José Creuheras i Jordi Clos guardonats amb les Medalles d’Honor de Foment del Treball

Compatibilità
Salva(0)
Condividi
  • Els XVII Premis de Foment del Treball reconeixen dos premis ex aequo per a Roca Sanitario i Vueling en la categoria de Desenvolupament Sostenible; Henkel Ibérica en Igualtat; in- Store Media en Innovació; Catalonia Hotels en Internacionalització; Fundació Damm en Responsabilitat Social; i Constructora d’Aro com a Pime de l’Any
  • Foment del Treball ha entregat aquests guardons avui a l’auditori de la seva seu amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni

Foment del Treball distingeix José Creuheras Margenat, president de Grupo Planeta, amb la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any per la seva executòria al capdavant de l’entitat, posicionant-la com el primer grup editorial a Espanya i Amèrica Llatina, amb una presència a més de 20 països, i amb més de 70 segells editorials. Pel que fa a la Medalla d’Honor a la Trajectòria Empresarial, la patronal l’atorga a Jordi Clos i Llombart, per la seva profunda vinculació i compromís amb el sector turístic de Barcelona com a president del Gremi d’Hotels de Barcelona, de Turisme de Barcelona, i com a conseller durant 15 anys de Fira Barcelona, però també per la seva activitat d’hoteler amb la fundació als 90 de Derby Hotels Collection, compaginada junt amb la seva passió per l’art i la cultura, amb la creació del Museu Egipci de Barcelona, la col·lecció privada oberta al públic més important d’Europa, entre d’altres.

Els XVII Premis de Foment del Treball han reconegut a set empreses: dos premis ex aequo en la categoria de Desenvolupament Sostenible per a Roca Sanitario, per les seves importants contribucions a la descarbonització i reducció de residus i emissions, i per a Vueling, per la seva estratègia d’optimització de trajectòries de vols, posicionant-se com un referent en sostenibilitat i innovació; Henkel Ibérica en Igualtat pel seu ferm compromís amb la igualtat de gènere i la inclusió del col·lectiu LGTBIQ+; in- Store Media en Innovació per la seva constant millora en el sector retail i en l’impuls de la seva digitalització; Catalonia Hotels en Internacionalització per la seva destacada expansió, combinant un model d’èxit sostenible amb la integració de la cultura local i catalana; Fundació Damm en Responsabilitat Social pel seu pel seu esforç i decisió a l’hora de formar joves a través dels seus clubs esportius; i Constructora d’Aro com a Pime de l’Any per la seva capacitat d’anticipació en el sector de la construcció, aportant solucions sostenibles que responen a les necessitats del sector.

El passat 30 d’octubre, Foment del Treball tenia previst celebrar l’edició d’enguany dels seus Premis i Medalles d’Honor, però va decidir cancel·lar l’esdeveniment aquell mateix dia i posposar aquesta commemoració com a mostra de condol amb les víctimes de la DANA a la Comunitat Valenciana, Castella La Manxa, i Andalusia. Va ser un dia negre a la història del país: aquella mateixa jornada es van conèixer els tràgics efectes d’una gota freda devastadora per a aquests territoris.

Amb tot, la patronal catalana ha reunit avui a la seva seu els principals agents del món empresarial i sociopolític de Catalunya per lliurar els XVII Premis i Medalles d’Honor de Foment del Treball – Guardons Carles Ferrer Salat en un format més reduït amb uns 300 assistents, degut a l’excepcional situació.

La cerimònia ha comptat amb les intervencions del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; del president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; i de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. A més, ha comptat amb la presència del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; de la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero; del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper; i de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, en la inauguració de l’acte ha demanat un minut de silenci per a les més de 200 persones que han perdut la vida per la terrible DANA, pels milers de famílies afectades, i pel recent traspàs d’Isak Andic, “un gran empresari i amic d’aquesta casa”.

