Èxit a la jornada inaugural del World Token Congress que se celebra a Foment del Treball

Compatibilità
Salva(0)
Condividi
  • El World Token Congress obre les seves portes a Barcelona gràcies a la col·laboració entre Tokenize World Events, Foment del Treball i CEOE
  • La tokenització es consolida com una eina clau per millorar la competitivitat empresarial amb aquesta primera edició del Congrés
  • La directora d’Innovació de Foment remarca que des de la patronal “hem de ser capaços d’explicar al regulador el vostre dia a dia per evitar barreres normatives”

Avui ha donat inici el World Token Congress 2024 a la seu de Foment del Treball, convertint la ciutat en l’epicentre global de la innovació en tokenització i blockchain. Aquest congrés, organitzat per Tokenize World Events, Foment del Treball i la CEOE, reuneix experts, empresaris i professionals per debatre sobre el present i el futur d’aquestes tecnologies transformadores i per explorar l’impacte del blockchain i la tokenització en la competitivitat empresarial.

En l’obertura de la jornada, la directora d’Innovació de Foment del Treball, Maria Mora, ha afirmat que “el blockchain ja no és futur, és present”. Segons Mora, la tokenització d’actius, protagonista en aquesta primera edició del World Token Congress, està marcant el camí cap a la innovació empresarial. “A Foment del Treball estem liderant el canvi, per la qual cosa el nostre compromís és clar: donar veu i eines als empresaris perquè les pimes catalanes adoptin aquesta tecnologia i això els permeti impulsar la seva competitivitat global”, ha expressat la directora d’Innovació. “És un pas a l’acció, hem intentat no deixar-nos ningú perquè la tokenització tindrà un impacte a tots els sectors econòmics”, ha afegit.

Maria Mora també ha destacat com a reptes de la tokenització per a Foment del Treball l’accés a recursos per part de les empreses, el talent i la normativa: “Hem de ser capaços d’explicar al regulador el vostre dia a dia per evitar barreres normatives”, ha subratllat.

A més, la patronal catalana ha informat que la seva homòloga espanyola i també coorganitzadora del Congrés, la CEOE, farà arribar les conclusions d’aquest congrés a tot l’Estat.

Per la seva banda, José Antonio Bausa, fundador de Tokenize World Events, ha alertat que “totes les petites i mitjanes empreses que no siguin capaces d’aplicar aquestes capes tecnològiques per optimitzar els seus recursos en la pròxima dècada no podran competir i moltes desapareixeran. Però per a això és aquest congrés, per apropar la tokenització”.

Entre els ponents del matí, Juan Antonio Sáez, CMO de Tokenize World Events, ha fet una introducció essencial sobre blockchain i tokenització, proporcionant als assistents les bases necessàries per entendre les aplicacions d’aquesta tecnologia. Sáez ha aprofundit en els avantatges pràctics d’aquesta tecnologia amb exemples concrets. “Fins ara, comprar un immoble requeria una gran inversió perquè s’havia de comprar sencer. Ara, la tokenització permetrà ser propietari d’una part que representa el token, i en qualsevol moment es podrà convertir en líquid”, ha explicat. Aquest nou paradigma, segons Sáez, farà possible que qualsevol persona, des de qualsevol lloc del món, pugui ser propietària de part d’un immoble situat en qualsevol altra part del planeta. Al llarg de la seva intervenció, el CMO ha subratllat repetidament que aquesta tecnologia és “imparable”.

Per part de Foment del Treball, també han participat en aquesta primera edició del World Token Congress Laureà Folch, director executiu de la patronal, i Carlos Barros, director de Sistemes, tots dos implicats en l’organització del Congrés. Folch ha emfatitzat el compromís de Foment amb aquest Congrés: “Fa gairebé un any que José Antonio Bausa, Pepe González i tot el seu equip van trucar a la nostra porta. Tenien una idea molt clara: posar en marxa un congrés on empresaris expliquessin a empresaris com havien implementat la tokenització en els seus negocis. Avui, aquesta visió s’ha materialitzat en una col·laboració estratègica entre Tokenize World Events, Foment del Treball i CEOE, que ha permès consolidar un esdeveniment de referència per a l’ecosistema tecnològic i empresarial”.

Sector de telecomunicacions, immobiliari i automoció

Durant el matí, representants d’empreses com Telefónica, Tokenkey i Xpander, han il·lustrat com han aplicat la tokenització als seus models de negoci.

Patxi Barrios Aguilar, Web3 Product Manager de Telefónica, ha presentat l’impacte del blockchain en el sector terciari, assenyalant que, tot i que de moment només el 7% de la població mundial té criptomonedes, “seran inevitables”. Patxi assegura que “l’accessibilitat i la interoperabilitat continuen sent desafiaments per impulsar l’adopció de les criptomonedes. El nostre objectiu és facilitar l’accés segur a Web3 i ajudar a gestionar els actius digitals dels usuaris de Telefónica”.

Amb la intervenció de José González Iglesias, CTO de Tokenkey, s’ha analitzat la tokenització en el sector immobiliari. “El sector immobiliari és ideal per a la tokenització perquè permet finançar-se de manera extraordinària, a més d’oferir avantatges com accessibilitat, transparència, liquiditat i automatització”. González també ha destacat que la tokenització transforma negocis tradicionals en actius digitals basats en blockchain, oferint més eficiència i competitivitat.

A continuació, Rubén Robles i Javier Belarte, de Xpander by Teknia Group, han abordat la tokenització en el sector secundari, centrant-se en el servei postvenda de la indústria automobilística. Representant una empresa que subministra a les línies de muntatge de Ford Spain, han explicat casos reals d’ús, com la necessitat de certificar en temps real els plans de qualitat pactats amb els clients, una problemàtica resolta gràcies a la tecnologia ALIZE de Xpander.

En paral·lel a les ponències, els assistents han participat en tallers pràctics sobre temes com la ciberseguretat en blockchain, stablecoins i les CBDCs, i la implementació de DeFi en la tresoreria empresarial. Així mateix, els estands habilitats ofereixen oportunitats per interactuar amb empreses tecnològiques, consultores legals i experts en blockchain.

Sector gaming i financer

El congrés ha continuat a la tarda amb dues intervencions més vinculades amb el sector gaming i el financer. Primer, sobre el sector gaming i d’entreteniment, Carlos Celorrio, Chief Strategy Officer de Venture Builders, ha parlat sobre la tokenització a través d’un model partnership i el canvi de model de remuneració per temps de joc.

Finalment, Carlos Salinas, Head of Digital Assets and Fintech de Morabanc, ha sostingut que els criptoactius continuen guanyant terreny com a actiu d’interès per a les carteres de molts inversors, i la banca i el sector financer en general ho sap. Per això, Salinas confirma que diverses entitats ja estan començant a moure fitxa per posicionar-se com a pioneres en l’adopció dels actius digitals. MoraBanc, per exemple, ha llançat recentment un servei de custòdia de criptomonedes (wallet) per als seus clients de banca privada, permetent-los afegir bitcoin i altres criptoactius al seu portafoli d’inversions. La tecnologia blockchain i la tokenització estan revolucionant el sector de les finances, tot i que alerta dels reptes de caminar en un entorn digital i regulador canviant: “Els joves (un 72%) són cada cop més escèptics respecte a les finances tradicionals a l’hora d’obtenir rendiments fiables de les seves inversions i prefereixen optar per la banca digital. Els bancs hem d’adaptar-nos a aquest canvi de paradigma”.

Recapiti
Kevin Martin