Més de 30 propostes conformen la XIV edició de Russafa Escènica - Festival de Tardor

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

Russafa Escènica – Festival de Tardor ha presentat la seua XIV edició en la Nau 3 Ribes del Parc Central amb una programació àmplia i variada que del 19 al 29 de setembre inundarà la cartellera valenciana amb propostes de teatre, dansa, circ, peces multidisciplinàries i activitats paral·leles.

La Diputació de València, a través de l'àrea de Cultura, col·labora amb esta iniciativa, concretament amb el projecte ‘Via Escènica’, un programa de residències creatives amb mobilitat artística i participació ciutadana. Així, a través del SARC, el Servici d’Assistència i Recursos Culturals de la Diputació de València i el seu programa Projectes Intermunicipals, ha concedit ajudes perquè huit municipis participen en esta iniciativa.

Mitjançant este programa de Russafa Escènica de residències creatives, mobilitat i participació ciutadana, les deu peces breus estrenades en esta edició formaran part de la programació cultural de deu municipis valencians -la Diputació de València impulsa la participació de huit d'ells- portant més enllà de la capital l'ona d'arts escèniques emergents que refresca el panorama escènic.

Així mateix, a través de l'àrea de Joventut i Teatres, s'ha comptat també amb la participació del Centre Teatral Escalante per a l'exhibició de llargues peces de duració. Concretament, el projecte teatral de la Diputació de València acull tres peces per a posar-les en escena en l’Espai Ribes, així com activitats per a professionals.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha valorat el seu paper en la professionalització, oferint oportunitats laborals a les persones que intenten iniciar una trajectòria a través del programa ‘Via Escènica’. Així mateix, la Diputada de Joventut i Teatres, Rocío Gil, ha destacat el paper de l'Escalante a l'hora d'acollir funcions i activitats per a professionals.

Per part seua, el Director General del IVC, Álvaro López-Jamar, ha destacat la importància de la col·laboració público-privada en esta iniciativa, per la qual han passat creadors i intèrprets que ara són noms destacats de l'escena valenciana.

Finalment, el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, José Luis Moreno, ha ressaltat el creixement del festival que va nàixer en el barri que li dona nom, però que ja s'estén al nucli urbà, amb actuacions en altres zones com El Cabanyal, Benimaclet, Sant Marcel·lí, El Carmen, Exposició...

Una àrea d'influència que s'ha ampliat a la província. Així, a través de ‘Via Escènica’, el seu programa de residències creatives, mobilitat i participació ciutadana, les deu peces breus estrenades en esta edició formaran part de la programació cultural de deu municipis valencians, portant més enllà de la capital l'ona d'arts escèniques emergents que refresca el panorama escènic.

14 estrenes absolutes

Ja estan a la venda en la web del festival (russafaescenica.com) les entrades per a la programació escènica, que inclou deu estrenes absolutes als ‘Vivers’, les icòniques peces breus on les arts vives estan representades per ‘Equilirium’ (Cia. Delio Island) i ‘Globo’ (Explorateatro). Text i dansa contemporània s'unixen en ‘Nova Ona’ (Lucía Jaén i Paula Peña) i a Agua con sal y otras desdichas (Alba Navarro i Noelia Sánchez). Hi ha autoficció en clau d'humor en ‘Yomiméconmigo’ o ‘Ho’ponopono’ (De Ronda) i ‘Sequía’ (Hacebuenohoy); comèdia romàntica en ‘Fino qui’ (Cia.. Nokaut Teatre); i drama costumista en ‘Ara que estic a punt d’estar més trist que mai’ (Cia.. La Constante). Tanca esta part de l'oferta escènica el treball amb objectes que proposen ‘Fast and Furius’ (Cia.. Maria de Lapera) i ‘Objetuario’ (Ana Ulloa).

Altres quatre estrenes absolutes formen part de la programació ‘Bosques’, peces de llarga duració. Són les valencianes ‘Yo soY 451’ (La Teta Calva), ‘Hibrit’ (Begoña Tena), ‘Valparaíso (cuatro días, cuatro noches)’ (Víctor Sánchez) i la peça de dansa Cosica (Marta García). Completa esta selecció ‘Escenas de la vida contemporánea con sus bichitos y todo’ (La Galguera) i la peça de dansa Trópico (Marroch), juntament amb tres propostes nacionals, totes elles estrenes a València. Són els espectacles de circ ‘Mar o de cómo sobrevivir a un tsunami’ (La Companyia Rebe al Rebes) i ‘Latas’ (Companyia D’Clic), el juvenil ‘Juicio al extranjero’ (Indubio Teatro) - que partix de la novel·la El extranjero, d'Albert Camus - i la proposta ‘Adicto a mí’ (Santi Senso), que per a les funcions en el festival inclourà intèrprets valencians en el seu elenc.

Quant a les activitats paral·leles, s'oferixen cursos d'interpretació amb Pilar Martínez i Santi Senso, també d'escriptura dramàtica amb Roberto Hoyo, i una trobada amb la directora de la Mostra de Teatre Espanyol d'Autors Contemporanis d'Alacant, Mónica Pérez. Se celebrarà una sessió de 'speed dating' entre programadors nacionals i autonòmics amb artistes participants en el festival, coordinada per a+Soluciones Culturales. A més, es presentaran lectures dramatitzades de les obres Nínive (de Guadalupe Sáez) i Xut (de Roberto García), juntament amb el concert de Big Hollers. Completa esta part del festival una nova edició del Premi de Dramatúrgia Russafa Escènica – Festival de Tardor + Fundació SGAE, així com el pregó inaugural i la festa de clausura amb el DJ Ariezzz.

Este maremàgnum d'espectacles i activitats relacionades amb les arts escèniques ocuparà espais com els teatres públics i privats La Mutant, TEM, CC Nau 3 Ribes, Sala Palmireno, Fundació SGAE, Sala Russafa, La Rambleta o Teatro Círculo. També participaran els comerços Centre Caterina, Galería Espacio, La Canina, Coworkshop, La Floristería, La Casa del árbol, Madame Mim, Efecto Mariposa, Café Artysana, La Peluquería de Russafa i El abrazo de la china. Així mateix, arribarà a la Universitat de València i refrescarà racons com la Plaça Sant Valero o el Parc Central.

Detalles de contacto
33563825V