BioClúster, gamificació i innovació en salut: la participació de l’IDIBELL a l’Smart City Expo World Congress 2024 – IDIBELL

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir

Del 5 al 7 de novembre, s’ha celebrat l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) a L’Hospitalet. L’IDIBELL hi ha tingut presència, d’una banda, participant a una conferència central sobre el futur BioClúster de la ciutat i, de l’altra, participant a l’espai de l’Ajuntament de L’Hospitalet, dedicat especialment a la divulgació científica i l’apropament de la recerca que es fa a la ciutadania. 

El dimarts al matí i en format pòdcast ha tingut lloc la conferència “Innovació en recerca i salut”, amb ponències sobre l’ús d’organoides del sistema nerviós humà per a la medicina personalitzada i la innovació en salut digital per a l’assistència sanitària, per part dels Drs. Alberto Ortega i Sandra Acosta, investigadors de l’IDIBELL i la UB. Tot seguit, s’ha presentat la iniciativa B-Active, liderada per la Dra. Paula Jakszyn, del grup de recerca en nutrició i càncer de l’IDIBELL i l’ICO, i el Dr Jordi Vilaró, de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna. Gràcies al suport de Serious Games Lab, desenvoluparan una aplicació que a través de la gamificació promogui estils de vida més saludables entre la població i així ajudar a prevenir malalties. A la tarda, ha tingut lloc la sessió “Integració d’abordatges terapèutics per a trastorns d’impulsivitat a través de gamificació i noves tecnologies”, un taller on les Dres. Lucero Munguía i Isabel Baena, de l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge, han mostrat a estudiants d’auxiliar d’infermeria les utilitats de la gamificació amb serious games per controlar la impulsivitat associada a les addiccions. 

Dimecres a l’espai Orange Agora va tenir lloc la conferència “BioClúster per a la innovació i la salut: una aliança per liderar la recerca en salut a Europa”. Hi ha participat Gabriel Capellá, director de l’IDIBELL i investigador, junt amb Josep Comín, director d’Innovació, Recerca i Universitats de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Hospital de Viladecans i cap del grup de recerca en cardiologia de l’IDIBELL, Neus Olea, directora general adjunta de l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL) i Laura García, tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets de l’Ajuntament de L’Hospitalet. La taula de debat ha abordat la creació del BioClúster d’Innovació i Salut i els principals projectes que els socis de l’aliança estan desenvolupant amb l’objectiu de convertir l’àrea metropolitana de Barcelona en un pol científic de referència al sud d’Europa. 

Avui, últim dia del congrés, s’ha celebrat una taula rodona sobre la humanització en entorns sanitaris a càrrec de Gemma Via, investigadora en infermeria de l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge, Mònica Ramoneda, periodista científica, i Lia Tamar, infermera a l’Hospital de Bellvitge. 

El BioClúster de L’Hospitalet, medicina personalitzada i innovació en salut 

El BioClúster de L’Hospitalet és un projecte impulsat per l’Ajuntament de L’Hospitalet, el d’Esplugues, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Hospital de Sant Joan de Déu i la Universitat de Barcelona que té com a objectiu impulsar la medicina avançada i personalitzada, posant l’accent en tres eixos fonamentals: la medicina de precisió, a través de tecnologies avançades per gestionar dades de salut i per millorar així el diagnòstic i el tractament adaptat a cada pacient; l’empoderament ciutadà, fomentant una assistència sanitària més participativa amb solucions de teleassistència, monitorització remota i l’ús de dades integrades, i el desenvolupament econòmic, amb l’atracció d’inversions i generació de llocs de treball d’alta qualificació en el sector biomèdic, per posicionar així  Catalunya com un referent per a les multinacionals del sector. 

Aquest projecte, que fa de L’Hospitalet un model capdavanter en medicina personalitzada, se suma a altres pols científics metropolitans de referència. S’espera que generi 30.000 llocs de treball directes; tindrà un impacte de 4.400 milions d’euros, l’1,82 % del PIB total de Catalunya, i es convertirà en la capital biomèdica del sud d’Europa.

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Detalles de contacto
comunicacio