- Foment subratlla el reforçament de les infraestructures i dels corredors europeus RTE-T juntament amb la descarbonització mitjançant energies competitives i de baix carboni com a principals prioritats per enfortir la indústria europea
El Fòrum per al Desenvolupament de les Empreses de les Regions Europees (FODERE) ha celebrat aquesta setmana la seva reunió anual a Lió, en col·laboració amb el Consell Regional d’Alvèrnia-Roine-Alps, Auvergne-Rhône-Alpes Entreprises, France Industrie i ABF Décisions. Cinc organitzacions empresarials de les regions més dinàmiques i industrialitzades d’Europa formen aquest Fòrum —Foment del Treball, Federació d’Empreses Romandes, MEDEF regió Auvergne Rhône-Alpes, Landesvereinigung Baden-Württembergischer Arbeitgeberverbände (UBW) i Confindustria Piemonte—, que van abordar la reindustrialització i la sobirania com a claus per enfortir l’economia del continent.
En un context d’incertesa global creixent i noves dependències estratègiques, el FODERE va destacar la importància d’actuar des d’Europa per promoure una economia més resilient i autònoma. Amb aquest objectiu, les organitzacions participants van identificar sis prioritats per enfortir la indústria europea. Entre aquestes, Foment del Treball subratlla la importància del reforçament de les infraestructures i dels corredors europeus RTE-T (Xarxa Transeuropea de Transport), així com la implementació d’una política europea de simplificació dels procediments duaners.
La patronal catalana també destaca la descarbonització de la indústria mitjançant l’ús d’energies competitives i de baix carboni, juntament amb la continuació dels esforços en eficiència energètica.
A més, també es van assenyalar aquests elements clau per a la competitivitat industrial europea:
-
Una estratègia industrial real i una política d’oferta ambiciosa al servei de la competitivitat empresarial, en un moment en què aquesta es veu endarrerida respecte als Estats Units i la Xina.
-
Un suport al desplegament de tecnologies disruptives (IA, espacial, salut, hidrogen, captura i emmagatzematge de carboni [CCS], petits reactors modulars, etc.) i dels recursos naturals essencials per a la reindustrialització.
-
Una reducció de la càrrega administrativa i reguladora, la complexitat i la inestabilitat de la qual obstaculitzen greument les nostres empreses.
-
El desenvolupament de competències en la indústria, que constitueix un potent motor d’ocupació.
Des de Foment del Treball, han participat en la trobada el vicepresident de la patronal, Joan Roget, el secretari general, David Tornos, i el director d’Internacional, Kilian Garcia.
En un moment en què emergeixen nous riscos sistèmics i espais de conflictivitat al món, el panorama econòmic i geopolític internacional es fragmenta. Les crisis successives, com les pandèmies i els conflictes, estan reorganitzant profundament les cadenes de valor globals i accelerant la transició cap a una era de majors dependències i escassetat de matèries primeres, energia, finançament i sòl, entre altres recursos. En aquest context, el FODERE ha fet una crida a reforçar significativament l’autonomia estratègica, la resiliència, la seguretat econòmica i el lideratge d’Europa, claus per garantir la seva sobirania.
Sobre el FODERE
Creat el 1987, el FODERE reuneix les organitzacions empresarials de cinc regions clau d’Europa per actuar conjuntament davant les institucions europees i promoure polítiques que impulsin el desenvolupament empresarial i econòmic. Entre les seves prioritats destaquen la promoció d’una estratègia industrial ambiciosa i el suport a la sostenibilitat com a base per al creixement econòmic.
La presidència de FODERE recau cada any rotatòriament en una de les organitzacions empresarials que la integren.