La relació entre canvi climàtic, els moviments migratoris i l’aparició de malalties protagonitza el quart diàleg científic Frontiers of Science and Technology in Society de l’AE-BKH - Fundacio Recerca

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

Notícies | Sala de premsa

La relació entre canvi climàtic, els moviments migratoris i l’aparició de malalties protagonitza el quart diàleg científic Frontiers of Science and Technology in Society de l’AE-BKH

08 maig 2024 | Notícies, Sala de premsa

La cada cop més estreta relació entre el canvi climàtic, el moviments migratoris i l’aparició i propagació de malalties serà la temàtica del quart diàleg científic Frontiers of Science and Technology in Society del Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea (AE-BKH), el dimecres 15 de maig a la RACAB, de 18.00  a 19.30 h. Amb el títol Climate change, migration and emergent diseases, el debat, completament en anglès, comptarà amb la participació de John Palmer, investigador del Grup de Recerca Interdisciplinari sobre Immigració (GRITIM), del Departament de Política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i Rachel Lowe, professora d’investigació ICREA i líder del grup de Resiliència en Salut Global del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS). Desislava Petrova, climatòloga del Grup de Clima i Salut d’ISGlobal, moderarà l’acte.

El canvi climàtic planteja un repte polièdric, entrellaçat amb els patrons migratoris i l’aparició de malalties. Les condicions ambientals alterades a causa de la crisi climàtica afecten la dinàmica de les malalties, ampliant el rang de vectors de transmissió i fomentant la propagació d’infeccions. Al mateix temps, els esdeveniments induïts pel clima, com el temps extrem, impulsen el desplaçament humà i la migració, amplificant el risc de transmissió de malalties en assentaments concorreguts.

Aquests factors, profundament interrelacionats, creen un nexe complex on els canvis ambientals, la mobilitat humana i l’emergència de malalties estan profundament connectats. Abordar això requereix estratègies integrals que combinin la conservació del medi ambient, les iniciatives de salut pública i la cooperació global per gestionar la migració, per tal de mitigar els riscos per a la salut exacerbats pel canvi climàtic.

Sobre l’AE-BKH i els Diàlegs Científcs

L’Academia Europaea (AE) és una associació no governamental creada el 1988, integrada per més de 5.000 investigadors i investigadores, que promou internacionalment l’aprenentatge, l’educació i la recerca en totes les branques de la ciència. Des de 2013, compta amb un hub a Barcelona, el Barcelona Knowledge Hub (AE-BKH), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i amb seu a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

Cada mes l’AE-BKH organitza un diàleg d’alt nivell científic en anglès, i un altre, en català/castellà de divulgació científica. Els Diàlegs Científics configuren un nou espai de diàleg sobre ciència amb dues modalitats diferents: Frontiers, adreçada al públic professional científic (en anglès), i l’Àgora Ciutadana, per al públic general (en català/castellà).

Recapiti
Montse Miras