El diputat de Fons Europeus, Administració Electrònica i Innovació, Juan Ramón Adsuara, ha participat en l'acte d'obertura de ‘Rafelbunyol fàbrica d'idees’, en el qual ha animat “als ajuntaments perquè compten amb una Agenda Urbana que servisca com a document de referència per a definir quina és l'estratègia de creixement del territori”.
Adsuara ha fet referència també en este sentit a les mancomunitats, “perquè la seua visió supramunicipal és ideal per a treballar les línies tractores de les comarques amb una mirada global que incidisca en les sinergies entre municipis”.
Així mateix, el diputat ha ressaltat “l'oportunitat que suposa disposar d'una Agenda Urbana per a accedir a Fons Europeus, perquè facilita als ajuntaments la possibilitat de tindre projectes generals redactats amb totes les garanties tècniques, els quals es poden anar adaptant a les diferents convocatòries d'ajudes sense necessitat de començar des de zero cada vegada; cosa que en moltes ocasions té un efecte dissuasiu”.
Juan Ramón Adsuara ha volgut aclarir que “en el trànsit per a l'elaboració d'este document, la Diputació caminarà de la mà dels municipis, posant els mitjans per a facilitar que cada ajuntament elabore de manera autònoma una estratègia a futur en funció de la casuística del seu territori”.
En este aspecte, el diputat de Fons Europeus, Administració Electrònica i Innovació ha recordat que la Diputació ha llançat ja una línia d'ajudes que preveu una dotació individual de 10.000 euros per a cada mancomunitat i cada municipi menor de 5.000 habitants; i de 7.500 euros per a la resta, amb un pressupost global de prop d'un milió d'euros..
“Les entitats locals -continua Adusara- tindran total autonomia per a contractar empreses consultores per a la redacció de plans d'acció local”, i avança que “de manera paral·lela, és imminent el llançament d'un altre programa d'ajudes complementari a este perquè ajuntaments i mancomunitats disposen de la seua pròpia Agenda Urbana, igual que tindrà la pròpia Diputació de València com a institució”.
Un centenar de participants
El laboratori d'innovació ‘Rafelbunyol fàbrica d'idees’ està organitzat per l'ajuntament de Rafelbunyol juntament amb la consultora ‘Sustainable Startup & Co’ sota el projecte ‘LAB Cities&Innovators’, i reunix quasi un centenar de persones, entre personal tècnic, personal expert, institucions, empresaris i empresàries d'èxit i ciutadania en general.
La trobada compta amb taules de debat d'experts, en les quals s'integra José Domingo Martínez i Belén Rodríguez, responsables en la Diputació de les seccions de Servicis Innovadors i d'Assessorament Europeu als Ajuntaments, respectivament.
L'objectiu d'esta dinàmica de treball és plantejar propostes d'implementació d'accions i projectes que aporten solucions per al desenvolupament sostenible de seus municipis, i que puguen ser escalables i replicables en altres municipis amb similar problemàtica.