La Diputació posa en marxa un pla per a ajudar als museus locals a restaurar el patrimoni afectat per la DANA

Compatibilità
Salva(0)
Condividi

La Diputació de València ha posat en marxa un pla per a ajudar als museus dels municipis afectats per la DANA a rescatar els objectes danyats. La iniciativa, que partix de la delegació de Restauració de Béns Culturals de l'àrea de Cooperació, consistix en “quantificar els danys ocasionats per la riuà en les col·leccions i els museus per a procedir a continuació a la seua restauració”, explica la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació, Natàlia Enguix.

La mateixa Enguix destaca que “una vegada ateses les necessitats bàsiques en una catàstrofe com la que estem patint, tenim també l'obligació de pensar en l'impacte moral que per a les comunitats locals suposa la pèrdua dels seus referents identitaris, eixes representacions materials plasmades en objectes o imatges que tenen un gran valor per a les veïnes i veïns de les nostres comarques”. El Museu de la Rajoleria de Paiporta i el del Palmito d'Aldaia són els més castigats junt amb el Museu de la Festa d'Algemesí.

Per a executar el projecte de restauració del patrimoni moble danyat, els tècnics de la Diputació s'han basat en el llistat de municipis afectats per la DANA de la Generalitat, consultant d'un en un per a conéixer el grau d'afectació de les peces i col·leccions. Després de completar el treball de camp per a inventariar les incidències, la delegació de Restauració de Béns Culturals realitzarà una quantificació global dels anys i emetrà una proposta d'inversió per a restituir el patrimoni.

Natàlia Enguix assenyala que la iniciativa “és una acció extraordinària en resposta a una situació sobrevinguda, i per tant actuarem en aquells municipis que tinguen declarats els seus béns culturals i que ens hagen comunicat que han resultat danyats per la DANA”. La vicepresidenta avança que “en una segona fase la intenció és realitzar el mateix procediment amb els béns immobles, ja que són diversos els municipis que ja ens han traslladat danys en edificis i construccions d'un alt valor patrimonial”.

L’ETNO se suma al projecte

En paral·lel a l'actuació de l'àrea de Cooperació, l'àrea de Cultura que dirigix Paco Teruel ha volgut sumar-se a la iniciativa a través de la xarxa de museus etnològics que coordina L’ETNO. D'esta manera, els tècnics del museu de la Diputació han posat en marxa un pla per a oferir ajuda i suport tècnic als 32 museus que formen l'Etnoxarxa. “Els nostres tècnics s'han posat en contacte amb els museus etnològics per a fer el seguiment de pèrdues patrimonials que han sigut molt significatives”, apunta Teruel.

El diputat de Cultura detalla que “la major part dels museus de l'Etnoxarxa no han patit danys, fins i tot alguns situats en poblacions molt afectades com Utiel o Chiva; en canvi hi ha uns altres com els de Paiporta, Aldaia i Algemesí que han tingut una gran afectació”. En estos casos, L’ETNO “treballa en l'enviament d'un document amb les mesures bàsiques de restauració per a frenar la deterioració”. A Paiporta, a més, el museu de la Diputació s'ha oferit a retirar les peces per a guardar-les i protegir-les en un espai segur, fins que les instal·lacions del Museu de la Rajoleria estiguen en condicions d'albergar el seu patrimoni.

La Diputació que presidix Vicent Mompó continua prestant als municipis afectats per la DANA l'atenció necessària i contribuint al restabliment dels servicis bàsics. Mentrestant, la corporació provincial treballa en uns pressupostos adaptats a la complicada situació que ha deixat la catàstrofe natural en diferents comarques. La intervenció de la Diputació s'ha centrat en Emergències, Carreteres i Cicle de l'aigua, en un primer moment, i s'anirà ampliant progressivament a altres àmbits com el del patrimoni i la cultura.

Recapiti
33450976Y