L'oferta cultural de la Diputació de València per a este mes d'agost arranca amb una variada agenda de propostes que arriben de la mà de L’ETNO, el Museu de Prehistòria de València i el MuVIM.
Així, L’ETNO i el Museu de Prehistòria reprenen este dissabte, 3 d'agost, la seua programació després de finalitzar una sèrie de treballs de millora dels patis interiors del Centre Cultural La Beneficència (on estan situats estos dos museus de la Diputació de València), tal com es va comunicar; per part seua, les sales permanents i temporals del MuVIM ofereixen un ampli ventall d'ofertes culturals.
L'exposició permanent del Museu d’Etnologia ‘No és fàcil ser valencià/na’ proposa un recorregut de 1.500 metres quadrats de col·leccions vinculades a la cultura tradicional i popular valenciana. El museu va ser guardonat com a Millor Museu Europeu de l'any 2023 per esta innovadora mostra.
L'exposició està dividida en tres àmbits, i cadascun acull un tema diferent: la Ciutat, on es plantegen qüestions que tenen a veure amb la tensió entre global i local; les Hortes i les Marjals, on es parla d'alguns estereotips al voltant de la cultura valenciana; i el Secà i la Muntanya, on es fa referència a temes poc coneguts de les terres de l'interior valencià. Així mateix, la secció de ‘Horta i marjal: els imaginaris’ acull també part de les obres de la segona edició de la publicació ‘Paelles i cotxes’ del fotògraf Ricardo Cases, que inclou els textos d'Iván del Rei de la Torre i que es podran veure fins al mes de setembre.
Els sabers tradicionals també estan presents en L’ETNO de la mà de diversos museus locals que formen part de la Xarxa de Museus Etnològics de la Diputació de València. Així, fins al fins al 22 de setembre, el museu acull la mostra itinerant ‘Sostenibilitat: Museus Km. 0’, que té com a fil conductor els coneixements tradicionals que guarden els nostres museus donant alguna pinzellada sobre els problemes actuals i la seua perspectiva de passat.
D'altra banda, la sala d'exposicions temporals acull la mostra ‘Descobrint murs’, resultat del taller artístic-terapèutic ‘Re-Creant identitat’, concebut i realitzat per Albert Fernández i Mónica Cases en col·laboració amb L’ETNO i l'Hospital de Salut Mental Provincial de la Diputació de València. Els treballs exposats provenen de diverses sessions realitzades després de la visita a l'exposició permanent del museu on, a través de ferramentes basades en l'art, el diàleg i la pròpia narrativa individual, s'elabora una profunda reflexió sobre com hem construït allò que ens fa ser el que som en el món.
Un viatge del Paleolític a l'època visigoda
El Museu de Prehistòria oferix una visita a les seues sales permanents on es mostren els resultats de les excavacions que duu a terme el Servei d'Investigació Prehistòrica amb un recorregut que abasta des del Paleolític fins a l'època visigoda, i una sala monogràfica dedicada a la història dels diners.
En la primera planta del museu es troben les sales dedicades al Paleolític, on destaquen les primeres restes humanes fòssils de la Cova del Bolomor o les plaquetes gravades de la Cova del Parpalló. En esta primera planta també se situen les sales dedicades al Neolític, amb la col·lecció de gots amb decoració cardial de la Cova de l'Or de Beniarrés, i a l'Edat dels Metalls.
En la segona planta del museu s'exhibixen els materials corresponents a la Cultura Ibèrica, destacant el famós conjunt de gots pintats amb decoració figurada de Sant Miquel de Llíria o els ploms escrits ibèrics. Finalment, la sala dedicada al món romà exhibix algunes de les peces més importants del museu com són el mosaic de Font de Mussa o l'Apol·lo de Pinedo. Finalment, s'exhibixen les restes d'època visigoda, com el ‘lampadario’ del monestir visigot de Punta de l’illa de Cullera.
Per part seua, el MuVIM oferix també un ampli ventall de propostes culturals per al mes d'agost. ‘Fashion Art by Manuel Fernández’ (fins al 9 de setembre); ‘Didín Puig una dona compromesa’ (fins a l'1 de setembre); ‘Els 15 anys d'Equip Límit’, de Cuqui Guillén i Cari Roig (fins a l'1 de setembre); ‘La memòria del terra’ de Vicent Machí (fins al 20 d'octubre); ‘Rematada Final’, fruit del màster d'Arts Gràfiques de la Universitat Politècnica de València (fins al 29 de setembre); ‘La pèrdua d'identitat, art sincrètic a Cuba i Brasil’ (fins al 15 de setembre); la intervenció de l'artista Alex Gambin al Muro del MuVIM, ‘Serà amputat per l'esclat d'un projectil?’ (fins al 17 de novembre) i la mostra d'Adrián Álva que podrà visitar-se en la cafeteria del museu, MUVIMAS, durant el mes d'agost. El museu compta també amb les exposicions permanents ‘València segons el Pare Tosca’, la maqueta de València segons el pla del Pare Tosca de 1704 que s'exhibix en el vestíbul del museu, així com la Torre Medieval del MuVIM i el seu ‘Espai Gutenberg’.