Enguix insta a responsables i personal tècnic dels ajuntaments a projectar municipis igualitaris i inclusius

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

La vicepresidenta primera de la Diputació de València i diputada de Cooperació Municipal i Igualtat, Natàlia Enguix, ha instat els responsables i personal tècnic dels ajuntaments a “projectar municipis igualitaris i inclusius, amb l'execució de polítiques transformadores que causen vertader impacte en el nostre territori”. Enguix ha fet esta crida durant la jornada ‘Avançant cap a la igualtat. Contractació pública i urbanisme amb perspectiva de gènere en l'administració local’, organitzada per l'àrea d'Igualtat que dirigix i Mujeres en el sector público.

En opinió de la vicepresidenta Enguix, “l'urbanisme és la creació de l'espai en el qual vivim, treballem i ens relacionem. És important l'eficiència en la planificació de carrers i edificis, però també ho és eliminar barreres que impedixen que les veïnes dels nostres pobles i ciutats participen plenament de tots els espais de manera accessible i segura”. Davant més de 150 persones que omplien la sala d'actes del MuVIM, Natàlia Enguix ha proposat “superar la visió productivista dels nostres barris, creant entorns urbans més habitables i segurs per a les dones”.

Entre l'aforament, una gran varietat de perfils professionals, amb majoria femenina. Des d'alcaldesses i regidores fins a arquitectes i tècniques d'Igualtat, passant per treballadores socials, presidentes d'associacions, enginyeres i caps de servei de gestió del territori. Totes elles han pres bona nota de les actuacions urbanístiques amb perspectiva de gènere que planteja la Diputació com a incentiu dins del nou Pla Obert, el major programa inversor en la història de la corporació amb 350 milions d'euros per a municipis i mancomunitats en els pròxims quatre anys.

En este full de ruta per a construir una societat més igualitària i Inclusiva, Natàlia Enguix ha posat alguns exemples de bones pràctiques en l'àmbit de l'urbanisme amb visió feminista, com “les actuacions de millora de l'accessibilitat en espais urbans, l'eliminació de solars o edificis en ruïnes i la millora de la il·luminació en zones fosques que puguen generar major sensació d'inseguretat entre les dones”.

Estos projectes presentats pels ajuntaments, en el marc del Pla Obert d’*Inversions, optaran a un premi anual que reconeixerà el millor treball d'urbanisme o arquitectura feminista. “La Igualtat és un dels eixos que vertebren totes les àrees de gestió de la Diputació, per això, a més de fomentar les bones pràctiques, hem incentivat amb un 5% de l'assignació total del pla als ajuntaments pertanyents a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere”, assenyala Enguix.

Contractació pública

En matèria de contractació pública, la vicepresidenta Enguix considera que és “una eina poderosa per a impulsar la Igualtat, en poder-se incloure clàusules socials que valoren la justícia i l'equitat tant com l'eficiència econòmica”. En este sentit, la responsable provincial ha fet referència a criteris com “el foment de l'ocupació femenina, mesures de conciliació i corresponsabilitat, seguretat i salut laboral de les treballadores, previndre l'assetjament sexual en el treball i abordar les desigualtats de gènere en l'àmbit salarial”.

Després de finalitzar la seua intervenció en l'obertura de la jornada ‘Avançant cap a la igualtat’, Enguix ha cedit la paraula a Pilar Moreno, secretària-interventora i integrant de la directiva de Mujeres en el sector público. “Des que ens reunim amb les representants de l'associació fa uns mesos per a estudiar possibles vies de col·laboració, ens vam adonar de què parlàvem el mateix llenguatge, el d'ampliar els àmbits de l'administració pública en els quals poder actuar per a avançar en la igualtat d'oportunitats entre homes i dones”, ha conclòs Enguix.

Per part seua, Pilar Moreno ha exposat en la seua intervenció els objectius de l'associació Mujeres en el sector público, creada a la fi de 2018 amb la idea fonamental de “visibilitzar el talent femení en les diferents administracions”. En la seua opinió, “l'aportació de la dona és fonamental per a canviar models de gestió i avançar en la modernització de les institucions públiques”.

Manual d'urbanisme feminista

L'arquitecta urbanista Inés Novella, qui treballa en el manual d'urbanisme feminista que l'àrea d'Igualtat de la Diputació posarà a la disposició dels ajuntaments, explica que el document “està pensat específicament per a les actuacions del Pla Obert i serà molt bàsic, amb una estructura senzilla que explicarà el que significa la perspectiva de gènere i inclourà unes recomanacions i una selecció d'exemples pràctics, dirigits al fet que les inversions revertisquen en la millora de la qualitat de vida de la població”.

“Parlem, en primer lloc, de triar bé els espais en els quals actuarem, aquells que tinguen major impacte en la vida quotidiana, com poden ser recorreguts que unixen un col·legi i un centre de salut o un barri més vulnerable amb un centre social”, detalla Novella, qui centra l'objectiu d'estes intervencions amb perspectiva de gènere en “convertir estos recorreguts en espais on es prioritzen les zones de vianants, accessibles, segurs, amb una bona il·luminació, mobiliari confortable, jocs infantils i banys públics”.

A més d'Inés Novella, han participat en la jornada tècnica l'arquitecta urbanista Natalia García i la cap del servei de contractació de la Diputació de Castelló, Mª Pilar Batet, que és cofundadora de Mujeres en el sector público. Com a moderadora de la taula tècnica sobre urbanisme feminista ha exercit Llúcia Imbernón, tècnica de l'àrea de Cooperació Municipal de la Diputació de València. Segons ha avançat Pilar Moreno, directiva de l'associació, “este és només el primer acte d'una col·laboració amb la Diputació que continuarà donant els seus fruits”.

Recapiti
33450976Y