1a jornada ‘L’aprenentatge en digital en entorns vulnerables’ - Casal dels Infants

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

El passat divendres 2 de febrer va tenir lloc al Convent de Sant Agustí la 1a jornada ‘L’aprenentatge en digital en entorns vulnerables’ del programa Tic Tac del Casal dels Infants, en col·laboració amb la Fundació Félix Llobet Nicolau i el Maker Convent del Centre Cívic Convent Sant Agustí. L’objectiu de la jornada era compartir coneixements i experiències per poder apoderar socialment a infants, adolescents i joves en risc d’exclusió amb la metodologia maker per fer front a la bretxa digital.

Prop de 60 persones van assistir a la jornada, un espai on es van trobar professionals de l’àmbit social i tecnològic per debatre sobre l’ús de les tecnologies i experimentar amb diferents eines i tècniques per desenvolupar competències digitals i combatre la bretxa digital des dels serveis de suport educatiu i social

“Aquestes competències tenen a veure també amb qüestions que sempre hem treballat nosaltres, amb el treball col·laboratiu, el pensament crític, amb la creativitat, la capacitat de crear, d’analitzar problemes i trobar solucions”, explicava la directora general del Casal dels Infants, la Rosa Balaguer. “L’aprenentatge en entorns digitals ha de contemplar activitats endollades, amb pantalla, i també activitats desendollades”, afirmava.  

La jornada va començar amb la benvinguda de la directora i la presentació del programa Tic Tac del director tècnic del Casal dels Infants, en Ricard  Barrull. La resta de la jornada es va dividir en dos espais. El primer va ser l’espai inspiracional, per parlar, reflexionar i debatre sobre la interseccionalitat en l’accés a les professions STEAM, les activitats endollades i desendollades i la metodologia maker. Vam comptar amb l’expertesa de Patricia Santos Rodríguez, professora del grup de recerca en tecnologia educativa TIDE – Universitat Pompeu Fabra, Eduard Muntaner i Maria Berrocal, membres de la Càtedra Tekhné de la Universitat de Girona, i Oscar Martínez Ciuró, educador, tecnòleg i coordinador del Maker Convent del Convent de Sant Agustí.

A continuació, vam compartir l’espai experimental, on els i les participants de la jornada van poder participar en quatre tallers: ‘El Tinkering com a eina creativa, ‘Les màquines com a impulsor social, ‘El joc com a fórmula per treballar el pensament computacional i ‘El rol de l’educadora en el maker. Van dinamitzar aquests espais la Clara Borràs, coordinadora de l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic i Assessorament i pedagogia en disseny i metodologies STEAM; la Laura Maliverni, Fundadora de l’Associació Cultural CosiCosa i membre del grup d’investigació Subjectivitats, visualitats i entorns educatius contemporanis; l’Oriol Codina, Coordinador de l’espai comunitari de creació digital “Obrador Digital” de la Fundació Pare Manel i Assessorament en innovació educativa; i la Verónica Martín, responsable del projecte d’infància i adolescència del Convent de Sant Agustí, juntament amb els educadors i educadores del Casal dels Infants que formen part del grup motor del programa Tic Tac.

El programa Tic Tac del Casal dels Infants 

El Tic Tac és un programa transversal del Casal dels Infants, que té com a principal objectiu que els infants, joves i famílies, més enllà d’accedir a les eines digitals, en treguin el màxim profit possible per exercir els seus drets. Els seus eixos estratègics, amb accions adaptades a cada franja d’edat, són l’èxit educatiu i el rol maker, el benestar digital i una ciutadania digital participativa.

Apostem per un ús creatiu i funcional dels dispositius digitals, juntament amb altres propostes desendollades, que els permeti treballar el pensament crític, la capacitat de comunicació i la resolució de problemes. Amb les activitats del programa, també busquem generar reflexió i consciència sobre l’ús d’Internet i els dispositius generals entre infants, adolescents i joves. Volem apoderar també les famílies, ensenyar-les i donar-les competències digitals que faciliti involucrar-se en l’itinerari educatiu dels seus fills i filles, tenir més oportunitats formatives i laborals, i exercir drets i interaccionar amb l’administració pública. 

Recapiti
julia