Experts destaquen el potencial de la taxa turística per promoure un model sostenible i equilibrat a Foment del Treball

Compatibilidad
Ahorrar(0)
Compartir
  • Miquel Gotanegra, president de la Comissió de Turisme de Foment: “La taxa turística ben gestionada pot ser una eina molt poderosa per abordar els reptes del turisme”

Aquest matí s’ha celebrat una nova edició dels Esmorzars de Turisme de Foment del Treball i el CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy sota el títol “La taxa turística a Catalunya: A on va i qui se’n beneficia”. La jornada ha reunit experts del sector turístic i representants institucionals per analitzar l’impacte, la gestió i les oportunitats que ofereix aquest impost clau per al desenvolupament sostenible del turisme a Catalunya.

El president de la Comissió de Turisme i Serveis de Foment del Treball, Miquel Gotanegra, ha inaugurat l’acte destacant la importància d’una gestió transparent i eficient dels recursos recaptats a través de la taxa turística. “La taxa turística, ben gestionada, pot ser una eina molt poderosa per abordar els reptes del turisme. No obstant, és fonamental que hi hagi una gestió transparent i eficient dels recursos recaptats. Els ciutadans, els turistes i les empreses del sector tenen dret a saber exactament com s’estan invertint aquests fons i quins resultats s’estan aconseguint. Realment crec que és molt important tenir un relat en relació a aquest impost perquè això pot contribuir a millorar la percepció del turisme a casa nostra i a que sigui reconegut com un sector estratègic”, ha afirmat Gotanegra.

A continuació, Òscar Casanovas, director acadèmic del Grau de Turisme del CETT-UB i expert en dret turístic, ha situat el debat sobre la taxa en un context més ampli: “Hem passat del dret a la política turística, ressituant així el debat”.

La sessió ha continuat amb una taula rodona moderada pel director de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT, Eugeni Osácar, qui ha subratllat que “és molt important que la taxa turística evolucioni i serveixi per millorar els serveis dels municipis, reforçant, així, el valor econòmic i social del turisme”.

Entre els participants de la taula rodona, Albert Canadell, representant de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), ha destacat que “fins ara, considero que l’impost sobre les estades turístiques ha estat una eina útil per millorar la qualitat i fomentar la desestacionalització. A la nostra demarcació, el Pla de Promoció Conjunt, on hi col·laboren el sector públic i privat, és un bon exemple de com una part dels ingressos recaptats es destinen a accions que beneficien el nostre sector. No obstant això, els augments i modificacions que es plantegen actualment desvirtuen l’essència d’aquest impost. El sector turístic de Tarragona no pot suportar més càrregues fiscals sense comprometre la seva competitivitat”.

Per la seva part, el president de la Taula Gironina de Turisme, Jaume Dulsat, ha proposat que “la taxa ha d’anar molt més enllà de la promoció turística i ha de servir per millorar els serveis dels municipis amb l’objectiu que els veïns i veïnes se’n beneficiïn, per exemple, cal usar l’import recaptat per millorar la mobilitat dels nostres pobles i ciutats, en el transport públic, el cicle de l’aigua, la il·luminació amb energia solar, sistemes de reg més eficients com el gota a gota, en la millora del clavegueram, o en la preservació del patrimoni i dels espais naturals, entre d’altres aspectes”.

El subdirector general de Desenvolupament Turístic Territorial de la Generalitat de Catalunya, Xavier Font Urgell, ha posat en valor l’impacte positiu de l’impost des de la seva creació el 2012: “Des de la seva creació l’any 2012, l’Impost sobre estades en establiments turístics ha aportat un finançament addicional a les destinacions catalanes que ha ajudat a redistribuir territorialment el valor del turisme i a gestionar millor les seves externalitats”.

Finalment, Xavier Suñol Ferrer, director de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, ha destacat el paper clau de la fiscalitat: “La fiscalitat esdevé un mecanisme clau per millorar la gestió de l’activitat turística a la ciutat. A través de la fiscalitat i d’una promoció estratègica, es poden incentivar pràctiques amb impacte positiu i desincentivar-ne aquelles que tenen menys retorn social. A través de l’impost turístic, el turista contribueix als costos que genera la seva presència i activitats a la destinació, la qual cosa permet fer front també al sobreesforç addicional per a les arques municipals en alguns serveis públics com el manteniment, la neteja o la seguretat, entre d’altres serveis”.

Amb aquest debat, Foment del Treball i el CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy reiteren el seu compromís per fomentar el diàleg i la col·laboració entre els diferents actors del sector turístic per tal de construir un model més sostenible i equilibrat que beneficiï tant els residents com els visitants.

Esmorzars de Turisme del CETT i Foment

Els Esmorzars de Turisme de Foment i el CETT-UB són trobades semestrals per a directius, comandaments intermedis i professionals experts d’empreses i administracions públiques en les quals s’aborden temes lligats al desenvolupament del turisme, l’hoteleria i la gastronomia.

L’objectiu és la generació d’un espai idoni que fomenti el networking, l’intercanvi d’experiències i la promoció de línies d’actuació que beneficiïn el sector.

Detalles de contacto
Kevin Martin