Bellvitge lidera la creació d’una nova eina més precisa per avaluar la toxicitat neurològica provocada per la quimioteràpia – IDIBELL

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

L’IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han liderat un estudi europeu, publicat a l’European Journal of Neurology, que presenta una eina innovadora per avaluar la neuropatia perifèrica induïda per la quimioteràpia (CIPN). Aquest efecte advers el pateixen prop del 40% dels pacients que reben tractaments citostàtics neurotòxics, utilitzats en primera línia i recaigudes de càncers especialment freqüents com els de mama, còlon, ginecològics, pulmó i tumors de cap i coll.

L’estudi, liderat pel Dr. Jordi Bruna, neuròleg i líder del grup de recerca en Neurooncologia de l’IDIBELL, l’HUB i l’ICO, ha desenvolupat una escala pràctica que integra tant la valoració mèdica objectiva com la qualitat de vida reportada pels pacients. Aquesta nova eina permet una avaluació més completa i precisa de la toxicitat neurològica associada a la quimioteràpia, fet que resulta clau per prendre decisions terapèutiques durant els tractaments.

“El gran avantatge d’aquest sistema és que incorpora la percepció del pacient, un aspecte que fins ara les escales mèdiques no tenien en compte de manera adequada”, explica el Dr. Bruna. Aquesta integració és essencial per evitar discrepàncies entre el que els pacients experimenten i el que les avaluacions mèdiques reflecteixen. Això pot tenir conseqüències importants en la continuïtat o modificació dels tractaments i, per tant, en les probabilitats d’èxit d’aquests, i al mateix temps  impacta en la qualitat de vida dels supervivents al càncer.

L’estudi, desenvolupat en col·laboració amb diversos centres europeus, subratlla la necessitat d’una avaluació més precisa per ajustar els tractaments oncològics i evitar efectes adversos crònics que podrien afectar negativament els pacients que superen un càncer.

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Recapiti
comunicacio