Adolescents i joves del Casal dels Infants han participat en un procés creatiu i artístic que ha culminat en l’exposició ‘L’art de canviar el món’, que vam inaugurar a l’espai de La CIBA el passat 11 de desembre. L’exposició, centrada en la defensa dels drets de les dones, la lluita feminista i l’erradicació de la violència masclista, forma part del projecte transversal ‘Empodera(des). Tallers per a la prevenció de violències Masclistes a l’adolescència’.
Un cop més, el projecte ha ajuntat els nois i noies participants en tots els territoris on actua el Casal dels Infants: els barris del Raval i el Besòs i el Maresme de Barcelona; el Besòs i la Mina de Sant Adrià de Besòs; Llefià i Sant Roc de Badalona; Santa Rosa, Raval i Fondo de Santa Coloma de Gramenet; Santa Eugènia de Girona i el municipi de Salt.
“L’objectiu d’aquesta exposició és sumar-nos a la lluita feminista, continuar-nos reivindicant i donar visibilitat a les desigualtats que continuen existint en qüestió de gènere”, explicava la Idoia de Frutos, educadora responsable d’”Empoderades” al Casal dels Infants del Raval.
Després que els i les joves pugessin a l’escenari per explicar les seves obres amb les seves paraules, l’acte de inauguració de l’exposició va tancar amb l’actuació en directe de la cantant i rapera Yule i la mostra en directe del mural reivindicatiu de Martina Giammarini.
Reflexions, reivindicacions i referents
Des del mes de setembre, els nois i noies de cada territori, juntament amb els seus referents educatius, van començar a preparar i idear les mostres artístiques que voldrien ensenyar a l’exposició, i pensar en el missatge que voldrien transmetre.
Els temes i els formats triats pels adolescents i joves són variats. Des del Casal dels Infants de Santa Coloma, van elaborar un curtmetratge on els nois i noies reflexionaven sobre les desigualtats de gènere, els micromasclismes i altres temes, després d’haver vist i analitzat algunes pel·lícules de comèdia romàntica actuals.
També en format vídeo, les noies de Salt van interpretar les violències amb les quals es troben en el seu dia a dia. Els nois van escollir fer un mural sobre l’esport, “que ha de ser igualitari i just per a tots i totes”, va reivindicar en Jeidi, participant en el Casal dels Infants de Salt.
Des de La Mina-Besòs, van agafar graffiti reivindicatius que es trobaven pels carrers del seu barri i van plasmar-los en cartells. Des de Badalona i el Raval van triar la fotografia per representar les seves obres, incloent-hi temes com la interseccionalitat, les agressions sexuals, la llibertat d’expressió, els referents històrics i la importància de tenir referents propers.
Aquesta última obra, “Dones reals”, feta pel grup d’adolescents del Raval, cridava l’atenció de nens i nenes del Casal que van venir a la inauguració. Molts d’ells i elles hi reconeixien la seva mare, la seva germana o una companya del Casal. “Sempre ens ensenyen referents, com la Frida Kahlo, però no ens ensenyen les que tenim al nostre voltant i al nostre dia a dia, que són les que ens fan créixer, i les hem volgut representar en la nostra obra”, explicava la Zulekha, participant del Casal dels Infants del Raval.
‘Empodera(des)’, projecte transversal del Casal dels Infants
‘Empodera(des). Tallers per a la prevenció de violències Masclistes a l’adolescència’ és un projecte transversal del Casal dels Infants, que compta amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.
El seu objectiu és prevenir la violència masclista en la infància i adolescència a través del desenvolupament d’un projecte d’educació sexual integral. Ho fem amb activitats de prevenció de violències masclistes i de sensibilització contra elles, amb l’objectiu d’empoderar les noies amb accions comunitàries com la jornada esportiva, i amb la formació i acompanyament als equips educatius i referents de les noies del Casal.