempre, entre els quals està Clara, que s’ha fet campanera. De la mà de la jove, el protagonista de la història —juntament amb el campanar— sentirà l’experiència del toc manual d’un instrument de comunicació mil·lenari, coneixerà les parts fonamentals de la campana (batall, corona, campana i truja) i aprendrà els diferents tocs que utilitzen els campaners valencians.

Amb la col·laboració i l’assessorament dels Campaners d’Albaida i del MitMac, Helga Ambak i Jordi Pla han creat un tebeo en què es nota la implicació personal amb el projecte. Tots dos confessen que van rebre amb «moltíssima il·lusió i alegria» l’encàrrec, sobretot, Helga, atesa la seua vinculació amb esta tradició des de ben menuda. «El germà de la meua àvia, Antonio Blasco, el Sacristà, es va fer càrrec d’accionar de forma manual les campanes d’Albaida durant setanta anys. Recorde pujar al campanar amb la meua família, veure aquelles campanes tan grans i habituar-me a esta vibració que sents quan estàs dalt mentre les voltegen, des de ben menudeta», relata Ambak.

Matisos sensorials

La il·lustradora reconeix que no sempre és fàcil transmetre a través de la imatge fets vinculats a sentits com ara l’oïda. «Tinc interioritzat que la meua il·lustració ha d’intentar arribar més enllà del sentit de la vista», subratlla. Així, els dibuixos d’El toc manual de campanes capten els corrents d’aire que generen les campanes, el moviment «embogit» dels cabells i la roba, la perspectiva del poble vist des de dalt del campanar o el xicotets fòssils que es poden veure en les pedres calcàries que formen el campanar i tota la fauna d’ocells que hi viuen, connectats amb esta tradició.

Les il·lustracions d’Ambak responen a les preguntes que es va plantejar Jordi  Pla a l’hora d’escriure la història. «He partit de la visió sobre el toc manual de campanes que pot tindre una persona que no conega tot el que s’hi amaga darrere. La meua experiència ha sigut d’admiració i sorpresa a mesura que anava aprenent. I això és el que queda reflectit en el còmic», indica el guionista.  El lector  podrà comprovar que veure un toc manual de campanes no és menys impressionant que escoltar-lo. «Diria que fins i tot el tacte hi participa, a través de les vibracions que se senten per tot el cos. És una experiència que recomane fer a tothom», rebla el guionista.

Salvar-les de la desaparició

Tant Helga Ambak com Jordi Pla subratllen que el còmic de l’AVL és una oportunitat per a valorar i reconéixer la tasca que fan els campaners. «Retrobar-nos amb estes tradicions endèmiques i intentar salvar-les de la desaparició és voler mantindre viva l’ànima de la nostra cultura, dels nostres avantpassats i de la nostra terra. Açò és el que per a mi fan els campaners, salvar una part important de qui som com a poble», indica la creativa. «El repte consistix a fer visible l’actualitat del toc manual de les campanes, fer atractiva esta pràctica per als jóvens dels nostres pobles. Obrir-li la porta al futur. I crec que visibilitzar-la amb un còmic com este pot ser una xicoteta contribució a esta tasca», assenyala Jordi Pla.

La presidenta de la Secció de Publicacions i Comunicació de l’AVL, Immaculada Cerdà, recorda que els còmics de la col·lecció Gràfica acosten el valencià a primers lectors amb textos bellíssimament il·lustrats i els oferixen conéixer la nostra història, costums i personatges destacats de forma amena. «Estem acabant d’il·lustrar la història dels dolçainers de Tales, el bressol del nostre instrument més genuí, una publicació que estic segura que agradarà molt», avança Cerdà.

Recapiti
boondocs