La xarxa de Comunitats Valdocco s'enforteix amb la seva segona Trobada de Formació - Salesianos España

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

Aquest dissabte, 9 de novembre de 2024, s’ha escrit un nou capítol a la història conjunta de les Comunitats Valdocco a Espanya. La Casa Inspectorial de Madrid va acollir la segona trobada de formació d’aquests grups de joves i adults, consolidant així un projecte que cerca fomentar la vida cristiana i el compromís social en un ambient comunitari amb esperit salesià.

Aquesta trobada expressa el camí de comunió que s’ha recorregut els darrers anys per consolidar un projecte que empara una realitat que existia prèviament en algunes de les Cases dels Salesians d’Espanya i que ha sorgit com a inquietud en d’altres. Amb l’empara del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil es va elaborar un projecte conjunt i es va fer una primera trobada el 2021.

Ara, en aquesta segona cita es va oferir un programa complet que va abastar des de reflexions teològiques fins a l’intercanvi d’experiències pràctiques. La jornada va començar amb un moment d’acollida i pregària, creant un clima de proximitat i reflexió entre els participants vinguts de llocs tan diferents com Barcelona, ​​Granada, Vigo, Barakaldo o la mateixa ciutat de Madrid. En total han estat una trentena de participants de les dues inspectories amb la justificable absència de la comunitat de València que compartiria la seva experiència en aquesta jornada.

Claus teològiques i pastorals

El director del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil, José Miguel Núñez, bon coneixedor de la reflexió sobre el tema, va ser l’encarregat d’introduir els assistents a les claus teològico-pastorals del projecte de les Comunitats Valdocco. La seva ponència va servir per aprofundir en els fonaments que sustenten aquestes comunitats de seguidors de Jesús i per aclarir la seva missió dins de l’Església.

Tot seguit, els participants es van dividir en quatre grups de treball per reflexionar sobre els reptes d’aquestes comunitats i compartir les seves pròpies experiències. Aquest espai de diàleg va ser fonamental per enriquir la trobada i conèixer les diferents realitats i processos.

Experiències i desafiaments

La vesprada va estar marcada per l’intercanvi d’experiències. La figura de l’acompanyant és clau en el funcionament de les comunitats Valdocco. El salesià Antonio Caño –veterà en el tema– i el laic Félix Sanz – que porta poc temps com a acompanyant d’una jove comunitat de recent creació–, van oferir una síntesi explorant les dimensions d’aquest servei, destacant el perfil de l’acompanyant i el seu ésser, saber, fer i, sobretot, saber estar.

D’entre les diverses comunitats, Iria Barreiro i Rebeca Gil de la comunitat Galilea de Madrid-Estrecho van compartir les seves vivències, desafiaments i èxits, enriquint així la reflexió col·lectiva repassant els gairebé deu anys d’aquesta comunitat. Aquest espai per analitzar la vida i el desenvolupament d’aquesta comunitat juvenil va permetre als assistents conèixer de prop una realitat concreta i interpel·lar des dels diferents processos que es viuen a altres llocs.

El delegat de Pastoral Juvenil de la Inspectoria de Santiago el Mayor, Xabier Camino, va ser l’encarregat de clausurar la trobada, oferint-ne una síntesi dels principals temes tractats i traçant algunes perspectives de futur per a les Comunitats Valdocco.

Aquesta segona trobada de formació ha posat de manifest el dinamisme i la vitalitat del projecte Comunitats Valdocco a Espanya. Les comunitats, cada vegada més nombroses i consolidades –són ja més de 260 les persones que estan agrupades en 29 comunitats presents a 15 cases salesianes només a la Inspectoria de Santiago el Mayor–, es mostren com un referent per a joves i adults que busquen viure la seva fe de manera compromesa i en comunitat.

Recapiti
Xavi Costa