La Diputació promou la formació d'estudiants a Brussel·les per a captar fons europeus en els municipis valencians

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

La Diputació de València impulsarà un programa de beques perquè estudiants d'universitats valencianes realitzen pràctiques formatives en organismes amb seu a Brussel·les, amb l'objectiu de crear una xarxa de tècnics especialistes en captació de fons europeus. Durant la seua visita a la capital de la Unió Europea, la vicepresidenta primera de la corporació, Natàlia Enguix; la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari; i el diputat d'Innovació i Fons Europeus, Juan Ramón Adsuara, han firmat un acord amb la Fundació Comunitat Valenciana Regió Europea (FCVRE), en concret amb el secretari autonòmic de Representació davant la Unió Europea i les Comunitats Autònomes, Pablo Broseta.

Gràcies a esta col·laboració amb la Fundació, a la qual la Diputació ha atorgat una subvenció de 25.000 euros, els joves valencians podran treballar en institucions de la Unió Europea, i aprendre allí el funcionament dels diferents programes de la Comissió Europea, a fi de que puguen adquirir experiència i millorar, a la seua volta, les seues opcions d'ocupació.

El que es pretén des de la Diputació de València amb l'impuls d'estes beques és que els alumnes, una vegada formats, tornen a la província per a passar a formar part de les oficines comarcals de la corporació. Des d'allí ajudaran els municipis a captar i gestionar els fons europeus corresponents als programes de la Comissió.

“El que volem és que les oficines comarcals es convertisquen en un punt d'encontre entre els ajuntaments valencians i Europa, i per a això resulta fonamental comptar amb tècnics especialitzats en programes comunitaris. Això beneficiarà sobretot als pobles xicotets, que són els que tenen més dificultats per a accedir als fons europeus”, ha destacat Natàlia Enguix.

Col·laboració universitària

Gràcies a l'acord de col·laboració amb la Diputació, la Fundació Comunitat Valenciana Regió Europea no sols farà el paper de receptor principal dels alumnes del programa, sinó que a més actuarà com a entitat intermediària entre les universitats públiques valencianes i entitats i organitzacions amb seu a Brussel·les per a realitzar accions de suport i seguiment dels joves desplaçats. També col·laborarà amb les universitats valencianes per a la prospecció de possibles destins.

“És necessari comptar amb personal especialitzat en fons europeus amb l'objectiu d'incrementar les opcions de captar fons en el territori tant a nivell públic com privat, i el que fem amb este acord és enllaçar eixa necessitat amb el programa de beques i retenció de talent. Es tracta d'enviar joves a Europa i que tornen a la nostra província amb experiència i coneixement”, ha afegit Juan Ramón Adsuara.

A part del programa Eurobecas 2025, l'acord entre les dos entitats inclou la realització d'una sèrie d'activitats encaminades a defensar i promoure els interessos de la Diputació en l'àmbit europeu. Amb això, es perseguix potenciar la participació dels municipis de la província de València com a actors actius en el procés europeu, en les polítiques desenvolupades per la Unió Europea i impulsar el coneixement d'estes especialment en aquelles qüestions relacionades amb les matèries de la seua competència.

Trobada amb joves valencians

Nàtalia Enguix, Reme Mazzolari i Juan Ramón Adsuara han aprofitat la seua visita a Brussel·les per a mantindre una trobada amb joves valencians, als quals han exposat les principals accions de la Diputació de València relacionades amb la gestió i la retenció del talent jove. Els tres han remarcat que des de la Diputació en els últims anys s'han vingut desenvolupant diferents iniciatives emmarcades en el programa de Gestió del Talent, que consistix en el disseny de mesures de formació, capacitació i adquisició d'habilitats i destreses professionals amb l'objectiu d'afavorir, d'una banda, l'ocupabilitat dels joves valencians i, al mateix temps, fomentar la innovació i la generació d'activitat emprenedora vinculada al territori per a retindre el talent.

Un dels programes més rellevants que posa en marxa la corporació provincial és Innobeca. “Suposa que els joves realitzen pràctiques formatives en les entitats locals realitzant projectes innovadors per a millorar les seues opcions d'ocupabilitat i als ajuntaments disposar d'un estoc de projectes innovadors a implementar en el seu territori”, ha explicat Juan Ramón Adsuara.

Una altra de les grans potes sobre la qual se sustenta la política d'atracció de talent jove a la província és la Xarxa Valenciana per la Retenció del Talent Jove. En este sentit, la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha afirmat que “l'objectiu principal de la xarxa és la retenció de les persones el talent de les quals pot revertir en un creixement social i econòmic de la província, mitjançant la posada en marxa de ferramentes i iniciatives que els permeten entrar en contacte amb la trama empresarial i institucional, de manera que les idees i projectes dels joves arriben als sectors productius”.

Per part seua, la vicepresidenta segona i diputada de Carreteres, Reme Mazzolari, va explicar als estudiants que "en el dia a dia de la Diputació existixen multitud de dinàmiques de treball i ferramentes innovadores en les quals el talent jove podria aportar un gran valor afegit", i va posar com a exemple "la ferramenta que s'utilitza per a la gestió integral de la xarxa provincial de carreteres, que va ser expressament desenvolupada sobre la base de les necessitats tècniques i operatives de l'àrea".

Finalment, han desgranat el que suposa l'acord amb la FCVRE a l'efecte de fomentar l'ecosistema innovador valencià. Gràcies al conveni, s'establixen estratègies de col·laboració mitjançant el suport d'empreses emergents valencianes per a buscar finançament europeu. A més, s'organitzaran agendes institucionals presencials i en línia per a l'intercanvi de bones pràctiques a nivell europeu i un major coneixement dels programes de la comissió dirigits al sector empresarial.

Detalles de contacto
33450976Y