L’absentisme laboral té un cost de 37.000 milions d’euros, un 3,1% del PIB espanyol

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir
  • Un informe de Foment del Treball assenyala que 1,5 milions de treballadors falten cada dia a la feina
  • Josep Sánchez Llibre exposa que una taxa d’absentisme mitjana del 7,2%, que pot arribar al 30% en ocasions, “és un llast a la competitivitat”

Foment del Treball ha presentat l’Informe Sobre Absentisme Laboral que aporta dades i propostes sobre aquesta situació que preocupa al teixit empresarial català, realitzat en col·laboració amb The Adecco Group. L’absentisme laboral va tenir un cost per l’economia de 37.000 milions el 2023, l’equivalent al 3,1% del PIB espanyol. D’aquesta xifra cal tenir en compte que 29.000 milions són imputables a baixes laborals. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha manifestat que “són unes quantitats considerables que són un llast per la competitivitat”.

El líder patronal ha reclamant recursos per abordar una “problemàtica polièdrica”. A més, el president Sánchez Llibre ha indicat que  “1,5 milions de treballadors falten cada dia a la feina” i que això és “esgarrifós”. També ha advertit que aquesta problemàtica afecta a la competitivitat i productivitat de les empreses de manera preocupant, però que també suposa un elevat cost per l’erari públic.

Les taxes actuals d’absentisme se situen entre un 7,2% i, en alguns casos oscil·len entre el 20% i el 30%, xifres que “no permeten la competitiva del teixit empresarial”, segons Sánchez Llibre, que ha puntualitzat que cal actuar sobre les baixes per contingències comunes, que apleguen el 80% de l’absentisme.

A més, l’informe exposa que les baixes laborals per malalties cada cop tenen un cost més elevat per a la Seguretat Social i les empreses, com ha explicat el president de l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball, Fernando Casado. El 2022, el total va ser de 21.000 milions i l’any 2023 gairebé 26.000 milions d’euros. La dada, que no inclou el desemborsament per accidents de treballs, anirà a l’alça i podria arribar als prop de 29.000 milions aquest any.

Javier Ibars, director de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball, ha alertat que “no es pot continuar així i som conscients que l’absentisme és un problema polièdric”. Jordi García Viña, catedràtic de Dret del Treball i de Seguretat Social de la Universitat de Barcelona (UB), ha estat l’encarregat d’explicar els punts clau de l’informe i ha apuntat que l’absentisme perjudica les empreses, siguin catalanes, espanyoles o globals, tot i que cal abordar dos elements de “gran impacte”: la covid-19 i la salut mental.

El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha subratllat que l’absentisme és un problema “complex i transversal” que requereix una “resposta concertada i de país”.

Propostes

A banda de la diagnosi de la situació, l’informe presentat també presenta propostes de millora. Es demana introduir canvis en els convenis a través de la negociació col·lectiva, invertir en eines digitals per millorar la implicació dels treballadors, i elaborar un diagnòstic de gestió integral contra l’absentisme a les empreses com si fos “un pla de negoci”.

Un dels àmbits que ha concentrat més propostes és el de la negociació col·lectiva: la col·laboració dels treballadors en els justificants de baixa, confirmació i alta; reintegrar les quantitats percebudes per la baixa si l’empleat fa accions contràries al procés curatiu; eliminar o reduir al màxim els complements salarials en supòsits d’incapacitat temporal; i detallar conseqüències jurídiques per incompliments de l’obligació dels treballadors.

A més, el document presentat per la patronal demana permetre que les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social tinguin un paper” totalment actiu” en aquests processos i també exigeix millorar la gestió mèdica a la sanitat pública, respecte als comunicats mèdics, realització de proves i reducció de les llistes d’espera.

Detalles de contacto
Kevin Martin