El quadre de René- Antoine Houasse representa el triomf de la llibertat individual i la diversitat en un context històric d'ascens de la tolerància que va tenir el seu punt de partida en l'Edicte de Nantes d'Enric IV (1598). Dos anys després d'aquesta imatge de 1683, Lluís XIV ho revocaria.
Sota aquesta premissa s'organitza 'Fronteres de catolicitat. Les relacions culturals entre Espanya i França entre els segles XVII i XVII', un seminari presencial i en línia que se celebrarà el pròxim 29 de novembre.
La trobada, organitzat per Dra. Rosa María Alabrús Iglesias, professora de la nostra universitat, pretén analitzar conceptes fonamentals com a fronteres culturals i polítiques, renovació catòlica, tolerància o dissimulació, entre altres. A més, s'exploraran fonts documentals per al seu estudi.
La iniciativa s'emmarca en el Projecte R+D+I Generació de Coneixement impulsat per la Dra. Alabrús i finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. L'objectiu d'aquest és l'estudi de la dialèctica cultural hispanofrancesa en els segles XVII i XVIII a través de l'anàlisi de les fronteres permeables o impermeables entre els dos països, incidint en la significació singular que van tenir les dones en aquest context.
Programa del seminari
- Presentació i moderació, IP del Projecte: Rosa María Alabrús Iglesias (Universitat Abat Oliba CEU).
- Ponència marc de Frédéric Meyer (Université Savoie Mont Blanc): Concept de frontière culturelle en Europe. Dorsale catholique du XVIe au XVIIIe siècle. Intérêt pour l'étude.
- Ponència de David García Hernán (Universitat Carles III de Madrid): Concepte de frontera política: imperis, estats i nacions.
- Ponència d'Álvaro Bueno (Universidad Carlos III, Madrid): Concepte de frontera diplomàtica.
- Ponència de Ricardo García Cárcel (Universitat Autònoma de Barcelona): Concepte de tolerància i dissimulació a les fronteres culturals.
El seminari comptarà amb un espai de debat amb membres de l'equip de recerca i convidats. Participaran Ma. Victoria López Cordón (Universidad Complutense de Madrid), Paloma Bravo (CRES-Université Sorbonne Nouvelle-Paris 3), Pauline Renoux-Caron (CRES-Université Sorbonne Nouvelle-Paris 3), Enrique García Hernán (CSIC. Madrid), Óscar Uceda Márquez (Universitat Abat Oliba CEU), Adrián Valero (CEU Universidad San Pablo de Madrid), Salomón Nfa Ndong Nseng (Universitat Abat Oliba CEU) i Antonio Fernández (Universitat de Barcelona).
La clausura de la jornada serà a càrrec de Rosa María Alabrús Iglesias, professora de la Universitat.