Irídia recorrerà la decisió i exigirà la fi de la impunitat pels crims del passat
Barcelona, 3 d’octubre de 2024 – L’Audiència Provincial ha confirmat l’arxivament de la querella interposada per Pepus i Maribel Ferrándiz, en un nou cop contra la investigació de les tortures que els germans van patir l’any 1971 a la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana, durant el règim franquista. Tot i la confirmació de l’arxiu, Irídia ha anunciat que recorrerà la decisió de l’Audiència, argumentant que la gravetat dels fets requereix una resposta judicial que compleixi els estàndards internacionals de justícia transicional. Aquests estàndards estableixen que és essencial abordar els crims de lesa humanitat a través de l’accés a la justícia i l’assoliment de la veritat, la reparació i les garanties de no-repetició. Segons Irídia, cap d’aquests drets s’està respectant.
Laura Medina, lletrada del cas, destaca que aquesta interpretació vulnera, una vegada més, els drets de les víctimes del franquisme. Segons ella, “pronunciaments judicials com el del cas dels germans Ferrándiz contradiuen el Dret Internacional, que estableix que els crims de lesa humanitat no prescriuen mai, no són susceptibles d’amnistia i ja estaven penalitzats pels tractats i normes internacionals vigents en el moment en què van ser comesos”.
Irídia, Òmnium Cultural i les entitats que impulsen la campanya “Via Laietana 43: fem justícia, fem memòria” denuncien que aquest cas s’emmarca dins un patró recurrent d’arxivament de querelles sobre crims del franquisme, malgrat la vigència des de fa dos anys de la Llei de Memòria Democràtica, que reconeix el dret a investigar les violacions dels drets humans comeses durant aquella època. A més, afirmen que “aquest mandat legal no s’ha aplicat de manera efectiva”, i l’únic cas en què es va arribar a iniciar una investigació penal i prendre declaració, el de Julio Pacheco, també va concloure sense avenços significatius. “No hi pot haver normalitat democràtica amb un Estat que no depura responsabilitats dels crims del franquisme i amb un poder judicial en rebel·lió contra les lleis aprovades”, ha assegurat el president d’Òmnium Xavier Antich.
La querella, presentada el novembre passat en nom dels germans Ferrandiz amb Irídia i el suport d’Òmnium Cultural i altres entitats de la campanya, denunciava delictes de lesa humanitat per les tortures sofertes pels germans Ferrándiz durant els 32 dies de la seva detenció a mans de la Brigada Político-Social. Les entitats reclamen l’aplicació de la Llei de Memòria Democràtica per posar fi a la impunitat dels crims del franquisme, subratllant que casos com aquest representen greus violacions dels drets humans.
Via Laietana 43: Una lluita per la memòria i la justícia
Les entitats que impulsen la campanya “Via Laietana 43: fem justícia, fem memòria” continuen reivindicant la transformació de la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana en un centre de memòria i d’interpretació de la tortura. Aquest edifici, símbol de la repressió franquista, hauria de convertir-se en un espai de dignificació de les víctimes i en una garantia que aquests crims no es repeteixin mai més.