La jubilació activa i el talent sènior: claus per a un canvi de paradigma laboral

Compatibilità
Salva(0)
Condividi
  • Els representants demanen una transició justa per als treballadors davant les noves regulacions
  • Sobre talent sènior s’han d’eliminar estereotips i fomentar una cultura d’envelliment actiu que permeti aprofitar l’experiència dels professionals més grans
  • Experts destaquen la jubilació parcial com una opció per a una transició gradual que ofereix flexibilitat
  • Proposen incentivar la jubilació activa i adaptar llocs de treball per a prolongar les carreres professionals
  • Aquesta jornada del cicle de Debats Laborals de Foment del Treball compta amb el patrocini de Randstad i Augusta Abogados

La nova sessió del cicle de Debats Laborals, ‘Nova regulació de jubilació i treball, anticipació de l’edat de jubilació i talent sènior’, organitzada per Foment del Treball amb el patrocini de Randstad i Augusta Abogados, ha reunit experts, empreses i representants sindicals per abordar els recents canvis normatius en matèria de jubilació i el seu impacte en la gestió del talent sènior.

En l’obertura de la sessió, Luis Pérez, president de la Comissió Laboral i Recursos Humans de Foment i director de Relacions Institucionals de Randstad, juntament amb Javier Ibars, director del departament de Relacions Laborals i Assumptes Socials de Foment del Treball, han destacat la importància que l’Acord hagi estat subscrit pels agents socials i econòmics juntament amb el Govern. “Aquest valor de consens aporta més possibilitats d’estabilitat en el temps“, ha manifestat Pérez.

Per a Ibars, la millora dels incentius a la prolongació voluntària de la vida laboral és positiva per aprofitar el talent en un context d’intens envelliment de la població. Tot i això, “les mesures adoptades poden resultar insuficients al mantenir-se diverses traves per compatibilitzar treball remunerat i pensió. Quan es posi en marxa, podrem valorar els resultats“, ha sentenciat el director de Laboral.

Principals temàtiques abordades

La jornada va aprofundir en els canvis introduïts per la nova normativa, que regula aspectes com la jubilació parcial, postergada, activa i flexible, així com els procediments per a activitats amb especial penositat o perillositat. A més, es va analitzar el Projecte de Reial decret per establir coeficients reductors que permetin anticipar l’edat de jubilació.

Experts com Juan José Hita, soci i advocat especialitzat en Dret del Treball i de la Seguretat Social a Augusta Abogados, i Rafael Laraña, director de la Direcció Provincial de Barcelona de l’Institut Nacional de la Seguretat Social, han ofert una visió tècnica sobre com aquestes novetats afecten les empreses i els treballadors. Des de la perspectiva de la negociació col·lectiva, Jordi García, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de Barcelona i conseller a Augusta Abogados, ha explicat com abordar aquests canvis en l’àmbit de les relacions laborals.

La sessió també va incloure una taula rodona amb representants de sindicats com Paloma Fernández, responsable de previsió social complementària de CCOO de Catalunya, i Josep Martí Vives, representant d’UGT, que han remarcat la importància de garantir una transició justa i sostenible per als treballadors afectats per les noves regulacions.

Talent sènior: un actiu estratègic

El paper del talent sènior a les empreses va ser un dels punts centrals del debat. Oriol Mas, director general de Randstad Enterprise, i altres experts com Àngel Cantalejo, Head of Labour Relations a Boehringer Ingelheim, i Naiara Cantabrana, Global Leader Performance, Culture and Engagement a Randstad Holding, han subratllat la necessitat d’eliminar estereotips i fomentar una cultura d’envelliment actiu que permeti aprofitar l’experiència dels professionals més grans.

Entre les principals conclusions de la sessió, es va destacar que les persones en edat de jubilació valoren cada vegada més la flexibilitat i l’equilibri entre vida laboral i personal, sent la jubilació parcial una opció interessant per a una transició gradual. A més, s’ha insistit en la importància d’incentivar econòmicament la jubilació activa i adaptar els llocs de treball per promoure una participació prolongada en el mercat laboral.

Compromís amb el debat i la reflexió

La clausura de l’esdeveniment va anar a càrrec de Luis Pérez, que va reafirmar el compromís de Foment del Treball i Randstad en continuar impulsant aquests espais de debat per afrontar els reptes laborals presents i futurs.

Debats Laborals

Creat l’any 2005 amb l’objectiu de convertir-se en un espai d’anàlisi de la realitat laboral que més afecta les empreses i afavorir l’intercanvi de bones pràctiques.

El cicle de Debats Laborals s’ha posicionat al centre del debat jurídic-laboral de Catalunya, on experts en la matèria, professionals i empreses comparteixen la seva visió i coneixement.

Aquest espai compta amb el patrocini de Randstad, el portal d’ocupació de referència per als candidats i el partner de RH per a les empreses que necessiten talent. A més, en aquesta sessió també s’ha comptat amb Augusta Abogados com a patrocinador.

Recapiti
Kevin Martin