Josep Sánchez Llibre: “Les administracions, les empreses i les entitats del tercer sector han d’anar de la mà per crear una metròpoli del segle XXI eficient”

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir
  • Avui s’ha presentat el III Informe de RethinkBCN, que recull totes les aportacions realitzades durant 2023 i que té com a objectiu contribuir al debat públic sobre el model de ciutat
  • Ciril Rozman ha valorat la iniciativa de la entitat i ha destacat que “la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball és una societat centenària que treballa cap a la modernitat amb un gran dinamisme”
  • Fèlix Riera ha destacat el desenvolupament de les ciutats intel·ligents, els reptes del canvi climàtic i la lluita contra les desigualtats com els indicadors clau que han de fixar el desenvolupament metropolità
  • Segons Sánchez Llibre, la problemàtica mes important que tenen Catalunya, Espanya i Europa es la desigualtat social i ha reclamat un gran pacte social per abordar-la
  • El president de Foment del Treball també ha reclamat “aclimatar la transició energètica amb les necessitats de l’evolució industrial” i ha destacat que “la intel·ligència artificial es el gran repte de futur”

RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha presentat avui el III Informe “Repensar la metròpoli. Activar la metròpoli”. Es tracta de la tercera publicació elaborada per RethinkBCN, un informe que recull les perspectives dels diferents autors que han participat en el cicle Fer Metròpoli durant 2023 i que han contribuït al debat públic sobre el model metropolità al qual aspirem com a societat.

L’acte ha estat presentat per Ciril Rozman, Vicepresident d’Aigües de Barcelona, que ha valorat aquest tipus d’iniciatives per fomentar el diàleg i reflexió sobre els reptes metropolitans de present i de futur. També ha destacat que, gràcies a l’impuls de Josep Sánchez Llibre, president de Foment; d’Àngel Simón, conseller delegat de CriteriaCaixa; i també del conjunt de patrocinadors i membres de la Junta i del Consell Assessor, avui la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball és una referència. “És una societat centenària que treballa cap a la modernitat amb un gran dinamisme”, ha afirmat.

“Hem d’actuar per configurar les ciutats”, ha comentat Fèlix Riera, director de la Societat Barcelonesa d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, que ha estat l’encarregat de presentar aquest tercer informe, un recull que mostra un mapa conceptual dels diferents nivells d’actuació que s’haurien d’activar per donar continuïtat i desenvolupament a la realitat metropolitana. Així, l’informe demostra que cal ampliar i activar el nombre d’indicadors que estableixen les dinàmiques metropolitanes, com ara la demografia, l’ús del temps, la intel·ligència artificial, el canvi climàtic o la salut, tant per mantenir la seva vigència com a unitat d’organització, política, econòmica, social i cultural com per resultar més eficaç per garantir la millora de la vida dels ciutadans.

Riera ha explicat que “el desenvolupament tecnològic, el canvi climàtic i la desigualtat social ens situen davant d’una nova manera d’interpretar els indicadors que ens permet quantificar i analitzar els problemes i reptes que té davant seu la consolidació definitiva de la metròpoli com a realitat i projecte de futur”. Segons l’informe, aquests factors incideixen en la necessitat d’abordar dos grans aspectes: la concepció que tenim de la metròpoli com a organització política i administrativa i la  necessitat d’impulsar i aprofundir en la relació publico privada.

“La problemàtica mes important que te Catalunya, Espanya i Europa es la desigualtat social”, ha afirmat Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, a l’inici de la seva intervenció. En aquest sentit, ha comentat que “hem de ser eficients i resolutius per abordar la desigualtat social” i ha destacat la importància de la col·laboració publico privada: “les administracions, les empreses amb responsabilitat social i les entitats del tercer sector han d’anar de la mà per crear una metròpoli del segle XXI eficient”.

“Els empresaris tenim ànima social”, ha declarat el president de Foment, que també ha comentat que: “les empreses hem de manifestar que les rentes del treball siguin superiors a les rentes del capital” i ha demanat una nova “consciència col·lectiva sobre la necessitat d’un nou contracte social perquè tothom tingui uns salaris mes adequats per assolir els reptes i evitar desigualtats socials”.

En relació amb el canvi climàtic, Sánchez Llibre ha comentat que “hem de aclimatar la transició energètica d’acord amb les necessitats de l’evolució industrial”. En aquest sentit, ha comentat que “Espanya, i Europa, tenen un problema de competitivitat important” i la necessitat de “reindustrialitzar i desregular l’economia europea per poder ser competitius respecte a Europa, Estats Units i Xina”.

En relació a la transformació digital, ha comentat que “la intel·ligència artificial es el gran repte de futur” . En aquest sentit, ha remarcat el exemple de la UE, que està regulant la IA amb l’objetiu que “transformi la economia des de una vessant transversal, no vertical”, posant èmfasi  en la importància de la seguretat jurídica.

El president de Foment del Treball ha acabat la seva intervenció amb una crida a abordar el problema de l’habitatge per evitar més desigualtats: “es una situació límit”, ha afirmat, reclamant un “pacte social per garantir a tothom una vida digna”.

Cicles “Fer metròpoli”

El III Informe “Repensar la metròpoli. Activar la metròpoliés el resultat de les aportacions realitzades durant el 2023 per un gran nombre de personalitats de l’àmbit polític, econòmic, tecnològic i cultural en un seguit de ponències, articles i trobades que han contribuït al debat públic sobre el model metropolità al que aspirem com a societat. Les ponències organitzades durant aquest any assenyalen que hem d’estar oberts a elaborar i proposar nous indicadors per poder activar tot el potencial metropolità i donar resposta a la sensibilitat i la demanda dels ciutadans. Entre els nous reptes trobem el canvi climàtic, la tecnologia o la lluita contra les desigualtats.

Detalles de contacto
Marta Suárez