L’ETNO transforma objectes populars com el bressol i el braser per a mostrar l’imaginari valencià de la por

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

‘Espanta la por’ torna un any més als museus etnològics locals, a biblioteques i escoles valencianes i al Centre Cultural la Beneficència amb motiu de la festa de Tots els Sants. Amb esta iniciativa, que l'any vinent complirà el seu desé aniversari, L’ETNO acosta la fantasia popular valenciana a xicotets i majors. ‘La Quarantamaula’, ‘l’Home dels Nassos’, ‘el Caro’ i ‘les encantades’ són cada vegada més conegudes gràcies a l'impuls que els ha donat el museu de la Diputació de València.

Les llegendes que protagonitzen algunes d'estes criatures viuen en les lectures, en les veus dels professionals de la narració oral i fins i tot en els jocs de taula. Des de 2016, la campanya ‘Espanta la por’ de L’ETNO reivindica que tenim un imaginari fantàstic que cal conéixer i reviure en una època de l'any on la festa globalitzada d'Halloween pren força. La iniciativa, que té com a objectius principals la difusió de la cultura tradicional valenciana i el foment de la lectura, busca també analitzar les pors més contemporànies que afecten les persones adultes.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, destaca que ‘Espanta la por’ és “una demostració del potencial que té la col·laboració entre ens públics i privats, en este cas entre L’ETNO, les biblioteques valencianes i els museus etnològics locals”. El museu de la Diputació “aporta materials, recursos gràfics i un projecte comú a les biblioteques i museus i estos el milloren amb les seues aportacions, arribant a tota la ciutadania”, assenyala el diputat de Cultura.

Paco Teruel ha estat acompanyat pel director de L’ETNO, Joan Seguí, i la responsable de la biblioteca del museu, Amparo Pons, en la presentació de la nova edició de ‘Espanta la por’, a la qual han assistit representants dels centres participants. En l’encontre que ha tingut lloc este divendres en la Beneficència, s'han presentat les novetats i s'ha entregat el material, entre el qual destaca el nou llibre de la col·lecció: Marieta i el mort.

Objectes de l'imaginari valencià

Entre les novetats d'enguany, destaca l'ús d'objectes de la col·lecció de cultura tradicional de L’ETNO que han sigut transformats perquè servisquen de conductors de l'imaginari valencià de la por. Parlem d'un bressol, un garbell d'olives, una trascoladora o un braser. Els objectes no sols protagonitzen la gràfica, sinó també moltes de les activitats que s'han preparat des de L’ETNO, i que convertixen estos objectes de la cultura popular en els protagonistes de la campanya.

El diputat ha destacat l'originalitat de la nova proposta del programa ‘Espanta la por’ i ha agraït el compromís de la xarxa de museus i biblioteques dels municipis valencians. “Gràcies a vosaltres, personatges com les encantades i l’Home dels Nassos continuen vius en les rondalles i llegendes, també gràcies a les activitats que organitzeu, fent la lectura atractiva i mantenint la memòria dels nostres majors”.

Finalment, el diputat ha ressaltat el premi REBIUN pel projecte ‘BiblioPOP’: “és un premi que reconeix no sols el treball de la Biblioteca de L’ETNO, com a millor pràctica bibliotecària de tota Espanya, sinó també el vostre treball; la Comunitat ‘BiblioPOP’ la formeu tots i ‘Espanta la por’ va ser l'origen d'esta comunitat que unix les biblioteques compromeses amb la cultura valenciana i, per tant, amb L’ETNO i l'àrea de Cultura de la Diputació”.

Fora de L’ETNO

Per a 2024 s'ha dissenyat una programació que es desenvoluparà dins i també fora de la seu de L’ETNO, en el Centre Museístic de la Beneficència, pensada per a tots els públics. ‘Espanta la por’ va arribar fa un any a l'univers pòdcast amb el naixement de ‘Els noms de la por’, per a reflexionar, registrar i buscar quines són les nostres pors, les de les persones adultes. La segona temporada està dedicada a la por a la malaltia mental. Este pòdcast trenca el silenci facilita l'escolta de la societat donant veu a les persones diagnosticades i a les seues famílies.

