La Diputació de València ha aconseguit una nova fita en la seua política formativa per als treballadors de totes les entitats locals de la província, després de superar les 5.700 hores de formació al llarg de 2024, la qual cosa suposa un increment de quasi 1.000 hores respecte a l'any anterior.
Així ho arreplega el balanç de l'any 2024 de l'àrea de Formació que dirigix el diputat Ricardo Gabaldón, qui afirma que “esta millora en les hores de formació dels empleats públics revertix directament en benefici de la ciutadania dels nostres municipis. Cal tindre en compte que una formació contínua dels nostres professionals deriva en una millora directa dels servicis públics”.
En el total de l'any, el servici de Formació de la corporació provincial va dur a terme 256 accions formatives que han rebut 5.313 alumnes entre els treballadors dels ajuntaments i mancomunitats de la província i la plantilla de la pròpia Diputació.
Entre les accions formatives més sol·licitades en 2024 destaquen les relacionades amb l'ús de la intel·ligència artificial en l'administració pública, una matèria que sens dubte marcarà els pròxims anys en el sector. Uns altres dels cursos més demandats han sigut els relacionats amb la gestió i el procediment administratiu; la responsabilitat de l'empleat públic; o l'ofimàtica.
Quant al professorat, durant l'any passat van participar 415 docents, tant de la Diputació com dels propis ajuntaments i altres administracions com la Generalitat; així com universitats públiques i altres entitats valencianes. Esta xifra significa un notable increment respecte als professors que van impartir accions formatives en 2023.
Modalitats formatives
Del total d'accions formatives, un 37% d'elles han sigut cursos presencials o semipresencials. No obstant això, quasi un terç dels cursos s'han impartit de manera en línia, consolidant-se així l'aposta per una modalitat que facilita l'accés de molts treballadors a les classes. La resta de modalitats es repartixen entre les jornades i sessions formatives, els vídeo cursos i les píndoles formatives.
“La consolidació del servici de formació que oferim a tots els ajuntaments de la província va en línia amb la raó de ser de la Diputació, que no és una altra que ajudar i fer costat als nostres municipis, especialment als més xicotets, en totes aquelles matèries que per si sols no poden cobrir”, ha manifestat Ricardo Gabaldón.
Cursos reprogramats a conseqüència de la DANA
Des de l'àrea que dirigix Ricardo Gabaldón es va prendre la decisió de suspendre temporalment prop d'una trentena de cursos que estaven programats per a realitzar-se després del 29 d'octubre de 2024. Totes estes accions formatives es realitzaran al llarg d'este primer trimestre de 2025.
"Un percentatge molt alt dels nostres alumnes i alumnes residien o treballaven en pobles afectats directament per la DANA, per la qual cosa des de la institució provincial es va prendre la decisió de suspendre'ls. D'una banda vam voler llançar un missatge d'ànim i de comprensió perquè pogueren centrar les seues prioritats, i per un altre, evitar desplaçaments que posaren en perill la seua integritat, en tractar-se, molts d'ells, de cursos presencials", ha indicat Ricardo Gabaldón.