La Setmana Europea de la Mobilitat d'enguany manté el lema de l’edició anterior posant l'accent en la manera de compartir l'espai públic - FECAV

Compatibilità
Salva(0)
Condividi
  • La Setmana Europea de la Mobilitat se celebra del 16 al 22 de setembre a escala europea

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments en transport públic, així com visualitzar els possibles canvis en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de gasos contaminants.

La campanya d’aquest any manté el lema “Combina i mou-te”, posant èmfasi en la intermodalitat. És a dir, combinar diferents mitjans de transport sostenibles en els desplaçaments per tal d’afavorir la nostra salut i el medi ambient.

D’ aquesta manera, el tema escollit enguany és Compartim l’espai públic. Aquest espai atorga multitud de beneficis a la societat. És un espai on la ciutadania, el transport i les activitats tenen el seu propi espai, amb menys soroll i contaminació, que garanteix la igualtat social, la seguretat i, alhora, millora la qualitat de vida de la ciutadania.

Els objectius d’aquest any són els següents:

  • Millorar la qualitat de vida a les ciutats i promoure infraestructures dirigides a les persones usuàries.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les diferents modalitats.
  • Promoure l’ús dels mitjans de transport públic i impulsar un canvi d’hàbits oferint infraestructures, xarxes, condicions i destinacions adients.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Complementar iniciatives europees com ara REPowerEU i el Pacte Verd Europeu.

La SEM és una iniciativa europea per facilitar la sostenibilitat als pobles i ciutats, la qual s’ha estès progressivament a tot el món. A l’edició del 2023 s’hi van adherir més de 51 països d’arreu d’Europa, que va suposar un total de 2989 ciutats i pobles dels Estats participants.

FECAV és membre de la Comissió Institucional de la SEM, creada pel Departament de Territori, des del 2021 amb la finalitat de promoure el transport públic amb l’autobús i l’autocar, així com fomentar l’evolució del transport de viatgers per carretera de Catalunya.

En aquest sentit, la Federació ha remarcat que un autobús substitueix una mitjana de 20 turismes i, per tant, s’evita l’emissió de milions de tones de CO2, pel que se situa entre els modes de transport menys contaminants: un autobús emet 28,4 grams de CO2 per viatger i quilòmetre recorregut, davant dels 157,5 grams que emet un vehicle particular.

Recapiti
Jordi