La Diputació de València reforça el seu compromís amb la gestió dels residus municipals amb dos línies de subvenció en règim de concurrència competitiva: una dirigida a entitats locals per a ajudar els municipis a superar les dificultats que suposa la gestió diària dels seus residus, i una altra destinada als Consorcis de Residus de la província i a l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE), amb la finalitat de col·laborar en la millora de les infraestructures i processos de les plantes de tractament de residus. Així mateix, la corporació provincial posarà a la disposició dels ajuntaments una guia metodològica per a ajudar-los a fer front a l'obligat compliment normatiu que resulta de l'aplicació de les noves lleis estatal i autonòmica en matèria de residus.
La principal novetat és que la línia destinada als municipis s'ha adaptat a les obligacions de les noves lleis de residus, incloent els criteris de recollida separada del tèxtil i de digitalització de la gestió de residus. Quant a les ajudes destinades als consorcis que fins ara es concedien de manera nominativa, s'obtindran per una convocatòria en règim de concurrència competitiva.
“A la província de València, amb 2,5 milions d'habitants, es generen una mitjana de 530 kg de residus sòlids urbans per habitant i any. Això suposa més de 1,3 milions de tones”, ha apuntat el president de la Diputació de València, Vicent Mompó. En este sentit, ha assenyalat que des de la corporació provincial “volem estar al costat dels municipis i els consorcis per a facilitar-los el compliment d'estes responsabilitats, som conscients de l'enorme responsabilitat que tenen quant a la gestió de residus, així com els seus compromisos derivats de les noves lleis”.
Estos residus són arreplegats i transportats pels municipis fins a les plantes de tractament mecànic biològic dels Consorcis de Residus i l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE), on es convertixen en subproductes reutilitzables i en una fracció coneguda com a ‘rechazo’, que actualment es deposita en abocadors.
“La prioritat -contínua Mompó- és garantir la prestació integral i adequada dels servicis de gestió de residus sòlids urbans en tota la província amb especial atenció als municipis de menys de 20.000 habitants”. D'esta manera, “continuem amb el nostre full de ruta per a acostar la Diputació als pobles, posar-nos a la seua disposició com una corporació més pròxima i més accessible, que posa tots els seus recursos al seu abast”, ha incidit.
Vicent Mompó s'ha referit a les convocatòries d'ajudes dirigides a entitats locals i consorcis de residus: “Estes dos convocatòries suposen una inversió de 2,5 milions d'euros per a ajudar als municipis i els consorcis en la gestió diària dels seus residus; d'una banda, es pretén ajudar els municipis a superar les dificultats que suposa esta feina, com per exemple la recollida dels voluminosos i enseres, la implantació de sistemes de pagament per generació o la recollida separada de la fracció orgànica. D'altra banda, amb les ajudes destinades als Consorcis de Residus, es pretén col·laborar en la millora de les infraestructures i processos de les plantes de tractament de residus, posant l'accent principalment en la introducció de sistemes de valorització energètica o biogàs que permeten reduir la ‘fracció rechazo’ i en última instància obtindre una energia que contribuïsca a reduir els costos de tractament de residus”.
Per part seua, el diputat Paco Comes, qui dirigix el servici d'Aigua, Residus i Empreses Públiques, ha apuntat que les línies de subvenció publicades “s'alineen amb les directrius europees en matèria de residus i reforcen el compromís de la Diputació amb totes les entitats locals de la província en la gestió diària d'este complex servici de competència municipal i en el compliment de les obligacions que establix la nova normativa de residus”.
Així mateix, ha explicat que al marge d'estes línies de subvenció, “la Diputació de València facilitarà als ajuntaments una guia per a ajudar-los amb el compliment normatiu i que posarà l'accent principalment en matèria fiscal i de càlcul i aplicació de la nova taxa de recollida de residus que hauran d'aplicar els municipis”.
162 accions concretes
Des de l'any 2020, la Diputació de València ha facilitat l'elaboració de 142 plans locals de gestió de residus. A més, s'han atés 209 sol·licituds per a la seua implementació, amb una inversió total de 4,24 milions d'euros, amb una mitjana de 25.000 euros per projecte. Això ha permés executar 162 accions concretes per a millorar la gestió de residus que duen a terme els municipis i les mancomunitats.
D'altra banda, s'han posat en mans dels Consorcis de Residus de la província i de la EMTRE, 4,1 milions d'euros per a les inversions en les instal·lacions i els processos de les plantes de tractament de residus, això ha permés als Consorcis i la EMTRE invertir en la renovació i millora dels seus equipaments.