El líder patronal ha volgut deixar clar que Foment no defallirà en defensar la necessitat de prestigiar la figura de l’empresari, en fomentar noves vocacions empresarials i en defensar un marc jurídic i fiscal que permeti a les empreses desenvolupar tot el seu potencial. “Ho seguirem fent, ser empresari és ser tenaç i perseverant. Defensar la indústria és defensar el progrés i el benestar”, ha expressat Sánchez Llibre.

Els premis anuals de Foment, que reten homenatge a l’empresari i economista Carles Ferrer Salat, reconeixen la tasca realitzada per empreses i destacats empresaris i empresàries durant el darrer any o al llarg de la seva trajectòria, vinculada amb valors com el futur, el compromís i l’excel·lència. L’edició d’enguany compta amb el patrocini CaixaBank, Endesa, Grifols, PwC, Repsol i Telefónica. A més, en l’acte de lliurament hi col·laboren l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Mercadona, Damm i el Consorci de la Zona Franca, i donen suport RACC, La Menorquina i Securitas Direct.

Descarrega el discurs del president de Foment del Treball

Medalles d’Honor Carles Ferrer Salat

En aquesta dissetena edició, Foment ha distingit el president de Grupo Planeta, José Creuheras Margenat, amb la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any com a figura destacada del sector editorial i empresarial per la seva executòria al capdavant de l’entitat, posicionant-la com el primer grup editorial a Espanya i Amèrica Llatina, amb una presència a més de 20 països, i amb més de 70 segells editorials. Vinculat al Grupo Planeta des de 1984, Creuheras va viure l’expansió del negoci editorial de la mà del seu fundador, José Manuel Lara Hernández, i del llavors conseller delegat, Fernando Lara Bosch, i va participar activament en el disseny de l’estratègia de diversificació del Grup, com a vicepresident durant dotze anys i com a president a partir del 2015, quan després de la defunció del llavors president, José Manuel Lara Bosch, la família Lara el va situar al capdavant del Grupo Planeta.

La Medalla d’Honor a la Trajectòria Empresarial ha estat per a Jordi Clos i Llombart, figura referent no només en el món empresarial sinó també en l’àmbit institucional i cultural. Foment del Treball reconeix Clos per la seva profunda vinculació i compromís amb el sector turístic de Barcelona com a president del Gremi d’Hotels de Barcelona, de Turisme de Barcelona, i com a conseller durant 15 anys de Fira Barcelona. També destaca la seva activitat d’hoteler amb la fundació als 90 de Derby Hotels Collection, i la seva faceta de col·leccionista i mecenes, com a creador del Museu Egipci de Barcelona, la col·lecció privada oberta al públic més important d’Europa, i la Fundació Arqueològica Clos, a què pertany el Museu, compromesa amb l’estudi de l’art i la cultura de l’antic Egipte.

XVII Premis Foment del Treball

El jurat d’aquesta edició ha guardonat a set empreses amb els Premis Foment del Treball. Ho ha fet en les categories de Desenvolupament Sostenible, Igualtat, Innovació, Internacionalització, Responsabilitat Social i Pime de l’Any.

  • Desenvolupament Sostenible (dos premis ex aequo) – Roca Sanitario i Vueling
  • Igualtat – Henkel Ibérica
  • Innovació – In- Store Media
  • Internacionalització – Catalonia Hotels
  • Responsabilitat Social – Fundació Damm
  • Pime de lAny – Constructora d’Aro

