La diversitat, equitat i inclusió com a palanca clau en el benestar corporatiu

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

Què entenem com a Benestar Corporatiu?

Podríem dir que, per a introduir el Benestar en les empreses, necessitem crear cultures organitzatives sanes i inclusives en les quals les persones treballadores se sentin motivades, cuidades i compromeses, capaces d’aconseguir el seu màxim potencial.

El benestar de les organitzacions és un nou repte i prioritat que es genera a partir de l’evolució cultural que està sofrint la societat i l’ecosistema empresarial en general. Què hi ha més important que cuidar de les nostres persones …?
Per tant, el benestar corporatiu deixa de ser una prioritat per a convertir-se en la prioritat.

Però què es requereix per a abordar el benestar corporatiu en les empreses? Com a element crucial és posar el focus en les persones i en les necessitats de cadascuna elles.
Per a això, la Diversitat, l’Equitat i la Inclusió juguen un paper clau a treballar per a aconseguir un benestar organitzatiu real i reeixit, ja que, cada vegada se li dona major rellevància al propòsit i a l’experiència de la persona treballadora.

I és això el que busquen les cultures empresarials diverses: respectar, valorar i aprofitar les diferències individuals de les seves persones, promovent un evolucionar fins a aconseguir i integrar aquesta cultura, estaran facilitant el benestar i alineament de les persones, mitjançant l’equilibri de les seves vides en tots els àmbits.

Quin paper té la DEI en el Benestar Corporatiu?

La diversitat, equitat i inclusió són fonamentals per al benestar corporatiu i l’èxit de les organitzacions modernes. Integrar aquests principis no sols millora l’ambient laboral, sinó que també impulsa la innovació, la creativitat i la productivitat:

Diversitat

1. Innovació i Creativitat: Un equip divers aporta diferents perspectives i experiències, la qual cosa pot conduir a solucions més creatives i noves als problemes.
2. Millora de la Presa de decisions: La diversitat de pensament i experiència permet considerar un rang més ampli d’opcions i avaluar els riscos des de múltiples angles.
3. Atracció i Retenció de Talent: Les empreses que promouen la diversitat són més atractives per als talents de diverses procedències i antecedents.

Equitat

1. Igualtat d’Oportunitats: Garantir que tots els empleats tinguin accés a les mateixes oportunitats de creixement i desenvolupament professional fomenta un ambient just i motivador.
2. Reducció de la Rotació: Quan els empleats senten que són tractats de manera equitativa, és més probable que romanguin en l’empresa, reduint els costos associats amb la rotació de personal.
3. Satisfacció i Compromís: Un entorn equitatiu genera una major satisfacció laboral i un compromís més fort amb els objectius de l’empresa.

Inclusió

1. Sentit de Pertinença: Fomentar una cultura d’inclusió on tots els empleats se sentin valorats i respectats augmenta el sentit de pertinença i la cohesió de l’equip.
2. Millora del Clima Laboral: Un entorn inclusiu contribueix a un clima laboral positiu i redueix conflictes interns.
3. Desenvolupament Personal i Professional: La inclusió permet que els empleats puguin desenvolupar tot el seu potencial, la qual cosa beneficia tant a la persona com a l’organització.

Com hauria de ser la Cultura del Benestar?

Per tant, per a aconseguir el repte del benestar es podria assegurar, que es necessiten cultures que compleixin requisits com els que es detallen a continuació:

