Còrnies de col·lagen que curen la ceguesa: guanyadors del POVA 2023!

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

La Fundació Punt de Vista de Barcelona co-finança aquesta línia de recerca atorgant-li el Point of View Award en la seva gala anual

El trasplantament de còrnies de col·lagen ha tornat la visió a 20 persones i amb resultats molt satisfactoris

Punt de Vista farà efectiu el premi en la seva gala anual del proper 15 de febrer a Barcelona

Una investigació que desenvolupa teixits corneals creats a partir de bioenginyeria obre la porta a una alternativa al trasplantament de còrnia humana, un teixit escàs a països de mitjans i baixos ingressos. L’estudi, dirigit per investigadors de la Universitat de Linköping i l’empresa LinkoCare Life Sciences AB (Suècia), i publicat a la revista Nature Biotechnology, ha creat còrnies fetes de proteïna de col·lagen de pell de porc. Els investigadors que la lideren són els Doctors Neil Nagali i Dr Mehrdad Rafat.

Gràcies a aquest prototip de còrnia artificial s’ha aconseguit restaurar la visió a 20 persones amb còrnies malaltes, la majoria de les quals eren cegues abans de rebre l’implant. Els resultats només es poden qualificar com a espectaculars. Abans de l’operació, 14 dels 20 participants eren cecs. Han passat dos anys des de la intervenció i tothom ha recuperat la vista. La resta dels participants han millorat significativament la seva visió i fins i tot tres dels pacients més afectats tenen una visió perfecta després de l’operació.

És un avenç important si tenim en compte que gairebé 13 milions de persones a tot el món són cegues pel fet que les seves còrnies -la capa transparent més externa de l’ull- estan afectades.

Actualment, l’única manera de recuperar la visió en aquests casos és rebre una còrnia trasplantada d’algun donant humà…Però només un de cada 70 pacients aconsegueix un trasplantament. A més, la majoria de persones que necessiten un trasplantament de còrnia es troben a països d’ingressos baixos o mitjans, on l’accés a aquest tractament és molt limitat. Els trasplantaments de còrnia humana compten amb unes especificacions de vegades difícils de cobrir en sistemes sanitaris d’escassa estructura, ja que les còrnies de donants han de ser conservades en equips d’alta tecnologia i ‘caduquen’ en dues setmanes si no són trasplantades.

Finançament català

En vista dels excel·lents resultats obtinguts per l’equip d’investigadors de la Universitat de Linköping, la Fundació Punt de Vista aposta per cofinançar la investigació. Cada any, l’entitat, nascuda a Barcelona el 2019 i dedicada a impulsar la ciència en matèria de visió, finança una investigació a través del Point of View Award (POVA).

Aquest premi és un guardó creat en col·laboració amb ARVO (Association for Research in Vision and Ophthalmology), l’associació de recerca científica al camp de la visió més important del món i situada als Estats Units. El POVA atorga 10.000 dòlars a la investigació seleccionada. A banda, la Fundació Punt de Vista realitza múltiples actes i iniciatives per recaptar fons al llarg de l’any i continuar impulsant la investigació guardonada.

El proper 15 de febrer del 2024, Punt de Vista celebrarà a Barcelona la seva gala anual. Allí s’atorgarà el Point of View Award als dos científics de la Universitat de Linköping que lideren la investigació sobre el trasplantament de còrnies de col·lagen. Els investigadors són els doctors Mehrdad Rafat i Neil Lagali. La gala se celebrarà a les Cotxeres de Sants, acollirà unes 500 persones i comptarà amb múltiples actuacions musicals i artístiques en directe. L´acte és d´entrada lliure i està obert a tota la ciutadania.

Detalles de contacto
Bernat López