La Diputació de València controla la qualitat de l'aigua en els municipis afectats per la DANA. L'empresa Egevasa, dependent de la corporació provincial, ha establit un pla de control analític que arriba a més de 90 poblacions, entre elles les que han registrat més danys i que encara no han pogut recuperar la normalitat en el subministrament d'aigua potable. “La prioritat és garantir que les persones tinguen proveïment d'aigua de qualitat per qualsevol mètode al nostre abast, mentre es reconstruixen les infraestructures destruïdes per la riuà”, assegura Natàlia Enguix, responsable d'Egevasa.
La vicepresidenta primera explica que la Diputació “ha mobilitzat a tots els seus efectius per a donar la millor resposta davant la catàstrofe, tant els d'Emergències com els tècnics i operaris que estan treballant dia i nit per a restablir les comunicacions per carreteres i garantir el subministrament d'un bé de primera necessitat com és l'aigua”. D'este servici s'encarrega Egevasa, que l'ha reforçat de manera extraordinària amb la “presa de mostres, transport, analítica i comunicació de resultats a Salut Pública i els ajuntaments”.
La mateixa Enguix assenyala que el procés és complex. “Segons el factor que haja motivat l'avaria, disposarem dels resultats de les analítiques en més o menys temps. Si la fallada va ser elèctrica, és possible tindre el resultat en menys d'una setmana; però si es tracta de desperfectes en les conduccions, el procés es pot demorar uns dies més”. “Els tècnics i operaris de la Diputació treballen de manera incessant per a oferir la informació d'estes anàlisis a les autoritats que certifiquen l'aptitud de l'aigua per al seu consum”, afig Enguix.
En paral·lel al pla de control analític de l'aigua, Egevasa ha reforçat el servici per altres vies alternatives i complementàries. És el cas de les més de 40 entregues realitzades amb camions cisterna que han proveït d'aigua potable a 15 poblacions. Sot de Chera i Chiva han sigut les que han rebut més camions d'este tipus, amb capacitat per a 25.000 litres.
“No descansarem fins que les xarxes de subministrament de l'aigua estiguen restablides i funcionen amb normalitat, però fins a eixe moment és important previndre i tindre en compte les recomanacions de les autoritats sanitàries en aquells municipis on no s'haja certificat encara la qualitat de l'aigua”, apunta la vicepresidenta Enguix.
A peu de carrer
La Diputació ha posat tots els seus mitjans a la disposició dels alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats, no sols en les competències que té la institució, sinó “en tot el que puguem ajudar coordinant la petició d'ajuda, mediant amb altres institucions i empreses o subministrant aliments i productes de primera necessitat”, destaca el president, Vicent Mompó. “Esta és la institució més pròxima als municipis i a les persones que els habiten i la nostra actuació davant la tragèdia només pot entendre's a peu de carrer”, afig el president.
El mateix Mompó coordina, al costat de les vicepresidentes Natàlia Enguix i Reme Mazzolari, les reunions diàries amb alcaldes i alcaldesses per a conéixer l'evolució de la crisi i les necessitats més apressants. “Des del primer moment estem actuant en servicis d'emergència, reparació de carreteres i restabliment d'avaries en les xarxes d'aigua potable, però la situació és tan greu que no podem oblidar-nos de l'atenció diària als municipis afectats per a ajudar-los a resoldre els problemes que apareixen i recuperar com més prompte millor la normalitat; una normalitat que tardarà temps en arribar”, afirma Vicent Mompó.
Tornant a la gestió del Cicle Integral de l'Aigua, un servici que la Diputació presta a més de mig centenar de municipis de la província, la major part de menys de 20.000 habitants, l'acció d'Egevasa es repartix entre la detecció i reparació de fugides, un treball realitzat junt amb el soci tecnològic Global Omnium i equips de fontaneria i enginyeria electromecànica arribats de tota Espanya; i la reparació de les depuradores danyades, una intervenció que es durà a terme al costat de l'EPSAR de la Generalitat en 75 estacions de depuració d'aigües.