Aquest dimecres, 11 de desembre, a l’Adoberia Bella, seu del Leather Cluster Barcelona, s’ha celebrat una reunió d’avaluació de la segona etapa del projecte Leather ReBioenergia, tot just després de l’aprovació per part d’ACCIÓ del seu suport a la iniciativa.
Leather Cluster Barcelona continua amb el seu compromís ferm fent camí cap al Residu Zero. En aquest sentit, el clúster està impulsant diferents projectes amb l’objectiu d’obtenir la màxima valorització dels residus-recursos orgànics.
El 2019, el clúster va iniciar un projecte de valorització del pèl com a ingredient per a biofertilitzants, i el 2021 es va llançar el projecte ReGenera. El 2022, es va concretar amb el subprojecte ReGras Pro per obtenir olis per biocombustible i proteïnes de les carnasses, amb una inversió estimada de 3,5M€ a executar a partir del 2025.
Després dels resultats prometedors del ReBioenergia 2023, des de principis d’abril prossegueix la segona part d’aquest projecte per tractar els residus terminals que, un cop aplicades les Millors Tècniques Disponibles de l’Economia Circular, segueixen sense més alternativa que els abocadors, com és el cas dels fangs de les depuradores o dels retalls de pell.
El projecte Leather ReBioenergia, en aquesta nova etapa, busca donar tractament avançat als residus terminals, promoure la descarbonització, canalitzar el millor tractament de béns confeccionats amb pell (procedents de polítiques de Take Back), i generar energia no derivada de recursos fòssils.
Els avantatges d’aquest projecte inclouen la compostabilitat de retalls de pell i altres residus orgànics, la seqüenciació genètica del compostat, la piròlisi o gasificació com a sistema eficient de tractament de residus, l’obtenció de gas de síntesi i la reducció del consum d’energia d’origen fòssil. Facilita l’eliminació de l’ús d’abocadors, la recuperació d’elements com el crom i el fòsfor, i l’ús de cendres inertes en diverses aplicacions. També permet gestionar altres residus de la zona no vinculats a la cadena de valor de la pell, atenent així la demanda de grans marques de moda, i altres indústries amb necessitats de tractament sostenible dels seus residus.
Sota la direcció i coordinació de Leather Cluster Barcelona, aquesta segona etapa del projecte ReBioenergia compta amb la participació dels socis del clúster, Adobinve SL, Igualadina de Depuració i Recuperació SL (IDR) i el grup de recerca de la Universitat de Lleida (UdL), A3 Leather Innovation Center. També és soci del projecte, el Clúster de la Bioenergia de Catalunya (CBC), entitat que agrupa el sector empresarial de la bioenergia i treballa per impulsar projectes energètics que vetllin per la transformació del país cap a un model econòmic competitiu i circular.
Tal com s’ha comentat, aquest projecte compta amb el suport d’ACCIÓ, l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana adscrita al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, en el marc dels ajuts d’iniciatives de reforç de la competitivitat en zones de transció nuclear per les entitats integrants del Programa Catalunya Clústers relacionats, entre altres, amb la implementació de canvis estratègics, innovacions i noves tendències al clúster o a les empreses del sector.
Leather Cluster Barcelona és un entorn de cooperació competitiva per promoure projectes estratègics transversals i transformadors amb l’objectiu d’impulsar l’ecosistema del sector de la pell català en el marc de les polítiques del Valor Compartit. El clúster és una entitat acreditada dins el programa Catalonia Clusters i compta amb el suport d’Acció.