El seu projecte, VISIONSAFE, se centra en l’ús de la imatge mèdica aplicada a la degeneració macular, el glaucoma, les cataractes i l’ectàsia corneal.
La investigadora de l’Institut de Recerca en Enginyeria d’Aragó (I3A), Alejandra Consejo, ha aconseguit una “ERC Starting Grant”, l’ajuda més prestigiosa del Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC), amb un finançament d’un milió i mig d’euros. El projecte, VISIONSAFE, es desenvoluparà a la Universitat de Saragossa en els pròxims cinc anys. El seu objectiu és treballar per facilitar la prevenció primerenca de malalties oculars prevalents que amenacen la visió com la degeneració macular relacionada amb l’edat, el glaucoma, les cataractes i l’ectàsia corneal, utilitzant eines eficients, rendibles i accessibles.
Alejandra Consejo és física, està especialitzada en Enginyeria Biomèdica i salut ocular. Actualment, és professora a l’Escola d’Enginyeria i Arquitectura (EINA) de la Universitat de Saragossa i investigadora del grup de Tecnologies Òptiques Làser de l’I3A. Va fer el doctorat amb una beca Marie Curie a la Wroclaw University of Science and Technology (Breslau, Polònia) i des de fa més de 10 anys investiga sobre l’ull humà.
El projecte de recerca que dirigeix, VISIONSAFE, segons explica la investigadora, parteix del fet que, en la pràctica clínica oftalmològica, “els professionals sanitaris capturen centenars d’imatges dels nostres ulls cada dia. Aquestes imatges clíniques podrien explorar-se d’una manera completament nova per facilitar la detecció primerenca de malalties oculars greus que actualment afecten milers de persones a tot el món i que podrien ser prevenibles”.
Per a això, compta amb un equip del qual forma part el Servei Aragonès de Salut (SALUD), a Saragossa; l’Antwerp University Hospital, a Anvers; el Brussels University Hospital; el Ghent University Hospital, a Gant, i el West China Hospital, Sichuan University, a Chengdu, Xina. A més, com a col·laboradors tècnics figuren l’International Center for Translational Eye Research (ICTER), a Varsòvia, i la Wroclaw University of Science and Technology, a Breslau, Polònia.
El que la imatge mèdica diu sobre la salut dels ulls
L’objectiu de VISIONSAFE és extreure biomarcadors macro i microestructurals d’imatges clíniques reals que representen la retina, el cristal·lí i la còrnia, facilitant així la detecció primerenca de malalties i el tractament personalitzat.
Mentre que els biomarcadors macroestructurals (relacionats amb la forma ocular) estan ben establerts en la pràctica clínica, els biomarcadors microestructurals (relacionats amb el teixit) continuen sent en gran part inexplorats. “La base del nostre projecte se sosté en el treball preliminar que vam fer i que va demostrar la viabilitat de derivar biomarcadors microestructurals relacionats amb malalties a partir d’imatges clíniques oculars de baixa resolució”, apunta la investigadora.
VISIONSAFE combina ciència de dades, processament avançat d’imatges i una validació experimental rigorosa per comprendre millor la interacció entre aquests biomarcadors en malalties oculars prevalents que porten a la pèrdua de visió de les persones.