En la categoria de Desenvolupament Sostenible el jurat ha reconegut ex-aequo a Roca Sanitario i Vueling. De Roca Sanitario s’ha volgut premiar la seva tasca en sostenibilitat pràcticament des de la seva fundació, i el gran esforç de descarbonització que està fent el Grup, en una activitat tradicionalment intensiva en energia i carboni. Foment destaca la fita assolida per la companyia aquest 2024 amb la inauguració i posada en marxa amb èxit del primer forn- túnel elèctric del món per la producció ceràmica sense emissions, que ha permès posicionar una de les seves plantes (a Gmunden, Àustria) com la primera fàbrica del món amb zero emissions de carboni dedicada al processament i fabricació de porcellana sanitària. El forn-túnel elèctric evita l’emissió de 5.000 tones de CO2 a l’any, les fonts d’energia que utilitza son 100% renovables, i pot ser utilitzat per a qualsevol tipus de producció ceràmica, obrint així la porta a la descarbonització completa d’una de les indústries més productives d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Tota aquesta feina ha permès aconseguir, a tancament de 2023, la reducció d’un 50% de les emissions de CO2 d’abast 1 i 2 respecte a 2018, així com de la meitat dels residus generats en el mateix període. La intensitat d’ús de l’energia (energia necessària per a una producció determinada) s’ha vist reduïda en un 57% respecte al mateix període del2018. De fet, en els últims tres anys, Roca ha invertit 50 milions d’euros en descarbonització, eficiència energètica i eficiència hídrica; i aquest 2024, la inversió serà de 26 milions més.

En el cas de Vueling, Foment ha volgut reconèixer els avenços de la companyia en l’optimització de trajectòries de vols per a una trajectòria més òptima i sostenible. Per desenvolupar el projecte, Vueling, amb la col·laboració d’ENAIRE, ha desenvolupat una eina que permet trobar en temps real quina és la trajectòria amb menys emissions de CO2, tenint en compte factors com els vents, les condicions meteorològiques, la disponibilitat de la ruta, situacions de congestió o consideracions de seguretat. Gràcies a aquesta eina, es podrà definir la trajectòria més sostenible i proposar canvis a l’espai aeri. Suposa un canvi de paradigma per als gestors de l’espai aeri i les companyies aèries que, treballant junts, poden fer realitat l’ objectiu del Cel Únic Europeu de reduir 18 milions de Tones de CO2 a l’any.

El premi a la categoria d’Igualtat s’ha lliurat a Henkel Ibérica per la seva activitat innovadora en el camp de la inclusió i la diversitat, en especial, pel seu ferm compromís des de l’inici per la igualtat de gènere, precursora en l’aplicació d’un Pla d’Igualtat quan va sortir la Llei d’Igualtat 3/2007. El guardó reconeix l’esforç de la companyia per anticipar-se i incloure tot el col·lectiu LGTBIQ+ en el seu darrer Pla d’Igualtat aprovat l’abril de 2023 , abans que la Llei 4/2023 obligués a les empreses a fer un Pla per garantir els drets del col·lectiu. De moment, Henkel té aprovat el protocol d’assetjament que és inclusiu amb el col·lectiu i durant el mes de juny ha portat a terme accions de visibilització d’aquest junt amb l’activació d’una formació de sensibilització que pretén arribar al 100% de tota la plantilla.

En la categoria d’Innovació, Foment ha guardonat in-Store Media, companyia catalana fundada el 1998 que s’ha convertit en un referent internacional al sector del Retail Media omnicanal, amb més de 200 treballadors i presència en 8 països i 3 continents. Guardonada amb el Premi Innovació per oferir més de 40 solucions diferents que s’adapten a les necessitats de cada client, aprofitant el poder de la dada. La seva capacitat per gestionar les dades permet oferir campanyes personalitzades i mesurables, ja sigui en botiga física o online; targetitzar a l’audiència, per exemple de forma demogràfica; i oferir ofertes personalitzades. in-Store Media fa més de 15 anys que treballa amb formats digitals adaptats al punt de venda, així com en projectes d’ecommerce. Des del 2008 va digitalitzar més de 1.200 punts de venda, amb més de 7.500 pantalles a diferents països, amb l’objectiu que els ingressos publicitaris generats a través del Digital Signage representin durant els propers anys el 40% del total.