‘Els noms de la por’ és un idea original de la Biblioteca de L’ETNO, coordinada per Amparo Pons, responsable de la Biblioteca del museu, guionada per Almudena Francés i Tono Vizcaíno, amb disseny sonor d’Edu Comelles, amb música d’Eixa i la col·laboració especial dels testimonis que viuen la malaltia mental en primera persona. A partir del 24 d'octubre a les 19 hores, dia en què tindrà lloc la presentació, cada dijous, fins al 7 de novembre es publicarà un nou episodi. En total, tres episodis i un extra amb l'entrevista a la psiquiatra Maria Huertas, autora del llibre ‘Nueve nombres’. Es podran escoltar en Spotify i Ivoox.

D'altra banda, ‘Espanta la por’ compta amb nou llibre en la seua col·lecció. Marieta i el mort, escrit per Carles Cano i il·lustrat per Aitana Carrasco. Es presentarà en diferents pobles de la província de València, entre ells Potries i el seu Museu de la Cassoleria, que pertany a l’Etnoxarxa de L’ETNO (23 d'octubre). Els dies 25 d'octubre i 6 de novembre, també es presentarà a les biblioteques públiques de Castelló de Rugat i Alginet.

Dins de L’ETNO

Des de 2020, les escoles valencianes compten amb material didàctic per a treballar durant una setmana ‘Espanta la por’ en totes les assignatures de tots els nivells d'Infantil i Primària. A més, el departament de didàctica de L’ETNO oferix a les escoles, del 22 d'octubre al 8 de novembre, l'activitat ‘Encantades: llums i ombres’, amb la qual redescobriran la figura oblidada de les encantades a través d'un dels formats narratius més enlluernadors: el teatre d'ombres.

El 19 d'octubre s'oferirà a les famílies el taller ‘Marieta i el mort’ i altres personatges de por a la Biblioteca de L’ETNO. Una activitat pensada per a majors de 8 anys on es treballarà la narració oral amb Carles Cano i la creativitat amb la il·lustradora Aitana Carrasco, que guiaran als participants en la creació d'éssers fantàstics i històries esgarrifoses.

Durant els quatre diumenges que dura la campanya, el teatre per a famílies del Centre Cultural la Beneficència estarà pensat i programat amb la temàtica ‘Espanta la por’, gràcies a la col·laboració del SARC, i es duran a terme els espectacles de la companyia Disparatario, El ball de Sant Vito i Carles Cano. Finalment, els majors de 12 anys podran participar el 26 d'octubre en el III Torneig de la Fallera Calavera als patis de la Beneficència. L’ETNO organitza al costat de Zombi Paella el gran torneig per a 120 jugadors.

Per a persones adultes

Els objectes del museu seran els protagonistes de la sessió de narració oral per a persones adultes ‘Objectes de vida… i de mort’. Una conservadora, Pilar Payà, una restauradora, Isabel Álvarez, i dos narradores orals, Eva Andújar i Almudena Francés, comptaran les seues versions i visions dels objectes de L’ETNO. Peces d'un museu que sembla que estan detingudes en el temps, però no tot és el que sembla. A vegades, el silenci pot amagar les històries més inquietants

Finalment, la programació per a persones adultes es tancarà amb el concert Els endimoniats de la Balma. El compositor i artista sonor David Alarcón, i la dramaturga i actriu Begoña Tena, oferiran un espectacle de dramatúrgia sonora que recrea, a través de la composició musical i l'electroacústica contemporània, l'espai del santuari de la Balma, la romeria, la cova, els càntics religiosos i profans, dels exorcismes. Un concert basat en el llibre ‘Tres días con los endemoniados de la Balma’, escrit en 1929 per Alardo Prats. Esta lectura també és protagonista de la campanya ‘Espanta la por 2024’ per la seua vinculació al tractament de la malaltia mental en la societat tradicional i del qual també es parlarà en l'episodi 2 del pòdcast ‘Els Noms de la por’.

Programació completa: https://letno.dival.es/va/actividad/cursos-i-tallers/espanta-la-por-2024

Detalles de contacto
33563825V