La Diputació conclou el desplegament de 4.000 sensors intel·ligents per a la recollida de dades en tots els municipis de la província

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

La Diputació de València redobla la seua aposta per convertir a la província de València i els seus municipis en territoris intel·ligents. El diputat d'Innovació i Fons Europeus, Juan Ramón Adsuara, ha explicat este divendres els projectes que s'estan duent a terme en matèria d’Smart Cities, i que han situat a la institució provincial com una de les entitats referents a nivell nacional i europeu en la gestió de territoris intel·ligents.

“Una de les prioritats d'este equip de govern és la d'aprofitar les oportunitats que ens oferixen la tecnologia i la innovació, per a, en última instància, millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans, posant a la disposició dels ajuntaments les plataformes que estem desenvolupant”, ha remarcat Juan Ramón Adsuara, que ha afegit que “estem posicionant a la Diputació com a líder en digitalització, i això el poden aprofitar tots els municipis per a prendre les millors decisions possibles en el seu dia a dia”.

I és que gràcies al projecte Connecta València de la Diputació, enguany es completarà el desplegament de quasi 4.000 sensors intel·ligents en tots i cadascun dels 266 municipis de la província. Estos dispositius, que estan connectats a través d'una xarxa pròpia sense fil, recullen dades meteorològiques, mediambientals, de soroll, de mobilitat, així com tòtems amb informació turística, la qual cosa, portat a la pràctica, millora la gestió municipal en nombroses àrees com a medi ambient, mobilitat, aigua, aforaments, seguretat ciutadana o turisme. “Al final el més important és veure com es traduïx en la pràctica l'esforç que estem realitzant amb este projecte, és a dir, comprovar quins beneficis té no sols convertir-se en territori intel·ligent, sinó saber gestionar-ho. I per a això els ajuntaments compten amb l'ajuda de la nostra institució”, ha insistit el diputat.

Precisament un dels pilars fonamentals de l'estratègia de la Diputació és el suport als municipis mitjançant la convocatòria de subvencions destinades a projectes de ciutats intel·ligents. Enguany s'ha aconseguit un rècord de 304 projectes presentats, molt per damunt de la dada de 2023. “Hem vist un augment exponencial en l'interés dels municipis per participar en esta convocatòria, amb projectes que versen sobre diferents àrees, sent la gestió de la mobilitat i el trànsit, la gestió de l'aigua o de l'energia les temàtiques més sol·licitades”, ha detallat Adsuara, que ha anunciat un increment significatiu de la quantia de les subvencions per al 2025 per a poder atendre el major nombre de projectes presentats.

Projecte Connecta València

El programa ‘Connecta València: territori turístic, intel·ligent i sostenible’, impulsat per la secció de Ciutats Intel·ligents de la institució provincial, ha desenvolupat el projecte Destinacions Turístiques Intel·ligents, implementat amb fons europeus amb un pressupost de cinc milions d'euros. La seua finalització està prevista per a enguany, i l'objectiu final és transformar les destinacions turístiques en espais intel·ligents i sostenibles.

El projecte inclou l'avaluació de tota la informació que recullen els quasi 4.000 sensors desplegats per tota la província, gràcies als panells de control que resumixen totes eixes dades. Per a garantir la correcta explotació d'estes ferramentes, es realitzarà una gira per les diverses comarques per a explicar detalladament l’esforç i maximitzar el seu rendiment. “Volem assegurar-nos que tots els nostres municipis, funcionaris i ciutadans comprenguen i aprofiten al màxim els avantatges que la iniciativa oferix a l'hora de prendre millors decisions basades en dades reals i no en sensacions”, ha manifestat Adsuara.

A més s'està incorporant l'ús d'Intel·ligència Artificial per a identificar patrons i poder realitzar prediccions amb el propòsit d'analitzar diferents escenaris que permeten als gestors prendre la millor decisió possible. El que s'aconseguix amb la IA és, en definitiva, prendre decisions basant-se en dades concretes.

Nous projectes

Entre les noves iniciatives planejades per la Diputació de València, destaca un projecte que té com a objectiu incidir en la redirecció de fluxos turístics, millorant així l'experiència tant dels turistes com dels habitants locals. Per a això s'han sol·licitat 2,7 milions d'euros de fons europeus a Segittur. Té com a objectiu arribar a influir en la presa de decisions dels turistes per a poder redirigir-los a través de recompenses a zones menys concorregudes i aconseguir així una descongestió de punts d'interés turístic, una promoció eficient a destins alternatius o d'interior, un foment de la mobilitat sostenible i, cosa que és més important, una millora en l'experiència del visitant i del ciutadà que els rep.

Un dels projectes de major interés per als municipis és el del conveni firmat amb AVAMET (Associació Valenciana de Meteorologia) per a oferir de manera gratuïta un servici meteorològic a tots els ajuntaments de la província, a més d'homologar totes les estacions meteorològiques propietat de la Diputació i integrar-les en la seua xarxa, la qual cosa permetrà obtindre dades meteorològiques de major qualitat i precisió.

Reconeixements i premis

La consolidació de la Diputació de València com a institució capdavantera en matèria de territoris intel·ligents ve contrastada per reconeixements com el de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents, que considera a la corporació una de les administracions territorials més disruptives i innovadores en matèria d’Smart Cities, o les nombroses peticions rebudes per a intervindre en fòrums especialitzats per tot el pais. A més la Diputació de València ha sigut seleccionada per Red.es com una de les entitats objecte d'un estudi de ciutats i territoris intel·ligents a nivell nacional.

En este sentit cal destacar així mateix el premi rebut en el congrés nacional Digital Tourist d'AMETIC el mes de juny passat com a reconeixement a l'ambiciosa iniciativa de redirecció de fluxos turístics cap a zones menys saturades. “Este èxit no hauria sigut possible sense la transversalitat de la nostra iniciativa i l'estreta col·laboració entre diverses àrees de la nostra administració. Informàtica i Innovació, Turisme, Medi Ambient i Desenvolupament Rural han treballat de la mà per a assegurar que els nostres projectes siguen integrals i beneficien a tots els sectors de la societat”, ha conclós Juan Ramón Adsuara.

Recapiti
71285434Q