1. Ser Respectuosa, Segura i Inclusiva: Una cultura del benestar ha de considerar les necessitats de totes les persones en l’organització i sentir-se segura psicològicament per a aquells que la conformen
2. Ser Participativa i Transparent: Ha de ser honesta, comunicada eficaçment i fomentar el compromís per a involucrar a totes les persones i mantenir-les informades
3. Ser Dinàmica i Adaptativa: Ha de ser capaç d’evolucionar amb el temps per a satisfer les necessitats canviants de les persones col·laboradores segons el seu moment vital i professional i de l’entorn
4. Estar Basada en Valors i Comportaments: Ha d’estar basada en valors clars i compartits i traduir-se en comportaments concrets que promoguin
el benestar.
5. Estar Integrada en l’organització: Ha de ser una part integral, acceptada i natural de l’organització i les seves activitats diàries, influint en com la gent es tracta a si mateixa i als altres, com comunica i com treballa.
6. Promoure l’Escolta Activa i Gestió de Percepcions: Ha de basar-se en una escolta activa i constant de les persones per a respondre a les seves necessitats reals, gestionar percepcions i demostrar cura cap a elles.

Com liderar una Cultura del Benestar avui?

Liderar cultures no és una tasca fàcil. Requereix compromís, intenció, consistència i coherència. Però també adoptar estils que es caracteritzin per l’autenticitat, la inclusió, el servei a les persones i el compartir el poder de decisió, sempre, adaptant el lideratge a cada persona tenint en compte les seves necessitats, personalitat, experiència, etc.

“Com a éssers humans, totes i tots tenim necessitats, desitjos, fortaleses, esperances i pors. Liderar per al benestar significa entendre com contribueix cada persona, com podem ajudar-lo a convertir-se en la seva millor versió i com aconseguir que sigui ella mateixa al complet en el treball.” Patti Streeper, VP Corporate Innovation, Hallmark Cards

El lideratge de cultures del benestar es caracteritza per fomentar comportaments que afavoreixin la diversitat cultural i l’equitat i inclusió entre totes les persones.

Alguns dels principals comportaments a activar per part dels líders per a contribuir a la cultura de diversitat, inclusió i benestar organitzatiu són:

1. Escolta activa i respecte: Els i les líders han d’escoltar activament i mostrar respecte cap a les necessitats i opinions de lxs empleats, independentment de la seva posició i de si les comparteixen o no.
2. Humilitat i Confiança: La humilitat en el/la líder i la capacitat de éstx generar confiança són aspectes clau en el lideratge per al benestar.
3. Integració, ocupació i entusiasme: És important que lxs empleadxs se sentin integradxs en l’equip i que el lideratge es basi en l’exemple i la influència informal més que en el rang i l’autoritat formal. Això inclou també ser capaç com a líder de reconduir situacions i conductes que no estan alineades amb el benestar i de fer-lo de manera constructiva, fomentant l’entusiasme per la cura.
4. Coherència, autonomia i flexibilitat: Els i les líders han d’escoltar activament i mostrar respecte cap a les necessitats i opinions de lxs empleats, independentment de la seva posició i de si les comparteixen o no.
5. Empatia i Espais per a Expandir el Benestar: L’empatia és fonamental en el lideratge per al benestar. També és necessari generar espais que fomentin una cultura de benestar, parlant obertament sobre això i gaudint experiències de manera genuïna. D’aquesta manera convidarem a lxs altra acuidarse, cuidar i compartir-ho, expandint el benestar per tota l’organització.
6. Priorització de la Cura i Reconeixement: Lxs líders han de comprendre que la cura és essencial perquè les persones se sentin bé i obtenir els resultats desitjats amb elles. També han de potenciar el reconeixement cap als assoliments i esforços de les persones en l’àrea del benestar, transmetent que és una cosa no sols acceptable sinó esperat i positiu per a todxs.

Com treballar la Cultura del Benestar?

Amb l’objectiu de satisfer les necessitats de les persones des de la perspectiva del Benestar Corporatiu, hem desenvolupat un model propi que entén el benestar humà des de 6 dimensions:

La integració de la diversitat, equitat i inclusió no és només una qüestió de responsabilitat social corporativa, sinó també una estratègia de negoci intel·ligent que pot portar a una major competitivitat i sostenibilitat a llarg termini.

Publicat en el número 53 de la revista Dirigir Personas.
 
Detalles de contacto
Ivan Belloso