-
La patronal exposa les necessitats del sector de l’autobús i l’autocar als grups parlamentaris de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig
Arran de la convocatòria de comicis anticipats per part del Govern de la Generalitat, la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers ha compartit amb les formacions polítiques un recull de propostes, per tal de traslladar al futur Govern les necessitats del sector que garanteixin el bon funcionament del transport públic amb autobús.
Les empreses operadores duen anys assumint una càrrega econòmica, degut a les crisis geopolítiques, energètiques i les polítiques públiques en matèria de mobilitat sostenible, que han compromès la seva salut financera pel fet de mantenir els estàndards de qualitat en la prestació del servei.
En aquest context, FECAV reclama una ampliació pressupostària de manera que s’equiparin les inversions respecte a la resta de modes de transport i, alhora, es preservi la viabilitat de les operadores de transport d’autobús i autocar, així com posar l’accent en el requisit de que el transport públic sigui considerat un pilar fonamental de l’Estat del Benestar.
El document formulat per la Federació recopila una sèrie de mesures, amb l’objectiu de seguir garantint el dret bàsic a la mobilitat de la ciutadania:
- Millorar l’oferta del servei de bus regular interurbà per mitjà d’un increment de freqüències pas, adaptant així la xarxa de serveis a les necessitats de les persones usuàries. Es tracta d’una oportunitat per mantenir el creixement de la demanda que s’ha registrat en els darrers anys.
- Es fa palès la urgència d’atraure talent davant la preocupant manca de professionals en el sector. Per això, es reclamen més subvencions per formar personal i incorporar-lo a la professió i, també, més promoció de la FP Dual, tenint en compte que actualment a Catalunya es necessiten al voltant de 800 professionals de la conducció.
- Definir un pla d’inversió sòlid per a les infraestructures del transport de viatgers per carretera, per tal d’adequar el servei a les exigències de les persones usuàries. Les operadores de bus necessiten una articulació de parades i estacions a la ciutat de Barcelona; espais per a la regulació dels serveis interurbans; punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en les ubicacions corresponents; sistemes de priorització semafòrica per millorar la velocitat comercial; ampliació de la xarxa de carril bus, tant en l’àmbit urbà com interurbà.
- Increment dels ajuts i fons públics destinats a la transformació de flotes. Les ajudes rebudes fins ara han tingut molt bona acceptació dins del sector, però han estat insuficients pel fet d’haver augmentat el nivell d’endeutament de les empreses operadores, contribuint en aquesta transició.
- El transport discrecional requereix d’un impuls, en forma de subvencions, per part de l’Administració, com a servei clau dins del sector, considerant la seva aportació econòmica, social i mediambiental en d’altres sectors com, per exemple, el Turisme. També resulta imprescindible impulsar campanyes público-privades per posar en valor l’aportació del transport discrecional a la societat.
- La integració tarifària a Catalunya ha permès que la ciutadania es pugui desplaçar pels territoris integrats amb títols definits, habilitant el transbordament entre modes de transport fins a la destinació final. Per aquest motiu, cal accelerar la implantació del sistema tarifari arreu del territori per tal de no excloure cap segment de la societat.
- Les noves tecnologies han facilitat la diversificació de serveis de transport. D’aquesta manera, demanem dissenyar i implantar nous serveis de transport a la demanda, especialment en poblacions de baixa densitat.
L’autobús es un element clau per combatre la contaminació atmosfèrica i la congestió dels municipis i ciutats de Catalunya, observant que un autobús substitueix de mitjana 20 turismes i, per tant, s’evita l’emissió de milions de tones de CO2.
Les darreres dades publicades de l’ATM constaten que la xarxa de bus interurbà és el mode de transport que registra el major augment de validacions i amb el percentatge de creixement més alt.
Segons dades de l’enquesta de mobilitat en dia feiner 2022 (EMEF 2022), l’autobús és el mode transport que atrau la major quota en desplaçaments de transport públic, un 5,4% respecte a un total del 15,1%, a la Regió Metropolitana de Barcelona.