Activitats culturals i lúdiques pel 8M a la UdL

Compatibilità
Salva(0)
Condividi
 Descarregar pdf

Activitats culturals i lúdiques pel 8M a la UdL

El Consell de l'Estudiantat convoca una aturada acadèmica

Descarregar pdf

L'exposició de l'autora de Lola Vendetta ara és al Rectorat / Foto: Premsa UdL

La Universitat de Lleida (UdL) commemora enguany el Dia Internacional de les Dones amb activitats tant acadèmiques com lúdiques. Una jornada sobre drets laborals, jocs de taula, actuacions de la colla castellera Los Marracos i dels bastoners del Pla de l'Aigua, i una xerrada sobre la situació de la dona proletària formen part del ventall d'ofertes programades fins divendres. El Consell de l'Estudiantat de la Universitat de Lleida ha convocat una aturada acadèmica general de 5 hores per al 8 de març, a proposta de la Comissió Universitàries pel 8M, planificant tot un seguit d'activitats al Claustre de la Pensativa, a l'edifici del Rectorat.

Aquest cessament voluntari de l'assistència i participació a les activitats docents per a l'alumnat, programat de 10.00h a 15.00h, té com a objectius "donar visibilitat a la lluita de les dones per una igualtat real i efectiva; i crear un espai reivindicatiu i segur on les estudiants tinguin veu". No comporta la suspensió de classes, però sí de qualsevol activitat avaluativa. El Consell també recorda que el professorat "no podrà ni bonificar les persones que assisteixin a les activitats acadèmiques, ni penalitzar les que no ho facin".

Durant tota la setmana, el Consell de l'Estudiantat de la UdL ha instal·lat capses transparents en diferents campus perquè les noies puguin completar la frase "Clar que sóc dona i m'han dit que...". Penjaran els papers amb les respostes el 8M. També han previst la realització d'un mural on cada assistent podrà deixar la seua empremta, entre les 11.00h i les 13.00h, "per reflectir la unió en aquesta diada". A partir d'aquella hora i fins a les 15.00h està previst el vermut al claustre, amb les actuacions dels Marracos i de la colla bastonera del Pla de l'Aigua.

També és iniciativa de l'alumnat, en aquest cas de l'Organització Juvenil Socialista (OJS) de Lleida, la xerrada Contra l'opressió de gènere, responguem com a classe, que tindrà lloc dijous 7, a les 18.00h al claustre del Rectorat. Aquesta ponència "en relació a l'opressió de gènere en el capitalisme i la situació de la dona proletària" anirà acompanyada d'un berenar.

Amb motiu del 8M, a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) han programat un matí de jocs de taula. El divendres, de 12.00h a 14.00h, l'espai 0.001 de la FEPTS acollirà el Nobel Run, un joc destinat a investigadores i investigadors que té com a objectiu gestionar la pròpia carrera de recerca per acabar guanyant un premi Nobel. Mentre, al vestíbul de la Facultat la resta de la comunitat universitària, alumnat i personal no docent podrà jugar a Cuentos de buenas noches niñas rebeldes, un joc cooperatiu on un jugador ha d'aconseguir que la resta endevinin una dona a partir d'unes pistes.

La Facultat de Dret, Economia i Turisme acollirà divendres la 4a jornada Dona professional: una carrera de fons, del Col·legi d'Economistes de Catalunya, l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Lleida i el Col·legi Oficial de Graduats Socials. Hi prendran part Marta Pradas Gené (JYMPA FUTURAGRO SL.), Marta Grañó Calvete (formadora i coach) i Anna Llauradó Sabaté (advocada i mediadora).

En el marc de la commemoració, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV), acull una exposició de l'artista Sílvia Tuà titulada Homenatge a les dones del món rural, que s'emmarca en la celebració del 8M i dels 50 anys del centre. La mostra es pot visitar al vestíbul de l'edifici 3 de l'ETSEAFiV fins el 16 de març.

Al Rectorat es pot veure l'exposició Fem fora el masclisme dels nostres campus, de la dissenyadora gràfica feminista igualadina, Raquel Riba Rossi, coneguda pel seu personatge Lola Vendetta. Es pot veure als passadissos del segon pis fins el 10 de març. L'endemà, la mostra es traslladarà al campus de l'ETSEAFiV. Fins al 21 d'abril, al vestíbul del Rectorat roman l'exposició Editores de mapes. Dones al capdavant de les grans editorials cartogràfiques. Mentre, la Biblioteca de la Facultat de Lletres organitza des d'aquest dijous i fins el proper 15 de març una parada amb llibres de préstec, tant d'assaig com novel·les, escrits per personal del centre sota el lema Les dones de la Facultat de Lletres.

L'Escola Politècnica Superior (EPS) repeteix una acció per donar visibilitat al col·lectiu femení del centre. Totes les noies i les dones que estudien i treballen a l'Escola -alumnat, Personal Tècnic de Gestió, Administració i Serveis (PTGAS) i Personal Docent i Investigador (PDI)- estan citades divendres per fer una fotografia de grup que es penjarà a la web de l'EPS i les xarxes socials amb l'etiqueta #EPSersTechGirls. Per això, les classes s'aturaran de 10:30h a 11:10h. A les 11.20h hi ha prevista la xerrada Tecnologia en Femení, a càrrec d'exalumnes de l'EPS, a l'Auditori del Centre de Cultures.

A banda de totes aquestes activitats, la UdL s'adhereix als diferents comunicats de les entitats de les quals forma part, com ara el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) o la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE):

El Manifest de la Comissió Dones i Ciència del CIC reivindica "la necessitat urgent de dur a terme polítiques actives d'eliminació de biaixos de gènere a la universitat i als centres de recerca", posant de relleu que "la representació de les dones disminueix al llarg de la carrera acadèmica, especialment en els llocs de lideratge i en les escales més altes de reconeixement".

La Declaració de CRUE Universidades Españolas insisteix en el compromís amb la igualtat efectiva. "Lluitem per l'eliminació de qualsevol tipus de violència contra les dones i ens comprometem, com a universitats, al fet que tota la nostra activitat docent i investigadora s'inspiri en aquests principis. Aquest és l'únic camí per a aconseguir un món més just i equitatiu".

El Manifest de la Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere per a l'Excel·lència Universitària (RUIGEU) assenyala com a nova amenaça "l'ecosistema digital s'ha convertit en un nou dispositiu de discriminació i violència, amb grans implicacions per a l'acadèmia i la ciència". En aquest sentit, reclama "acabar amb la subrepresentació documentada de les dones en línia i les imatges digitals que exacerben el biaix de gènere i el sexisme."

Recapiti