El MuVIM posarà l'accent en la creació artesanal contemporània amb ‘Temps i Matèria’, emmarcada al València Design Fest

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

En el marc de València Design Fest, el MuVIM inaugurarà el 13 de setembre una mostra que posa l'accent en la creació artesanal contemporània i que enguany porta com a títol ‘Crafting connections: Exploring collaborations in contemporary crafts’. Comissariada pels valencians Estudio Savage, l'exposició reunirà una cuidada selecció de peces dissenyades per estudis i tallers nacionals i internacionals.

“L'artesania ha expressat fidelment l'evolució de la identitat de cada poble i regió. És per això que, com a reacció a l'homogeneïtzació induïda per la globalització, s'ha despertat un gran interés social per recuperar i preservar aquelles tècniques, productes i simbolismes que han configurat la nostra cultura i la nostra identitat”, han apuntat des d'Estudio Savage.

“L'artesania contemporània -continuen- s'ha convertit en un camp de reflexió i experimentació sensorial, formal i simbòlica a través de la confrontació i el diàleg entre la tradició i la innovació, entre els materials naturals i els materials intel·ligents, entre les tècniques manuals i les noves tecnologies, entre la identitat local i el desenvolupament global, erigint-se en l'avantguarda de les noves tendències socioculturals que transformen el mercat”.

Així sorgix ‘Temps i Matèria’, com un esdeveniment cultural per a acostar l'artesania contemporània a tot el públic general. Un espai de reflexió on poder comprovar com l'artesania té un camí vàlid de desenvolupament al costat del disseny i, sobretot, de permanència de materials, tècniques i processos d'elaboració.

Els comissaris de la mostra, que estarà oberta en el museu fins al 13 d'octubre, han destacat que en esta segona edició “explorem com l'artesania contemporània adopta una perspectiva col·laborativa, ocupant l'espai entre a l'art i la indústria, i abastant un ampli espectre que va des del producte artístic i el design-art. L'artesania contemporània, multifacètica i diversa, abasta múltiples disciplines que demanden metodologies més complexes, noves estructures de treball i col·laboracions, però, sobretot, un pensament més obert i expansiu sobre el que tradicionalment entenem per artesania”.

Així mateix, apunten que l'artesà tradicional “evoluciona i es fa valdre de més ferramentes o d'un equip multidisciplinari composat per experts en diferents tècniques, en màrqueting i comunicació, en direcció creativa o en psicologia, per exemple, repartint-se tasques i rols, prestant-se mútuament ajuda, coordinant esforços, amb la finalitat d'aconseguir l'objectiu previst”.

‘Temps i Matèria’ comptarà amb una sèrie d'activitats paral·leles comissariades així mateix per Estudio Savage. Durant el mes de setembre, i sempre en el marc de València Design Fest, tindran lloc diversos tallers i xarrades de la mà d'algunes marques reconegudes, en col·laboració amb l'escola Barreira A+D o Domaine de Boisbuchet, així com reconeguts professionals i artistes com Manu Bañó des de Mèxic, entre molts altres. El programa complet d'activitats es donarà a conéixer a principis de setembre.

El projecte íntegrament està organitzat per la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana i compta amb el suport del Ministeri de Cultura (Centre de Coordinació d'Indústries Culturals), l’Ajuntament de València, la Diputació de València i el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM).

Recapiti
33563825V