El premi a la categoria Internacionalització se li ha concedit a Catalonia Hotels, empresa catalana de caràcter 100% familiar que va ser pionera al costat d’altres cadenes del sector en el seu procés d’internacionalització a la fi dels anys 90 en destinacions llunyanes com el Carib Mexicà i Dominicà. Foment destaca el seu fort creixement en l’última dècada en diferents països europeus com Portugal, Alemanya, Països Baixos i Holanda, com també la seva política d’expansió durant els últims anys focalitzada en països de l’Àfrica i l’Oceà Índic. L’operació més recent ha estat el passat 1 de juliol de 2024, quan va culminar la compra d’un hotel de 524 habitacions a l’illa de Jamaica. La companyia porta en el seu ADN la internacionalització, exportant un model d’èxit sostenible que persegueix incorporar en cadascun dels seus projectes un caràcter de la cultura local allí on va, així com exportar part de la cultura catalana als seus establiments al voltant del món.

Amb el premi en la categoria Compromís Social, es reconeix a Fundació Damm pel seu compromís amb el desenvolupament social i cultural des de l’any 2001, amb la voluntat de vehicular les accions de mecenatge i filantropia de Damm. La seva tasca principal se centra endonar suport a diferents iniciatives d’interès social i cultural, ja sigui a través de projectes propis o de tercers, orientades al desenvolupament integral de les persones i a la millora de la societat. Al 2023, la Fundació va destinar 4,63 milions d’euros a projectes esportius, culturals i socials. En el seu ADN s’hi troben els equips esportius que gestiona: el Club de Futbol Damm i el Club de Pàdel Damm. Tots dos clubs comparteixen un mateix objectiu: defensar sobre els seus respectius terrenys de joc els valors intrínsecs de l’esport, mentre formen nois i noies per al futur. L’any 2023, els equips Damm van formar a 250 nois i noies d’entre 8 i 19 anys. Enguany ha vist la llum un dels grans projectes de la Fundació Damm: la Ciutat Esportiva Damm. Un complex de 30.000 m2 integrat de manera sostenible al paisatge de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona, que consta de dos camps de futbol, 11 polivalents i dos edificis.

Finalment, la patronal ha atorgat el guardó en la categoria de Pime de l’Any a Constructora d’Aro. Es tracta d’una empresa familiar fundada el 1971 que destaca per la seva trajectòria marcada per un enfocament metòdic, el compromís amb la responsabilitat social i la recerca constant de la qualitat. Foment vol posar en relleu la seva capacitat d’innovació amb un sistema de construcció modular referent en el sector. Entre els anys 2004 i 2007, es va dur a terme un procés d’I+D que va culminar amb el primer prototip de construcció modular de Compact Habit, presentat a la fira Construmat el maig de 2007. Des d’aleshores, Compact Habit ha construït 75000m2 amb el sistema modular eMii, tant a Catalunya com a l’estranger. Aquest sistema és adequat per a múltiples aplicacions com ara escoles, hospitals, equipaments públics, residències, habitatges plurifamiliars i oficines. El sistema modular eMii de Compact Habit ha permès la construcció en temps rècord d’hospitals en situacions de crisi sanitària o habitatge social en zones d’alta demanda. Compact Habit supera així les limitacions de la construcció tradicional i ofereix solucions flexibles que responen a les necessitats constructives actuals i a les exigències mediambientals.

Descarrega el Dossier dels Premiats

Els valors de Ferrer Salat

Amb els XVII Premis i Medalles d’Honor de Foment del Treball – Guardons Carles Ferrer Salat, que apleguen els principals agents del món empresarial i sociopolític de Catalunya, Foment del Treball vol reconèixer el futur, el compromís i l’excel·lència dels professionals i les empreses catalanes que han destacat al llarg d’aquest any.

Brillant empresari català, Carles Ferrer Salat va ser president de Foment en el moment del renaixement de la patronal catalana amb l’arribada de la democràcia: alhora, va ser també president fundador de la patronal espanyola CEOE i posteriorment president de la gran patronal europea UNICE, avui referenciada com a Business Europe.

Uns valors, els que representa Ferrer Salat, que identifiquen plenament els de Foment del Treball: la patronal catalana, una de les organitzacions empresarials més antiga d’Europa amb prop de 250 anys d’història, que ha encarnat l’entusiasme de catalans emprenedors pel progrés de Catalunya i d’Espanya.

Recapiti
Kevin Martin