En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, el passat dijous 21 de novembre, vam tenir el plaer de realitzar una conferència a l’Escola Oberta de Càritas Diocesana a l’Hospitalet de Llobregat per abordar un dels grans reptes del nostre temps: el malbaratament alimentari.
La sessió va estar dividida en tres blocs principals, tots ells enfocats a proporcionar solucions concretes:
● Es va destacar la importància de fer una planificació acurada abans d’anar a comprar. Elaborar una llista d’ingredients basada en un menú setmanal ajuda a evitar compres impulsives i assegura que només adquirim allò que realment necessitem.
● Es van proposar tècniques per allargar la vida útil dels productes, com guardar-los adequadament a la nevera i congelador, utilitzar sistemes d’etiquetatge per identificar aliments pròxims a la caducitat i diferenciar la data de caducitat amb la de consum preferent. Aquestes accions poden marcar la diferència per evitar que els aliments es facin malbé abans de ser consumits. A més, vam compartir els pòsters creats per Nutrició Sense Fronteres amb alguna informació interessant:
○ Els aliments frescos s’han de conservar entre 0 i 5 °C per impedir el creixement de microorganismes patògens.
○ La congelació a temperatures de -18 °C a -20 °C és un sistema segur per mantenir els aliments en bon estat fins que es consumeixin.
○ En canvi, productes com oli, patates, fruits secs, pasta o arròs només requereixen emmagatzematge a temperatura ambient, en llocs secs i allunyats de la llum.
Finalment, es van compartir consells per donar una segona vida a les restes, des de preparar cremes amb verdures sobrants fins a fer postres amb fruita madura, la cuina d’aprofitament no només ajuda a reduir
Des de Nutrició Sense Fronteres, continuarem organitzant activitats i xerrades com aquesta per conscienciar i oferir solucions a aquest problema global. Convidem tothom a sumar-se a les nostres futures accions, sigui com a participant o col·laborador, per seguir construint un món més just i sostenible.