La Diputació entregarà 43 vehicles a ajuntaments afectats per la DANA i reforçarà la retirada de fang en garatges

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

El saló de plens de la Diputació de València ha acollit una reunió de treball presencial entre el president de la institució, Vicent Mompó i un nombrós grup d'alcaldes, alcaldesses i regidors dels municipis afectats per la DANA a la comarca de l'Horta; a més de la vicepresidenta segona de la institució provincial, Reme Mazzolari, i el president del Consorci de Bombers, Avelino Mascarell. També ha participat de manera telemàtica el conseller d'Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama.

El mateix Mompó ha assenyalat que “el motiu que esta reunió haja sigut en persona i no en línia, com es realitza habitualment, és fer lliurament als representants de les corporacions municipals de les fitxes d'avaluació de danys que ha dut a terme la Diputació d'acord amb el Ministeri de Política Territorial”, i ha aclarit que “es tracta de documents de treball vius, ja que facilitarem el contacte entre els tècnics de les dos parts -Diputació i Ajuntaments- perquè els puguen revisar de manera conjunta en funció de la realitat de cada municipi”.

Per part seua, la vicepresidenta segona de la institució provincial ha anunciat que “la Diputació distribuirà en les pròximes setmanes 43 vehicles a 22 ajuntaments que han vist afectades les seues flotes municipals” i ha explicat que “els consistoris aportaran la baixa administrativa de tants vehicles com tinguen assignats, i seran substituïts per altres nous en funció de les necessitats de cada població”.

Reforç de l'extracció de fang

Un altre dels anuncis realitzats per la Diputació, en este cas a través del cap de servici d'Aigua i Residus de la Diputació, Juanjo Mayans, és que “es reforçaran els treballs que està portant per a l'extracció de fang, especialment en els garatges de Paiporta, Aldaia i Massanassa, que és on creiem que hi ha més marge de millora”; i ha recordat que “este cap de setmana s'han realitzat diàriament treballs simultanis en 50 espais, amb al voltant de 200 treballadors i 60 màquines per a retirar el fang en els soterranis i garatges”. “Esta setmana comencem ja treballant amb la velocitat que volíem portar, intentant millorar l'eficiència i modificant el procés i agilitzant l'operatiu en la mesura que siga possible”, ha conclòs.

En este sentit, el president Vicent Mompó ha lamentat “la falta de maquinària disponible” i ha incidit en què “la Diputació configurarà els equips de treball que faça falta, sempre que puga arribar eixa maquinària, per a incrementar la velocitat de les labors d'extracció”.

Així mateix, Mompó ha recordat que “es tracta d'una tasca que no li correspon a la Diputació, però en moments d'emergència com este hem de deixar de costat les competències i col·laborar en el que siga possible, per la qual cosa ens hem sumat a l'operatiu reforçant a les tasques que venen desenrotllant els bombers i l'UME”.

Figura d'intermediació entre Cecopi i alcaldes

Durant la trobada, diversos alcaldes i alcaldesses han coincidit en la necessitat que cada ajuntament porte un seguiment dels treballs que es duen a terme en cada municipi, en funció de la maquinària assignada.

En resposta a esta demanda, el president Mompó s'ha compromés amb els responsables municipals a traslladar al Cecopi eixa urgència, “amb la finalitat d'aconseguir una comunicació més fluida entre totes les parts”, i ha proposat “que existisca una figura intermediària entre el centre de coordinació i cada població perquè les corporacions locals sàpien a qui dirigir-se per a conéixer els recursos assignats”.

En esta mateixa línia s'ha referit el conseller d'Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama, que s'ha unit a la reunió de manera telemàtica, i ha proposat assignar un interlocutor per a cada ajuntament “tal com s'està realitzant amb les tasques sobre el clavegueram”, ha apuntat.

Col·laboració amb Tragsa

Els alcaldes i alcaldesses que han participat en la jornada de treball han rebut una anàlisi individualitzada de danys sobre estructures viàries i no viàries dels seus respectius municipis, elaborat pel personal tècnic de les àrees provincials de Carreteres i d'Assessorament Municipal.

En este sentit, cal recordar que, d'acord amb el que s'establix en el grup de treball d'Infraestructures, en el qual participen Diputació, Generalitat i Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, la institució provincial es va fer càrrec de l'anàlisi de danys a les comarques d'Utiel-Requena, la Foia de Buñol, la Regió muntanyenca i el Camp de Túria.

Una vegada finalitzats estos treballs, i fruit de l'acord amb el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica, la Diputació va cedir els informes d'estes quatre comarques a Tragsa, i va quedar encarregada de fer extensius els estudis a prop d'una vintena de municipis de l'Horta, que són els que hui s'han entregat als respectius alcaldes i alcaldesses.

Recapiti
52644518W