El vídeo, eina clau en la investigació de les interaccions comunicatives a l'esport
La psicòloga Maria Teresa Anguera es converteix en la vuitena dona 'honoris causa' de la UdL
Descarregar pdfUna càmera de vídeo és actualment la millor eina per recopilar dades de les interaccions comunicatives en temps real a l'esport, l'activitat física i la dansa. Així ho ha afirmat la nova doctora honoris causa de la Universitat de Lleida (UdL), Maria Teresa Anguera Argilaga, la vuitena dona que rep aquesta distinció a la UdL. "El vídeo funciona com una eina similar a un microscopi en biologia", ja que permet analitzar les interaccions comunicatives d'una manera integral i en detall, en captar tant les accions verbals com no les verbals, ha afirmat. "A través de recollida de dades basades en vídeo els investigadors poden percebre les subtileses de les interaccions socials que d'una altra manera passarien desapercebudes, com ara mirades, expressions facials, canvis posturals, tant importants com el llenguatge parlat, o la influència que té el públic, ha explicat.
La catedràtica emèrita de Psicologia de la Universitat de Barcelona ha afegit que la millor manera d'analitzar aquestes dades, sobretot en entorns esportius, és a partir dels enfocaments de mètodes mixtos, una metodologia que combina dades qualitatives i quantitatives en el mateix estudi i que ha obert noves línies d'investigació en l'àmbit de les ciències de l'activitat física i l'esport. De fet, l'activitat investigadora d'Anguera s'ha centrat en la metodologia observacional, els dissenys d'avaluació de programes en Ciències del comportament i els enfocaments mètodes mixtos. En aquest sentit, Anguera ha fet esment al programa LINCE Plus, desenvolupat per l'INEFC-Lleida. Aquest programari per a la gestió i l'aplicació de la metodologia observacional disponible per a professionals i investigadors de l'esport i la salut, "és una gran contribució" en la investigació en aquests camps, ha dit.
La nova doctora honoris causa ha estat apadrinada per la catedràtica de Motricitat de l'INEFC-Lleida, Marta Castañer, que n'ha elogiat la seua trajectòria acadèmica, els avenços metodològics de les seues investigacions i la seua capacitat per aglutinar equips de recerca.
Per la seua part, el rector de la UdL, Jaume Puy, ha destacat les contribucions d'Anguera en àrees com la biomecànica, la psicologia de l'esport i la pedagogia de l'exercici, així com la seua lluita per la igualtat d'oportunitats en un àmbit "molt masculinitzat, quan no era fàcil tenir oportunitats, no era fàcil la lluita i aquesta no estava reconeguda". Puy s'ha referit a la llarga relació que la catedràtica ha mantingut amb la UdL des dels anys noranta amb la direcció de tesis doctorals de professorat de l'INEFC Lleida i la impartició de cursos. "Des d'aleshores aquesta relació ha estat ininterrompuda no sols amb l'INFEC Lleida sinó també amb la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social o l'Institut de Recerca Biomèdica", ha dit.
Honoris causa per les universitats de La Laguna de Tenerife, Las Palmas de Gran Canària i Pontificia de Salamanca, Maria Teresa Anguera és membre de l'Acadèmia de Psicologia d'Espanya, de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de la Reial Acadèmia de Doctors. Ha estat presidenta de la Comissió deontològica del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, presidenta de l'Associació espanyola de Metodologia de les Ciències del Comportament i vicesecretària de l'Associació europea de Metodologia.