L’Hospital de Bellvitge incorpora la intel·ligència artificial per veu al seguiment dels pacients amb asma greu – IDIBELL

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

Dins d’un projecte de recerca d’un any de durada de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), recolzat per una donació de suport no condicionat de GlaxoSmithKline (GSK), aquest mes de juliol s’ha començat a utilitzar la intel·ligència artificial per veu per al seguiment dels pacients amb asma greu. 

Aquest projecte és una de les línies de treball del Grup de Recerca en Pneumologia de l’IDIBELL i l’HUB enfocada a la malaltia respiratòria crònica d’alta complexitat (MAC-Res). El projecte es recolza en l’ús de l’assistent virtual Lola, desenvolupat per l’empresa espanyola Tucuvi. Aquest assistent s’ha començat a utilitzar en els darrers anys en diferents projectes de seguiment de malalties, però aquesta és la primera vegada a Espanya que s’aplica l’asma greu. 

L’assistent té una veu d’aparença humana que telefona automàticament el pacient i conversa amb ell fent-li unes preguntes sobre el seu estat, el compliment de la medicació, o la comprovació de diversos paràmetres. El sistema transforma les respostes del pacient en un informe que arriba immediatament als professionals de l’Hospital a través d’un aplicatiu web. Si l’informe inclou alguna dada preocupant, el sistema emet una alerta. El qüestionari als pacients ha estat dissenyat pels especialistes en asma de l’IDIBELL i l’HUB i va comptar amb l’opinió d’un grup de pacients i ciutadans no sanitaris, i el control i revisió de la informació que proporciona el sistema va a càrrec de professionals d’infermeria expert, qui són el referent de les comunicacions telemàtiques dels pacients amb l’hospital. En aquest sentit, la Direcció d’Infermeria de l’HUB ha facilitat el recursos necessaris per a la implementació del programa. 

El projecte inclourà un total de 250 pacients amb l’objectiu d’investigar si aquest seguiment més intens automatitzat aconsegueix detectar abans les descompensacions i millora l’evolució dels malalts. Tots els participants reben informació prèvia sobre el projecte i, en principi, l’assistent els telefona un cop al mes, si bé aquesta periodicitat pot augmentar en funció de l’estat cada pacient. Fins ara, pràcticament el 100% de les trucades automatitzades han estat ateses i contestades correctament. 

La Dra. Mariana Muñoz, investigadora principal del grup de recerca en Pneumologia de l’IDIBELL i coordinadora de la Unitat Funcional d’Asma de l’HUB, recorda que fa uns mesos ja van ser pioners en telemedicina amb la posada en marxa d’un aplicatiu mòbil per al control de la malaltia. Ara, destaca que aquesta nova prestació “encara posa més facilitats, ja que no requereix instal·lar ni utilitzar cap aplicació, només contestar una trucada de cinc o sis minuts”. A això s’hi afegeix que, en el cas de l’asma, “estem en un context global de creixement de la malaltia per l’envelliment de la població, l’augment de la cronicitat i problemes com ara la contaminació i el canvi climàtic, cosa que requerirà el suport de totes les solucions possibles”. 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Detalles de contacto
comunicacio